• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

Eğitim hastanelerinde hatalar bildirilmiyor

Eğitim hastanelerinde hatalar bildirilmiyor
Eğitim ve araştırma hastanelerinde hastaya dönük olarak yapılan hatalar ne tartışılıyor ne de bildiriliyor. Bu hastanelerde çalışan doktor ile hemşirelerin sadece yüzde 22'si çalıştığı hastanenin hasta açısından iyi derecede güvenli olduğunu belirtirken,

Eğitim ve araştırma hastanelerinde hastaya dönük olarak yapılan hatalar ne tartışılıyor ne de bildiriliyor. Bu hastanelerde çalışan doktor ile hemşirelerin sadece yüzde 22'si çalıştığı hastanenin hasta açısından iyi derecede güvenli olduğunu belirtirken, neredeyse yarısı da bu ortamda hataları tartışmanın zor olduğunu savunuyor.

Bu hastanelerde, sağlık personelinin yaptığı hatalar hala "tabu" kabul ediliyor. Oysa pek çok hastanede "hata bildirim formları"yla hataların azaltılması teşvik edilirken, personel bundan kaçınıyor.

Geçen yıl Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Sıdıka Kaya ile Pınar Yalçın ile Sağlık Bakanlığı'ndan Serdar Barsbay ve Dr. Ercan Bal tarafından yapılan "Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Hasta Güvenliği Kültürü" isimli araştırmada mevcut 50 eğitim ve araştırma hastanesi arasından rastgele seçimle belirlenen 10 hastanenin doktor ve hemşirelerinden oluşan 2 bine yakın kişiye bir anket uygulandı. Bu kuruluşlar arasında bir de askeri hastane yer aldı. Hasta güvenliği, sağlık hizmetine bağlı hatalar ile bu hataların neden olduğu hasta hasarlarının önlenmesi veya azaltılması olarak tanımlanıyor. Sağlık hizmetine bağlı hata (tıbbi hata) ise, hastaya sunulan sağlık hizmeti sırasında kasıtsız bir aksamanın neden olduğu beklenilmeyen sonuç anlamına geliyor. Ankete cevap verenler arasında çalıştıkları hastanedeki hasta güvenliği iklimini "iyi" olarak niteleyenlerin oranı ise sadece yüzde 22 oldu.
 
Hasta güvenliği kültürü eksik

Araştırmayı yapan öğretim üyelerinden Prof. Kaya, bugüne kadar hasta güvenliği kültürü oluşturmanın gözden kaçırıldığını belirtti. Kaya, hastanelerde hata bildirimi sistemleri ile bu sistemleri çalışır kılabilmek için hastane yöneticilerinin iletişim ve eğitim çalışmaları gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Araştırmaya göre; çalıştığı klinik alanda hataları tartışmanın zor olduğunu kabul edenlerin oranı yüzde 40'a yaklaşıyor. Kaya, bu oranın hasta güvenliği gelişmiş ülkelerdeki ortalamasının yüzde 20 olduğunu söylerken, bu bulgunun Türkiye'deki personelin önemli bir kısmı için hataları tartışmanın "tabu" olduğunu gösterdiğini belirtti. Araştırmaya göre doktor ve hemşirelerin yarısı bile bulundukları ortamın başkalarının hatalarından öğrenmeyi kolaylaştırdığını da düşünmüyor. Kaya, bunu düşünenlerin yüzde 45 olduğunu ancak bu rakamın ABD, İngiltere ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde yüzde 72'lerde seyrettiğini kaydetti. Kaya, "Ayrıca diğer personelin hasta güvenliğine ilişkin bir endişesini söylemesi için kendini cesaretlendirdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 48. Bu oran hasta güvenliğinde ileri olan John Hopkins Hastanesi'nde yüzde 84. Çünkü oradaki personel, hasta güvenliğiyle ilgili bir sorunu bildirmek ve bununla ilgili bir şeyler yapmayı görevinin parçası görüyor" dedi.

Bu haber toplam 1807 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim