• BIST 9142.4
  • Altın 2321.249
  • Dolar 32.3855
  • Euro 34.8742
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 14 °C

Egzamanın tekrarlamasında stres ve tahrişin rolü büyük

Egzamanın tekrarlamasında stres ve tahrişin rolü büyük
Egzama vakalarının çoğu alerjiyle bağlantılı olarak gelişmektedir. Hastalık, alerjiye duyarlı kişilerde; inek sütü, yumurta

10 yıldır egzama hastasıyım, tedavi olunca yaralarım geçiyor sonra tekrar çıkıyor. Ellerimdeki egzamadan tümüyle kurtulmak için neler yapabilirim? D.R./Kayseri
Egzama vakalarının çoğu alerjiyle bağlantılı olarak gelişmektedir. Hastalık, alerjiye duyarlı kişilerde; inek sütü, yumurta, tahıl ürünleri ve ceviz, fındık gibi yiyeceklerin yenmesiyle şiddetlenebilir. Toz, polen gibi alerjiyi tetikleyen maddeler de egzamayı körükleyen etkenlerdir.

KAŞIMAMALISINIZ
Aynı zamanda giyeceklerdeki veya temizlik malzemelerindeki sentetik ve kimyasal maddeler, ruhsal stres de hastalığın alevlenmesine neden olabilir. Tedaviden öte korunmak daha büyük önem taşır. Bunun için şu önerilere dikkat edin:
Cildinizi tahriş eden şeylerden uzak durun.
Ellerinizi korumak için bulaşıkta, çamaşırda, soğukta eldiven giyin.
Pamuklu giysileri tercih edin.
Yıkanırken cildinizi tahriş etmemeye özen gösterin.
Doktorun verdiği ilaçları doğru kullanın.
Vücudunuza her gün bir nemlendirici sürün.
Kaşınan yerleri kaşımayın.
Stresle baş etmenin yollarını bulun.
Cildiniz iyi olsa bile korunma önlemlerini aksatmayın.

Yoğurt ve süt şişkinliğinin nedeni laktoz intoleransı
Son yıllarda süt içtiğimde ya da yoğurt yediğim zaman vücudumda aşırı bir şişkinlik oluyor. Yemekleri yoğurtsuz yiyemediğim için tadım tuzum kaçtı. A.B./Trabzon
Yalnız olmadığınızı bilmek sizi rahatlatır mı bilmem ama orta yaş ve üzeri birçok insanda sözünü ettiğiniz şikayetler sık görülüyor ve buna laktoz intoleransı deniyor. Yaş ile beraber laktoz adı verilen süt şekerini sindiremez hale gelen insan, bu gıdaları yedikten yarım saat ile iki saat içinde şişkinlik, bulantı, ishal, kramp gibi belirtileri yaşayabiliyor. Bu klinik durum o kadar yaygın ki; dünya üzerindeki yetişkin nüfusun neredeyse dörtte üçünü şöyle ya da böyle etkiliyor. Şikayetleriniz aşırı boyutlara varıyorsa, bu gıdalardan uzak durmaktan başka çareniz yok.

MİKTARLARINI AZALTIN
Süt, peynir ve yoğurdu, beslenmenizden çıkarmaktansa az yemeye özen gösterebilirsiniz. Her gün bir kase yoğurt yerine ıspanağın üzerine üç kaşık koymak ya da tostun yanına ayran içmek daha uygun olabilir. Bir diğer yöntem de laktozdan arındırılmış süt içmektir.

Doğum kontrol haplarınız gebelik testinizi etkilemez
Doğum kontrol hapı kullanırken âdetim gecikti. Gebelik testi yaptıracağım ama hapların etkisi nedeniyle sonucun doğru çıkmamasından endişeliyim. G.M./İzmir
Hap kullanırken gebelik testi yaptırabilirsiniz ve çıkan sonuca güvenebilirsiniz. Gebelik testleri kanda veya idrarda gebelikle ilgili özel bir hormon olan HCG'yi (insan koriyonik gonadotropin) ölçer. Doğum kontrol haplarının içindeki aktif maddeler ise genellikle östrojen ve progesteron hormonlarının türevleridir ve gebelik testinin ölçtüğü HCG düzeyini etkilemezler.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3975 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim