• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Eczacılık fakültesi açılmamalı

Eczacılık fakültesi açılmamalı
Eczacılar Birliği: "Yeni eczacılık fakültesi açılmamalı"

Türk Eczacıları Birliği (TEB), yeni eczacılık fakültesi açılmasına ilişkin kanun değişikliğiyle ilgili olarak, "yeni eczacılık fakültesi açılmaması, varolanların kontenjanlarının azaltılması, yeterli öğretim üyesi bulunmayanların birleştirilmesi, köklü fakültelerin ilaç araştırma-geliştirme çalışmalarına yoğunlaşması" gerektiği bildirdi.

TEB’den yapılan yazılı açıklamada, 24 Nisan 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun değişikliğiyle, "Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi" ismiyle yeni bir eczacılık fakültesi açılmasının karar bağlandığı anımsatıldı. Bu fakülteyle birlikte, Türkiye’de faaliyet gösteren eczacılık fakültesi sayısının 17’ye çıktığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi.

"Alınan bu karar, insan sağlığının korunmasında ve hastalıkların iyileştirilmesinde çok önemli rolü bulunan eczacılık mesleği mensupları yetiştirilirken, eğitim-öğretim kalitesinin sürekli olarak iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gerekirken, hedeflenenin tam tersine gelişmelere neden olacaktır. Varolan eczacılık fakültelerinin özellikle son dönem açılanlarında kadro yetersizliğinden dolayı diğer fakültelerden gelen öğretim görevlileri sayesinde yürütülmektedir.

Her yıl bin 200’ü aşkın öğrenci bu fakültelerden mezun olmakta ve neredeyse yüzde 80’lik bölümü ise serbest eczane açmayı tercih etmektedir. Ülkemizde her yıl 800 civarında yeni eczane açılmakta, açılan bu eczaneler ile ülkedeki eczane sayısı giderek artmaktadır. Türkiye, 2010 yılı itibariyle, Avrupa’nın en fazla serbest eczaneye sahip ikinci ülkesi konumundadır. Oysa, bizimle benzer sorunları Avrupa ülkeleri, hızla açılan eczane ve yeni eczacılık fakültelerinin uzun vadede sağlık alanının niteliğini düşüreceğini fark ederek, önlemini almıştır. Örneğin, Avrupa’daki en çok eczaneye sahip ülke olan Almanya, İsviçre örneğinde olduğu gibi, tehlikeyi fark ederek, eczacılık fakülte sayısını azaltmıştır. Fransa ve Belçika ise mevcut öğrenci sayısını azaltmıştır. İtalya, Portekiz, İspanya gibi ülkeler, mezun olur olmaz doğrudan eczane açılmasına sınırlama getirmiştir.".

Eczanelerin ekononmik sıkıntı içinde oldukları ifade edilen açıklamada, "Ocak ayından bu yana kapanan eczane sayısı 300’e ulaşmışken, eczacılara başka bir istihdam alanı göstermeden yeni eczacılık fakültesi açmak, sadece eczacıların içinde bulunduğu krizi derinleştirecektir" denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi.

"Yeni eczacılık fakültesi açılmamalı, varolanların kontenjanları azaltılmalı, yeterli öğretim üyesi bulunmayanlar birleştirilmeli, köklü fakülteler ilaç araştırma-geliştirme çalışmalarına yoğunlaşmalıdır. Eczacılık fakültesinden mezun olanların kamu, hastane, akademi ve ilaç sanayi alanlarında da icra etmelerini destekleyecek şekilde eğitim almaları sağlanmalıdır. Eczacılık mesleği mensuplarının, iyice daralmış olan serbest eczacılık alanından, eczacılık mesleğinin icra edilebileceği diğer alanlara da yöneltilmesi ve bu alanların da eczacılar açısından cazip hale getirilmesi; kamuda eczacılara yönelik istihdam yaratılması hedeflenmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2039 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim