• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Eczane açmak için ortaklık şartı isyanı

Eczane açmak için ortaklık şartı isyanı
Yıllardır yenilenmesi beklenen eczacılık kanunu, yeni bir tartışmaya neden oldu. Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarında sona yaklaştığı yasa taslağına, eczane sayısındaki artışın önüne geçmek için eklenmesi düşünülen "eczacı-eczacı ortaklığı modeli" sektörü

Yıllardır yenilenmesi beklenen eczacılık kanunu, yeni bir tartışmaya neden oldu. Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarında sona yaklaştığı yasa taslağına, eczane sayısındaki artışın önüne geçmek için eklenmesi düşünülen "eczacı-eczacı ortaklığı modeli" sektörü ayağa kaldırdı.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), 21 Aralık'ta Ankara'da düzenleyeceği büyük bir mitingle düzenlemeye karşı çıkmaya hazırlanıyor. İstanbul Eczacı Odası da taslağın bu haliyle Meclis'e getirilmesi durumunda İstanbul'daki tüm eczanelerin kepenk kapatacağı uyarısında bulundu.

Eczacılar, eczacıların birbirleriyle ortaklığa giderek eczane açabilmesini içeren modelin çözüm getirmeyeceğini ve düşük cirolu eczanelerin sistem dışı kalacağını savunuyor. Aynı zamanda uygulamanın şirketleşmeye dayalı bir ortaklığa ve "zincir eczane" modeline gidişe sebep olacağı endişesi söz konusu.

Referans'ın sorularını cevaplandıran eski TEB Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, modelin taslağa girmesinin kesin olmadığını ve tartışılacağını söyledi. Modelin "iki eczacının yalnız bir eczaneye ortaklığı" ile sınırlı olduğunu belirten Domaç, "Avrupa'da en çok eczane olan ülke olduk. Böyle giderse eczaneler iflasla karşı karşıya kalacak. Esnek bir sınırlama gerek. Türkiye'de şu an her 3250 kişiye 1 eczane düşüyor" dedi.  

İşletme ayrımı yok

Domaç, söz konusu modelde küçük/büyük işletme ayrımı olmadan hızla artan eczane sayısını esnek bir sınırlamaya tabi tutmanın hedeflendiğini söylerken, yılda 800-1000 kadar yeni eczane açıldığına işaret etti. Domaç, modele ilişkin yapılan "zincir eczane" eleştirilerini ise "Hayali kuşkular" şeklinde yanıtladı.

TEB ise eczacı-eczacı ortaklığına ilişkin hazırladığı bilgi notuyla, modelin işe yaramayacağını savundu. Çalışmada modelin, küçük sermayeli eczaneleri sistem dışı bırakacağı belirtilirken yüksek cirolu eczanelerin de böyle bir ortaklığa girmesi için bir neden olmadığı kaydedildi. Modelin ancak yeni mezun eczacıların kendilerine ait eczaneleri açmak için sermaye biriktirene kadar giriştikleri ticari bir ortaklık olabileceğinin belirtildiği çalışmada, çözüm için mutlaka eczane başına düşen nüfusun artırılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, yeni eczane açılmasını önlemek için, eczanelerde ciroya göre yardımcı eczacı çalıştırılabileceği belirtildi. Birlik, "65 yaş üzeri ve yeni mezunlar için 1 yıllığına yardımcı eczacılık, ciroya göre yardımcı/ikinci eczacı çalıştırma veya eczanelerin nüfus ve mesafeye göre sınıflandırılması" modellerini önerdi.

Bu haber toplam 2532 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim