• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Eczada yolsuzluk ikiye katlandı

Eczada yolsuzluk ikiye katlandı
Eczane pazarının büyümesi yolsuzlukların da kapısını sonuna kadar açtı. Yıl içinde usulsüzlükten kapatılan 110 eczanenin yüzde 90'ı batan eczacıların diplomasını aylık 1000-3000 YTL karşılığında kiralayan yerlerden oluşuyor.

Eczane pazarının büyümesi yolsuzlukların da kapısını sonuna kadar açtı. Yıl içinde usulsüzlükten kapatılan 110 eczanenin yüzde 90'ı batan eczacıların diplomasını aylık 1000-3000 YTL karşılığında kiralayan yerlerden oluşuyor.

Sürekli değişen ilaç fiyatları, geciken geri ödemeler gibi birçok sıkıntı ile boğuşan eczane pazarında, yolsuzluğun da dozajı arttı. Kupür ya da sağlık karnesi biriktirip tanıdık doktora ilaç yazdırmaktan sahte rapor düzenlemeye ve eczacılık diplomasını kiralamaya kadar uzanan yolsuzluklar yüzünden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2007 yılında 110 eczanenin anlaşmasını sona erdirdi.
SGK, mali polis ve eczacı odalarının yakın markajına rağmen SGK'nın 9 milyar YTL'ye yaklaşan ilaç harcamasının yüzde 40'ında yolsuzluk yapıldığı tahmin ediliyor. İstanbul Eczacılar Odası verilerine göre sadece son 1 yılda eczane yolsuzlukları 2 katına çıktı. Eczacı odalarının yaptığı başvuru değerlendirmelerinde muvazaa olduğu tespit edilen eczanelerin sayısı 2006'da yüzde 86, 2007'de yüzde 63 arttı.
SSK'nın kendi eczaneleri ve hastanelerinden ilaç alan hastalara 2005 yılında tüm eczanelerin kapısı açıldı. Türkiye'de sayıları 24 bini bulan eczaneler ilk önce bu durumdan memnundu ancak karşı karşıya kaldıkları yaptırımlarla birçok eczane kısa süre içinde kapanma noktasına geldi. Bir taraftan büyüyen ilaç pazarı diğer taraftan iflasın eşiğine gelen eczacılar fırsatçıların da sayısını artırdı.
 
Pazar büyüdü, iştahlar kabardı
Türk Eczacıları Birliği (TEB) İstanbul Eczacı Odası Denetleme Kurulu Başkanı Sibel Özkan Tarım, son bir yılda birçok eczanenin battığına dikkat çekerek, "Özellikle küçük eczaneler reçetelerini hastane yakınındaki eczanelere kaptırdı. Bunun yanında kamu, ilaç fiyatlarında yüzde 4-11 arasında iskontolar yaptı, ancak eczanelere stoklarındaki malları eritmeleri gereken 45 günlük süre verilmediği gibi ilaç firmaları da aradaki farkı ödemedi. Dolayısıyla da eczane sermayesi kamulaştı" dedi.
Bugün eczanelerde satılan ilaçların yüzde 90'ından fazlası kamu reçetelerinden oluşuyor. Dönen para ise 2007'de 8 milyar 858 milyon YTL olurken, bu yılın sonunda rakamın 10 milyar YTL'yi bulması bekleniyor. Tarım, pazarın büyümesiyle birlikte iştahı kabaran herkesin eczane açmaya kalktığına dikkat çekiyor. Bunun için bir eczacının diplomasını aylık 1000-3000 YTL karşılığında kiralamak yeterli. Muvazaalı eczane olarak bilinen bu başvuruların sayısı Türk Eczacıları Birliği'ne göre son bir yılda 2 kat arttı. Batı illerinde yüzde 5 olan muvazaalı eczane oranı bazı Doğu illerinde yüzde 40'ı buluyor. Bu yıl içinde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle kapatılan 110 eczanenin yüzde 90'ı muvazaalı eczanelerden oluşuyor.
 
Batan eczacı muvazaaya gidiyor
Eskiden yeni mezunlar ve emeklilerin böyle usulsüzlükler yaptığının, şimdi batan her eczacının diplomasını vermeyi düşündüğünün altını çizen Tarım, "Bir kısmı o kadar zor durumda kaldı ki kabul etmek zorunda kalıyorlar. Ticari amaçla açılan eczanelerde yolsuzluklar da tavan yaptı. Ayrıca bu yıl eczanelerden çok fazla nakil başvuruları geliyor. Bu batan eczacının diplomasını alanın daha merkezi, yeni bir yerde işe devam edeceğine işaret" diye konuştu. Tarım bu şekilde yapılan ve eczacı odaları tarafından tespit edilerek durdurulan başvurularda 2006'da yüzde 100, 2007'de ise yüzde 180 artış olduğunun altını çizdi.
SGK'nın 24 eczaneyle sözleşmesini feshettiği Ankara'nın Eczacı Odası Genel Sekreteri Süleyman Güneş de "Muvazaalı eczane açma teşebbüslerinde artış var. Yaptığımız denetlemeler sonunda bu usulsüzlükleri tespit ediyoruz. Ancak eczaneye ruhsatı İl Sağlık Müdürlüğü veriyor. Bizim buradaki tek görevimiz görüş bildirmek" sözleriyle yolsuzlukların önüne geçmek için eczacı odalarının daha çok yetki sahibi olması gerektiğini dile getirdi.
 
Kapanan eczanenin uydusu açık
Gelen ihbarlar ve para akışındaki tespitler üzerine denetim yapan SGK Denetleme Komisyonu ve Eczacı Odaları son dönemde uydu eczanelerle uğraşıyor. Usulsüzlük tespit edildiği zaman SGK eczaneyle anlaşmasını feshediyor. SGK reçetelerinden mahrum kalan bu eczanelerin bulduğu yöntem ise uydu eczaneler açmak. Genellikle mahalle aralarında kalan fesihli eczaneler kepenkleri kapatıyor. Ama içeride işlem devam ediyor. Fesihli eczane bölgedeki sağlık karnelerini toplayarak başka bir eczacının adına açılan şubesine götürüyor ve işlemleri yaptırıyor. Sibel Özkan, son dönemde yapılan denetlemelerde en çok bu usulsüzlüğe rastladıklarını söylerken "Bu gibi suçları ihbar olmadan yakalamak neredeyse imkânsız. Ama adına depo borçları biriken, kurum cezasıyla yüz yüze kalan eczacı genelde dayanamayıp itiraf ediyor" dedi.
 
Depocu, doktor, mümessil ve eczacı hattında yolsuzluk yöntemleri
* Anlaşmalı doktor aracılığıyla sağlık karnesine ilaç yazdırarak kamudan para almak.
* Özellikle uzun dönemli raporlar yolsuzluk kaynağı. Kaybolan, eczaneye bırakılan ya da belli bir ücret karşılığı satılan sağlık karnelerine anlaşmalı doktorlar sağlık raporu çıkarıyor. 3-6 aylık bu raporlara fiyatı 4 bin YTL'yi bulan ilaçlar yazılıyor. Eczaneler de bunları olmayan bir hastaya temin ederek SGK'dan parasını alıyor ve ilacını tekrar satılmak üzere depoya geri koyuyor.
* Belli bölgelerde kotayı tutturmak zorunda olan mümessil önce ilacı yazacak bir doktorla anlaşıyor. Daha sonra reçetelerin gideceği eczaneye yarıya yakın fiyattan ilaç temin ediliyor. Sonunda gerekli gereksiz yazılan reçeteler hem eczacının hem mümessilin hem de ilaç deposunun yüzünü güldürüyor.
* Sahte kupür de SGK'nın baş ağrılarından. Sosyal sigortasız hastanın aldığı ilaçtaki kupürü eczacı belli bir indirim karşılığında satın alıyor. Dolayısıyla SGK'ya fatura edilen ilaç 2 kere satılmış oluyor.
 
Ruhsatı iptal edilen eczane sayıları
Ankara
24
Antalya
14
Bursa
7
Urfa
7
Adana
6
İstanbul
6
İzmir
5
Batman
4
Muğla
3
Trabzon
3
Afyon
2
Bolu
2
Diyarbakır
2
Gaziantep
2
Hatay
2
Kayseri
2
Kırıkkale
2
Kırklareli
2
Kütahya
2
Adıyaman
1
Amasya
1
Balıkesir
1
Çankırı
1
Denizli
1
Hakkari
1
Isparta
1
Kastamonu
1
Kırşehir
1
Kocaeli
1
Konya
1
Mardin
1
Mersin
1

 

Bu haber toplam 3356 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim