• BIST 9693.46
  • Altın 2507.379
  • Dolar 32.5825
  • Euro 34.7754
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Eczanelerde artık yapay organ da satılacak

Eczanelerde artık yapay organ da satılacak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde 3 gün serecek olan uluslararası "Kök Hücre Uzmanları Sempozyumu" başladı. Sempozyumda dünyada yakın gelecekte kök hücre çalışmalarının belli bir seviyeye ...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde 3 gün serecek olan uluslararası "Kök Hücre Uzmanları Sempozyumu" başladı. Sempozyumda dünyada yakın gelecekte kök hücre çalışmalarının belli bir seviyeye gelmesiyle eczanelerde yapay organların satılabileceği belirtilirken, fason üretimlerin önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde 3 gün serecek olan uluslararası "Kök Hücre Uzmanları Sempozyumu" başladı. Sempozyumda dünyada yakın gelecekte kök hücre çalışmalarının belli bir seviyeye gelmesiyle eczanelerde yapay organların satılabileceği belirtilirken, fason üretimlerin önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Dünyanın önemli kök hücre uzmanları, OMÜ bünyesinde biraraya geldi. OMÜ ve Samsun Kök Hücre Derneği'nin desteğiyle gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan sempozyum, Kanada, İngiltere, İran, Portekiz, Almanya İtalya, ABD, Hindistan ve Türkiye'den 50 bilim adamının katılımıyla OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, kök hücrenin gelecek olduğunu, özellikle kök hücrenin alt dalı olan rejeneratif tıbbın
(yaşlanma, hastalık veya travmaya bağlı zarar görmüş doku ve organların işlevselliğinin onarılması ya da iyileştirilebilmesi) yapay organ anlamına geldiğini söyledi. Gelecekte ünüversol (doku tipi) kök hücrenin öne çıkacağına dikkat çeken Prof. Dr. İlhan, önümüzdeki yıllarda eczanelerde ünüversol doku tipi kan grubu önem taşımayan hücrelerin yer alabileceğini vurguladı. Bu konuda dünyada üzerinde titizlikle durulduğunu ve araştırmaların devam ettiğini ifade eden İlhan, "Geçen yıl AB tarafından ileri tıbbi tedavi yönetmeliği çıkarıldı. Bu yapay organlar demek. Birçok alanın yanında kalp krizi, diyabet, nükleer yaralanmalar gibi birçok alanda kök hücre çalışmaları sürüyor. Sağlık Bakanlığı, Kök Hücre Araştırma Komisyonu kurmuştur. Soyut organ naklinde doku reddi önemli. Diyabet, karaciğer, bağırsak hastalıklarında denemeler devam ediyor" dedi.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise, kök hücrenin gelecek için yeni bir akım oluşturacağını ifade etti. Dünyada kilise dahil siyasetin de içerisine girdiği bir alan olan kök hücrenin her adımda etik ve hukuk açısından önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akan, "Bu kontrol altında olması gereken olan. Kurgusal esprili olarak söylediğimizde 'Eczanelere yedek parça organ ve dokular satılabilir' dediğimizde, acaba merdiven altı yapım da bu işlere karışır mı sorusu akla geliyor. Ciddi bir kontrol sistemi kurulmalı. Gelecek vaat eden bu alanda en titiz davranılması gereken tıp sektörü" diye konuştu.
Sempozyum ve Samsun Kök Hücre Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülsen Ökten, sempozyumda kök hücre çalışmalarında tıbbi ettik ve kültürel yaklaşımların yanında cerrahide kök hücre, klinik uygulamalar, onkolojide kök hücre araştırmaları, hücresel tedavi ve rejeneratif tıpta gelişmelerin ele alınacağını kaydetti.

YÖK'TEN BİLİME BÜYÜK KATKI
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak, yüksek öğretim olarak bilim adamlarının ve akademisyenlerin yetişmesi için destekleme kararı aldıklarını söyledi. Yüksek lisans ve doktora gibi eğitimlerin yurtdışında yapılması için tüm masrafların YÖK tarafından karşılanması yönünde karar alındığını belirten Solak, "Belirttiğimiz şartları yerine getiren gençlerimiz yurtdışında istedikleri üniversitede para ödemeden yüksek lisans ve doktora yapabilecek. Bu imkanı sağladık.

Özellikle yardımcı doçentlerin yurtdışında ihtisas yapmalarına da aynı şartlarla imkan sağlanması yönünde uygulama başlattık" dedi.
YÖK, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışma ile YÖK'e bağlı eğitim verem hastanelerin ve diğer kuruluşların verilerini ortaya çıkardıklarını ifade eden Solak, "Bu önemli bir çalışma. Türkiye'nin verisel bir çalışması yoktu. Tıp fakültelerinde diş hekimliği dahil 11 bin dolayında öğretim üyemiz bulunmaktadır. Öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 3.7'dir. Ayrıca bu hastanelerde 8 bin 621 dolayında bilimsel yayın yayınlandı" diye konuştu.
Solak, kök hücre konusuna da değinerek, yapılan çalışmaların ülkenin daha ileri gittiğinin göstergesi olduğunu belirtti.
Etkinlikte, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu ve Hemotoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer de birer konuşma yaptı.

MUSTAFA DÖVER

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2159 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim