• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Eczacılardan 'kanser ilacı' satışına tepki

Eczacılardan 'kanser ilacı' satışına tepki
Eczacılar, kanser ilaçlarının hastanelerden satılmasıyla başlayacak sürecin genişlemesinden endişeli...

Mehmet KAYA

Hükümetin 1 Temmuz'dan itibaren kanser ilaçlarının hastanelerden satılmasına yönelik kararına karşı tedirginlik büyüyor. Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS), bütün siyasi partilere, uygulamaya yönelik olarak eleştirilerin yer aldığı bir mektup gönderdi. Kamuoyuna da duyurulan mektupta, sağlıkta dönüşüm programı ile terk edilen hastane eczaneciliğinin (SSK eczaneleri) kanser ilaçlarının hastanelerden satılması uygulamasıyla geri getirilmeye başlandığı endişesinin taşındığı vurgulandı.

Kanser ilaçlarının hastanelerden satılmasının pratik hiçbir sonuç doğurmayacağı ve kimsenin bu yönde bir talebi bulunmadığı hatırlatılan mektupta, "Ülke genelindeki 24 Bin eczaneden konforlu ve rahat bir şekilde halkımıza sunulan ilaç ve eczacılık hizmeti; vatandaşlarımızın hiçbir şikayeti olmamasına, kamunun hiçbir kaybı veya zararı olmamasına rağmen yapılan yeni düzenlemelerle eczane dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır" denildi.

SGK'nın asli görevinin sigortacılık olmasına karşılık, ilaç imali, internetten ilaç temini, ilaç dağıtımı gibi alanlarda faaliyet göstermek için yetki aldığı hatırlatılan mektupta, "Kanser ilaçlarının Özel ve Kamu hastaneleri aracılığıyla 1 Temmuzdan itibaren hastalara ulaştırılacak olması, eski terk edilmiş kalitesiz ve sağlıksız ilaç hizmetinin sunum yöntemlerinin tekrar hayata geçirilmeye başlandığının işaret fişeği olduğu gibi, bize göre serbest eczanelerin de artık sistem dışına çıkarılmak istendiğinin bir göstergesidir" ifadesi kullanıldı.

Ucuz ilaç pahalıya malolmaya başladı

Düşük ilaç fiyat uygulaması nedeniyle, piyasada bulunamayan ilaçlar sorununun doğduğu belirtilen açıklamada, bu ilaçlara ihtiyaç duyulduğunda ise yurt dışından ithal edilmek zorunda kalındığı hatırlatılan mektupta 2010 yılında 250 milyon TL ithalat yapılırken, 2014 yılında 1 milyar 242 milyon TL'lik ilaç ithalatı yapılır hale gelindiği belirtildi. TEİS buna karşılık 2011 yılından bu yana eczanelere ödenen ilaç bedeli toplamında düşüşlerin görüldüğünü kaydetti.

TEİS açıklamasında, "Seçimlere giren tüm siyasi partilerimizin; bulunamayan, ulaşılamayan ilacın, belirlenen resmi satış fiyatı ne olursa olsun, en pahalı ilaç olduğunun bilincinde olması gerektiğini bir kez daha altını önemle çizerek hatırlatmak istiyoruz. Zira; dünyanın neresinde olursa olsun eczane dışından alınan ilaç, en pahalı ilaçtır" denildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2271 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim