• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Eğitim Hastanesi Kurulmasına Durdurma!

Eğitim Hastanesi Kurulmasına Durdurma!
Bakanlık tarafından ikinci basamak sağlık kuruluşlarının eğitim hastanelerine çevrilmesi...

Ankara Tabip Odasından yapılan açıklama;

Bakanlık tarafından ikinci basamak sağlık kuruluşlarının eğitim hastanelerine çevrilmesi furyasına Etlik İhtisas Hastanesi de sokulmuştu. Tıpta Uzmanlık Kurulunun (TUK) kararı yoktu. Etlik İhtisas Hastanesi’nin eğitim hastanesi olması için gerekli özelliklere sahip olup olmadığı incelenmemişti.

Ankara'nın eğitim hastanesine değil genel hizmet hastanelerine olan ihtiyacı görmezden gelindi. Hem uzmanlık eğitiminin niteliği konusunda, hem de halkın sağlık hizmetine ulaşılabilirliği konusunda kaygılar oluşturan bu düzenlemeye karşı Türk Tabipleri Birliği tarafından dava açılmıştı

Mahkeme konuyla ilgili TUK Kararı olması gerektiğini,“inceleme değerlendirme grubu” raporunun iki yerine tek olduğunu belirterek düzenlemeye yönelik olarak 27.05.2010 Tarihinde durdurma kararı verdi. Bakanlık bu eksiklikleri tamamlayıp yeniden hastaneyi eğitim hastanesine dönüştürebilir ki bu durumda Mahkeme işin esasının incelenmesiyle sebep ve konu unsurları (genel hastaneye gereksinim, kamu yararı) bakımından değerlendirme yapacaktır.

Öte yandan kararın bir yanı da, TUK’la ilgilidir. Mahkeme, TUK’a ilişkin yasal düzenleme mevcut iken yönetmeliği çıkmadı diye onun görev alanındaki işleri Bakanlığın yapamayacağına kanaat getirmiştir.

Diğer büyük illerde olduğu gibi, Ankara İlindeki eğitim hastanelerinde de ciddi düzeylerde kadrolaşma yaşanmaktadır. Yeni açılan eğitim hastanelerine hızla asistan ve eğitici kadroları açılmakta ve uzmanlık eğitiminin niteliğinden çok hizmet ihtiyacı üzerinden planlama yapılmaktadır. Güya hizmet ihtiyacını karşılama niyeti kadrolaşma faaliyeti içinde iyi bir bahane olmaktadır. Ancak; uzmanlık eğitiminin niteliğinin bozulması toplum sağlığını da ciddi bir tehdit altına sokmaktadır.

Ankara Tabip Odası Bakanlık tarafından hesapsızca yapılmış bu düzenlemenin iptalinin, hastanede çalışan hekimler bakımından yaratacağı sonuçları takip edecek, hekimlerin yanında olacaktır.

Ankara Tabip Odası olarak uzmanlık eğitiminin niteliğine, siyasi kadrolaşmaya, hekimlerin özlük haklarına ve halkın sağlık hizmetine ulaşmasına ilişkin hassasiyetimiz çerçevesinde, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.
 

Bu haber toplam 3742 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim