• BIST 8718.11
  • Altın 2243.746
  • Dolar 32.3319
  • Euro 35.1426
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Eczaneler ile şehir hastaneleri arasına mesafe kriteri getirilmeli

Eczaneler ile şehir hastaneleri arasına mesafe kriteri getirilmeli
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak: "Şehir hastanelerinin karşısındaki arsalara eczane açma girişimleri olduğunda eczacılar arasındaki eşitsizlik derinleşecek. Eczanelerle şehir hastaneleri arasında mesafe kriteri getiren yasal düzenlemeler yapılmalı"

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, şubat ayında pek çok ilaç kaleminde fiyatların avro kuruna göre yeniden ayarlanacağını söyledi.

Çolak, 2017'de sağlık, ilaç ve eczacılık alanında yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği basın toplantısında, 2017'deki terör saldırılarını lanetleyerek sözlerine başladı.

Başkentte bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, Sağlık Bakanlığının yürüttüğü farkındalık kampanyaları sayesinde antibiyotiklerin kutu bazında kullanım oranının 2016 yılına göre yüzde 13,2 azaldığına dikkati çeken Çolak, bunun da yeterli olmadığını, Birlik olarak Bakanlığın akılcı antibiyotik kullanımı kampanyasına her alanda destek vermeye devam edeceklerini aktardı.

Sağlığın sorumlu, vicdanlı ve hassas olmayı gerektirdiğini dile getiren Çolak, "Toplum sağlığı medyatiklikten önemlidir. Kimi bilim insanlarının, toplum sağlığını yakından ilgilendiren konularda bilimsellikten uzak açıklamalarda bulunduğunu görmekteyiz. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ve RTÜK'ün daha önce de gündeme gelen ekran sertifikası ve akreditasyon kurulunu bir an evvel hayata geçirmesini talep ediyoruz." dedi.

- "İstihdam teşvikleri sağlanmalı"

"6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Kanun"da yapılan değişiklikle belirli bir cironun üzerindeki eczanelerde ikinci eczacı çalıştırma zorunluluğu ve 2018'den itibaren eczacılık fakültelerinden mezun olacaklara 1 yıl süreyle yardımcı eczacı olarak staj yapma şartı getirildiğini anımsatan Çolak, istihdam teşviklerinin sağlanması gerektiğini belirtti.

- "Eczaneler ile şehir hastaneleri arasına mesafe kriteri getirilmeli"

Şehir hastaneleri projesini olumlu bulduklarını ancak bazı tereddütleri olduğunu aktaran Çolak, "Vatandaşın sağlığa erişiminde sıkıntı yaratmasından ve hastane işletmeciliği noktasında sağlık hizmet sunumunun özelleşmesi sonucunun doğmasından endişeliyiz. Var olan hastaneler kapatılmamalı, hastanelerin işlevleri artırılmalı." ifadelerini kullandı.

Şehir içindeki hastaneler kapandığında o bölgede konumlanan eczacıların ağır ekonomik koşullarla karşı karşıya kalacağını savunan Çolak, "Şehir hastanelerinin karşısındaki arsalara eczane açma girişimleri olduğunda eczacılar arasındaki eşitsizlik derinleşecek. Önlemler alınmalı, eczanelerle şehir hastaneleri arasında mesafe kriteri getiren yasal düzenlemeler yapılmalı." diye konuştu.

- "Artık çözüm bulunmalı"

TEB Başkanı Çolak, ilaç fiyatlarına ilişkin de "Şubat ayında pek çok ilaç kaleminde fiyatlar avro kuruna göre yeniden ayarlanacak." dedi.

Bazı ilaçların bulunamadığına yönelik şikayetlerin arttığını da ifade eden Çolak, "İlaç şirketleri ve dağıtım kanallarından kaynaklanan bu yokluk, hasta sağlığını tehlikeye atıyor. Bizler her sene benzer bir manzara ile karşılamak yerine, tüm tarafların bir masa etrafında oturup bu soruna artık bir çözüm bulmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

- "Reçetesiz ilaca hazır değiliz"

Çolak, "Sağlık sistemimiz, eczanelerimiz ve sağlık okuryazarlığı düşük olan toplumumuz reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesine hazır değil. Diğer yandan reçetesiz ilaçların beraberinde ilaçta reklamı, ilaçta fiyat artışını ve ilacın eczane dışına çıkmasını getireceğinden endişe duymaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

Bitkisel ürünler ve gıda takviyeleri sınıfındaki ürünlerin, eczacının inisiyatifine verilmesi gerektiğini vurgulayan Çolak, şunları kaydetti:

"Farmasötik formda satılan bu ürünlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmasını hatalı buluyoruz. Bu yanlıştan bir an evvel dönülmesini, ruhsat yetkisinin Sağlık Bakanlığına devredilmesini ve söz konusu ürünlerin satışının eczanelerde yapılmasını talep ediyoruz. Veteriner ilaçla ilgili de aynı durum geçerli. Bunun yanı sıra veteriner ilaçlar da aynı şekilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmaktadır. Adı üstünde, 'ilaç' olan bu ürünlerin ruhsat yetkisinin de yine Sağlık Bakanlığına devredilerek yıllardır sürdürülen bu yanlıştan dönülmesini ve satışının eczacı kontrolünde gerçekleştirilmesini istiyoruz."

- İlaç temininde sıkıntı iddiaları

Konuşmasının ardından, bir gazetecinin, bazı ilaçların bulunamadığı yönündeki iddiaları sorması üzerine Çolak, şu yanıtı verdi:

"Şu anda kanser ilaçlarıyla ilgili ciddi bir sıkıntı yok ancak şubat ayının 15'inden sonra ilaç fiyatları zamlanacak. Bu arada bir kısım ilaçların piyasaya sürümünde biraz sıkıntı olabilir. Şu anda bizim söyleyeceğimiz özel bir sıkıntı yok. Bizim getirdiğimiz ilaçlarla ilgili de bir sıkıntı yok. Biz, onların hem düzenli olarak getirilmesini sağlıyoruz hem de stokluyoruz. Yani, kişiye özgü, ilk defa Türkiye'de kullanılacak ilaçlar hariç daha önceden kullanılmış olan ilaçları Sağlık Bakanlığının izniyle getiriyoruz. Şu anda bize müracaat eden ve 'Ben bu ilacı bulamadım' diyen bir arkadaşımız yok."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6517 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim