• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Eczane açılmasına "nüfus" sınırlaması geliyor

Eczane açılmasına "nüfus" sınırlaması geliyor
Sağlık Bakanlığınca hazırlanan "Eczacılık Yasa Taslağı" ile yeni eczane açılmasına sınırlama getirilmesi planlanıyor. Taslak, 2 bin 500 nüfus başına bir eczane açılmasını öngörüyor. Ancak mevcut eczaneler yeni düzenlemeden etkilenmeyecek.

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan "Eczacılık Yasa Taslağı" ile yeni eczane açılmasına sınırlama getirilmesi planlanıyor. Taslak, 2 bin 500 nüfus başına bir eczane açılmasını öngörüyor. Ancak mevcut eczaneler yeni düzenlemeden etkilenmeyecek.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 6197 sayılı "Eczaneler ve Eczacılık Hizmetleri Hakkında Yasa"nın çok eski olduğunu ve değiştirilmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi. Değişiklik yönündeki talebin, Türkiye genelindeki eczacı odalarının önerileriyle Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından Sağlık Bakanlığı’na iletildiği ve yapılan çalışmalar sonucunda da Bakanlığın gündemine getirildiğini ifade eden yetkililer, "Hazırlanan yasa taslağı, Başbakanlığa sunulmuştu ancak kimi kurum ve kuruluşlar, bazı konularda taslaktaki öngörülenlerin dışında görüşler belirttiler. Taslak da genel seçimlerin ardından tekrar görüşülmek üzere ilgili bakanlıklara gönderilmişti" dedi.

Taslağa son şeklinin
TBMM Genel Kurulu’nda verileceğini belirten yetkililer, "Bakanlığımız, eczacı olan başka milletvekillerimizin öngörülerini bekliyor, bu konuda çalışma yapıyor. Bunun 3 hafta içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Bundan sonra TEB’le tekrar görüşülecek. Sonrasında da Bakanlar Kurulu’na ve Meclis’e gönderilecek. Bu aşamada, meclisin takdirine göre bu yasama yılında görüşülebileceğini ümit ediyoruz" görüşünü dile getirdi.

AB uygulaması

Taslağın, AB uygulamaları dikkate alınarak hazırlandığını dile getiren yetkililer, yeni düzenlemeyle, Türkiye’de eczanelerin sayısının nüfusa dayalı olarak sınırlandırılmasının planlandığını kaydetti. Nüfus göz önüne alındığında Türkiye’deki eczane sayısının Avrupa ülkelerine oranla çok yüksek olduğunu ifade eden yetkililer, "Düzenlemeyle, yeni eczane açılışlarına sınır getirilmesi öngörülüyor. Her 2 bin 500 nüfus için bir eczane açılabilecek ancak mevcut eczaneler yeni düzenlemeden etkilenmeyecek" tespitini yaptı. Daha önceki çalışmalarda, eczaneler arasında belli bir mesafe şartı olduğunu ancak bunun uygun karşılanmadığı için henüz kesin bir karar verilemediğini ifade eden yetkililer, "Bu sınırlamadan sonra eczacılık mensuplarının mesleki uygulama alanlarının daralacağı kanaatinde değiliz" dedi. Yetkililer, taslakta, eczanelerde ikinci bir eczacı çalıştırma zorunluluğunun da öngörüldüğünü, bunun için eczanelerin SGK’na verdiği reçete sayısının ya da cirosunun göz önünde bulundurulacağını belirterek, cirosu yüksek olan bir eczanenin, ikinci bir eczacı belki üçüncü bir eczacı çalıştırabileceğini bildirdi. Taslakta, 2 eczacının bir araya gelerek ortak bir eczane açabilmesine yönelik planların da olduğunu belirten yetkililer, ancak bu konuda metinde henüz yer alan bir madde olmadığını, son şekli verilmeden tartışılacağını kaydetti.

3500 kişiye  bir eczane düşüyor

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, "yasa taslağında eczane başına düşen nüfusun 2500’e indirilmesinin ve ilaç fiyatlarının düşmesinin, azalan eczacı karlarının yarattığı sıkışmayı" arttıracağını öne sürdü. Türkiye’de 2008 yılı itibariyle 3 bin 250 kişiye bir eczane düştüğünü belirten Çolak, şunları söyledi: "Ülkemizde eczane sayısındaki artış bu şekilde doğrusal biçimde devam ederse, 2 bin 500 kişiye bir eczacının düşeceği tarih 2020’de olacak. TEB (2008), bu uygulama, ancak Türkiye’deki toplam 923 ilçeden sadece 8 tanesinde daha fazla eczane açılmaması anlamına gelecek. Bazı ilçelerde ise gerçek anlamda 2050 yılına kadar herhangi bir kısıtlama konulmamış olacak, eczanelerin sınırlandırılması sorunu sadece ötelenecek. Biz, mevcut yasada bulunan ’eczanenin sahibi ve sorumlu müdürü eczacıdır’ maddesini değişikliğe uğratan herhangi bir modele kesinlikle karşıyız. Bunun sorunlarımızı çözmeyen, sadece öteleyen bir yöntem olduğunu düşünüyoruz."

Okul bitirince hemen eczane açılamayacak

Taslaktaki bir diğer düzenlemeye göre de eczacılık fakültelerini bitirenlerin hemen eczane açamayacaklarını kaydeden yetkililer, mezunların 1 yıl eczanelerde "İkinci Eczacı" olarak staj yaptıktan sonra kendi eczanelerini açabileceklerini ifade etti. Yetkililer, bu uygulamadan, yasa çıktığında öğrenimi devam eden ve mezun olanların etkilenmeyeceğini vurguladı. Öte yandan, eczanelerde çalışan kalfaların da "eczacı yardımcısı ya da eczacı teknisyeni" gibi bir unvan sahibi olacaklarını belirten yetkililer, şu an görev yapan kalfalar için
Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TEB tarafından dönem dönem kurslar düzenlendiğini anımsattı. Yetkililer, bunların dışında Eczacılık Fakültelerinde 2 yıllık eczacı teknisyenliği yüksek okullarının açılmasıyla, buradan mezun olanların "eczacı yardımcısı ya da eczacı teknisyeni" unvanını alacaklarını belirtti.

Depolara Rekabet cezası

Rekabet Kurulu, Selçuk, Hedef, Es Ecza Depolarının
Antalya Eczacı Odası’nın etkisi ile rekabete aykırı davrandıkları gerekçesiyle toplam 19 bin 104 YTL para cezası uygulanmasına karar verdi. Rekabet Kurulu, 4 Aralık tarihli toplantısında, Danıştay kararı üzerine, Selçuk Ecza Deposu, Hedef Ecza Deposu, Es Ecza Deposu ile Antalya Eczacı Odası haklarındaki kararı yeniden değerlendirdi. Selçuk, Hedef, Es Ecza Depolarının Antalya Eczacı Odası’nın etkisi ile ve rasyonel ekonomik gerekçelere dayanmaksızın 2002’de vadeli satışlarını durdurarak Kotan Eczanesi’nin etkinliklerini güçleştirecek şekilde uyumlu hareket ederek rekabeti ihlal ettiklerine karar verildi. Selçuk Ecza Deposu, Hedef Ecza Deposu ve Es Ecza Deposu’na ayrı ayrı olmak üzere takdiren 6 bin 368 YTL para cezası uygulanmasına, ancak Es Ecza Deposu’nun Hedef Ecza Deposu tarafından devralınması nedeniyle para cezasının Hedef Ecza Deposu’ndan tahsil edilmesine Danıştay yolu açık olmak üzere karar verildi.

Bu haber toplam 1699 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim