• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Eczane ve hastane ilaçlarının ambalajları farklı olmalı

Eczane ve hastane ilaçlarının ambalajları farklı olmalı
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan: "İlaçta hırsızlığına karşı ambalaj standardı getirilmeli, eczane ve hastane ilaçlarının ambalajları farklı olmalı."

Geçtiğimiz haftalarda Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesinde kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çalındığı haberleri gündemdeyken, şimdi de, Türkiye'nin en büyük hastanelerinden biri olan Ankara Onkoloji Hastanesi’nden binlerce liralık kanser ilaçları çalındı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan hastaların mağdur olmasına neden olan ve neredeyse çeteleşen ilaç hırsızlığını kınayarak, "Bu olayların önüne geçmek için ilaç ambalaj standardı getirilmesi gerekiyor" dedi.

Ecz. Nurten Saydan, Türkiye’de bir ilaç ambalaj standardı bulunmadığını, bunun hemen yapılması gerektiğini belirterek, "Hastane eczanelerinin ilaç ambalajlarının, piyasadan farklı ve ekonomik olması gerekiyor. Aksi takdirde yaşanan suistimaller artarak devam edecektir" dedi.

Saydan konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Ülkemizde iki tip eczane bulunmaktadır: Hastane eczaneleri ve serbest  eczaneler. Hastane eczaneleri, hastanelerin içinde olan sadece yatan hastanın ilaçlarını, hastaneler için hazırlanmış olan özel ambalajlı yani ekonomik ambalajlı ilaçların, yine yetkili eczacıların eliyle verildiği yerlerdir.

Bütün gelişmiş ülkelerde, yatan hastaların ilaç ve medikal ürünleri hastane içindeki eczanelerden ve yetkili eczacılar tarafından verilmektedir. Dolayısıyla, hastanede yatmakta olan hastaların ilaçlarının acil olarak verilmesini, hasta ve yakınlarına külfet getirmemeyi ve en önemlisi devletin bütçesine tasarruf sağlamayı amaçlamaktadır. Hastane eczanelerinden verilecek, hastane ambalajlı ilaçların devlet bütçelerine katkısı fazladır.

Eğer eczanelerimizde satılan ürünler hastane eczanelerinden verilmeye çalışılıyorsa, bu daha önce yaşanan suistimallerin artarak devamına yol açacaktır. Hastane eczanelerinin ilaçlarının ambalajları, piyasadan farklı olmak ve ekonomik olmak zorundadır.

İlaçların hastane ilaçları ve eczane ilaçları olarak ayrılması gerekmektedir. Hastane eczanelerinde bulunan ilaçlarla eczanelerimizde sattığımız ilaçların ambalajlarının aynı olmaması gerekmektedir. Hem ambalajı hem de görüntüsü açısından farklı olmak zorundadır.

Eczanelerde satılması gereken ilaçların nasıl bir listesi varsa, Bakanlık hastanede satılması gereken ilaçların da bir listesini yapmak zorundadır.

Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi hastane eczanelerinde verilebilecek “ilaç listelerinin” ve bu ilaçların “ambalaj şekillerinin “ standardize edilmesi gerekmektedir."

Bu haber toplam 6485 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim