• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Eczaneler kök hücreyi ilaç olarak satacak

Eczaneler kök hücreyi ilaç olarak satacak
Devam eden deneysel çalışmalar sonucu, gelecek 5 yıl içinde kök hücrenin eczanelerde ilaç olarak satılabileceği bildirildi. Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Zafer Gülbaş, kök hücre araştırmalarının bütün dünyada sürdürüldüğünü, kalp hasta

Devam eden deneysel çalışmalar sonucu, gelecek 5 yıl içinde kök hücrenin eczanelerde ilaç olarak satılabileceği bildirildi. Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Zafer Gülbaş, kök hücre araştırmalarının bütün dünyada sürdürüldüğünü, kalp hastalıkları ve bağırsak iltihabı hastalıkları alanında sonuçların bir yıl içinde öğrenileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Kök hücre alanındaki gelişmelerin heyecan verici olduğunu ifade eden Gülbaş, araştırmalar ve deneysel çalışmaların olumlu çıkması halinde kök hücrelerin ilaç haline geleceğini ve o zaman herkesin kök hücre tedavisinden yararlanacağını kaydetti.

Gelecek 5 yıl içinde bu konuda dünyada yapılan araştırmaların sonuçlarının öğrenilebileceğini anlatan Gülbaş, şu bilgeleri verdi:

"Kök hücre araştırmaları bütün dünyada çok büyük oranda yapılmaktadır. Bu çalışmalar faz 1, faz 2 ve faz 3 olarak 3 ayrı aşamadan geçmektedir. Özellikle ABD bu konuda çok büyük bir yatırım yapmıştır. Şu anda ABD'de kalp hastalıkları ve bağırsak iltihabı hastalıkları ile ilgili çalışmalar faz 3 aşamasına gelmiştir. Bu çalışmaların sonucu alındığı zaman, artık hücre tedavisi bir ilaç haline gelmiş olacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki 5 yıl içinde net olarak bu çalışmaların neticesini öğreneceğiz. Kalp hastalıkları ve bağırsak iltihabı hastalıkları alanında da sonuçları önümüzdeki bir yıl içinde öğreneceğiz. Neticede hücre tedavisi çalışmaları ilaç aşamasına gelmiştir. Eczaneler, önümüzdeki 5 yıl içinde derin dondurucularda kök hücreyi ilaç olarak satacak."

Bu gelişmeler çok heyecan verici olmasına karşın, tedavilerin etkinliğinin neticesinin beklenmesi gerektiğini vurgulayan Gülbaş, yoğun çalışmaların hemen bir hastalığın tedavisi anlamında değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Deneme tedavisi şeklinde olan bu tedavi yöntemlerinin neticesinin bekleneceğini, araştırmalar ve deneysel çalışmalar olumlu çıktığı takdirde de herkesin bu tedavilerden yararlanır hale geleceğini bildiren Gülbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde Sağlık Bakanlığı bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Bize de gerekli desteğini veriyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde sağlık alanında Türkiye'de kök hücre ile birlikte bir çok şey değişecek. Biz hematologlar 30 yıldır bu kök hücre ile uğraşıyoruz. Bu tedavinin 20 yıldır aktif olarak içindeyiz. Dolayısıyla b üyük bir tecrübeye sahibiyiz. Kök hücrenin hematolojik hastalıklardaki başarısını biliyoruz."

Bu haber toplam 1356 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim