• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Egzersizin bilinmeyen 10 faydası

Egzersizin bilinmeyen 10 faydası
Birçok kişi spor salonuna kalp ve damar sağlığını geliştirmek, kas inşa etmek, forma girmek, sosyalleşmek için gidiyor.

Son 10 yılda bilim insanlarının yaptığı araştırmalar egzersizin fiziksel ve zihinsel gelişime katkısı ile ilişkilerde sağlıklı ve mutlu bir hayata yol açtığını ve bilinmeyen faydalarını ortaya çıkardı.

Ya­şı ya da fit­ness se­vi­ye­si ne olur­sa ol­sun eg­zer­siz için ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rın za­man için­de cid­di zi­hin­sel ya­rar­lar sağ­la­dı­ğı gö­rü­lü­yor. Sports In­ter­na­ti­onal eğit­me­ni Ok­tay Sağ­nak eg­zer­si­zin bek­len­me­yen et­ki­le­ri­ni ak­tar­dı;

1- Stresi azaltır: Eg­zer­si­zin en yay­gın ruh­sal fay­da­la­rın­dan bi­ri stre­si azalt­mak. Spor sa­lo­nun­da ter at­ma ça­lış­ma­sı bi­le fi­zik­sel ve­ya zi­hin­sel stre­si­ni­zi yö­net­me­ni­ze yar­dım­cı ola­bi­lir. Eg­zer­siz ay­nı za­man­da no­re­pi­nef­ri­ni ya­ni bey­nin or­ta­sın­da bir kim­ya­sal kon­san­tras­yo­nu ar­tı­ra­rak stre­se ya­nıt ve­rir. İs­ter zi­hin­sel ger­gin­lik ile ba­şa çık­mak için vü­cu­dun ye­te­ne­ği­ni ar­tı­rın is­ter vü­cu­du­nu­zu ge­liş­ti­rir­ken zi­hin­sel ger­gin­li­ği­niz­den kur­tu­lun. Her iki tür­lü de so­nuç ay­nı: Ka­zan-ka­zan!

2- Mutluluk hormonlarını yükseltir: Birkaç kilometre kaya tırmanışı yapmak zordur. Benzer etkiyi sağlayabilmek için spor salonu ise hemen yanınızdadır. Egzersiz yaparak endorfin salgılayabilir, mutluluk ve coşku kazanabilirsiniz. Duke Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar egzersizin antidepresan hapları kadar etkili olabildiğini ortaya koymuştur.

3- Beyin gücünü artırır: Fa­re­ler ve er­kek­ler üze­rin­de ya­pı­lan çe­şit­li araş­tır­ma­lar kar­di­yo­vas­kü­ler eg­zer­si­zin ye­ni be­yin hüc­re­le­ri­nin nö­ron­la­rın olu­şu­mu­nu te­tik­le­di­ği ve ge­nel be­yin per­for­man­sı­nı ar­tır­dı­ğı­nı or­ta­ya koy­du. (Jus­tin S. Ro­dos, Il­li­no­is Üni­ver­si­te­si) Zor bir eg­zer­siz ça­lış­tı­ğı­nız­da be­yin kay­nak­lı pro­te­in ola­rak bi­li­nen BDNF dü­zey­le­ri vü­cut­ta ar­tı­yor. Da­ha iyi ka­rar ver­me, da­ha iyi dü­şün­me, da­ha iyi yap­ma, da­ha iyi öğ­ren­me­ye yar­dım­cı olu­yor.

4- Bilişsel gerilemeyi önler: Hoş ol­ma­yan ama acı ger­çek yaş al­dık­ça, bey­ni­mi­zin pus­lan­dı­ğı ger­çe­ği­dir. Eg­zer­siz alz­he­ime­r’­ı “te­da­vi­” ede­me­se de, has­ta­lı­ğın sey­ri­nin ya­vaş­la­ma­sı­na ve sağ­lı­ğı des­tek­le­me­ye yar­dım­cı. 45 ya­şın­dan son­ra bi­liş­sel ge­ri­le­me baş­lar. Eg­zer­siz be­yin­de­ki kim­ya­sal­la­rı ar­tı­rıp ha­fı­za ve öğ­ren­me için bey­nin önem­li bir par­ça­sı hi­po­kam­pu­su des­tek­ler.

5- Anksiyeteyi hafifletir: Eg­zer­siz sı­ra­sın­da ve son­ra­sın­da ya­yı­lan sı­cak ve bu­la­nık kim­ya­sal­lar ank­si­ye­te bo­zuk­luk­la­rın­da sa­kin­leş­ti­ri­ci ola­rak in­san­la­ra fay­da­lı olu­yor.Ox­ford Uni­ver­sity Ga­ze­te­si­’n­de ya­yım­la­nan bir ma­ka­le­ye gö­re ba­zı or­ta-yük­sek yo­ğun­luk­lu ae­ro­bik eg­zer­siz­le­ri ank­si­ye­te du­yar­lı­lı­ğı­nı azal­ta­bi­li­yor.

6- Kendine güveni geliştirir: (Koşu bandı üzerinde bir milyon doların var gibi hissetmek) Birçok temel düzeyde, fiziksel uygunluk bile benlik saygısını artırabilir ve olumlu bir özeleştiri geliştirebilir. Egzersiz yaparken kendi kendine yarış bile kişinin algısında hızla kendi çekiciliğini ve öz değerini yükseltebilir.

7- Belleği keskinleştirir: Düzenli fiziksel aktivite bellek kapasitesini ve yeni şeyler öğrenme yeteneği artırıyor. Hafıza ve öğrenmeden sorumlu hipokampus hücrelerinin üretim artışı başlıyor. Illinois Üniversitesi’nde yapılan bir başka çalışma, sprint çalışan sağlıklı yetişkinler arasında kelime tutma hafızasının geliştiğini göstermiştir.

8- Uyku sorununu giderir: Sle­ep Di­sor­ders Cen­ter at Mo­unt Si­na­i Me­di­cal Cen­te­r’­da ya­pı­lan bir araş­tır­ma­da yat­ma­dan beş al­tı sa­at ön­ce ya­pı­lan spo­run vü­cu­dun çe­kir­dek sı­cak­lı­ğı­nı yük­selt­ti­ği ve vü­cut sı­cak­lı­ğı bir­kaç sa­at son­ra nor­ma­le dön­dü­ğün­de de vü­cu­dun onu uy­ku za­ma­nı işa­re­ti ola­rak ka­bul et­ti­ği so­nu­cu­na va­rıl­mış­tır.

9- İş verimini çoğaltır: Kendinizi yavan hissediyor musunuz? Çözüm sadece kısa süreli yürüyüş olabilir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak egzersiz için zaman ayıran kişilerin daha verimli ve spor yapmayan yaşıtlarına göre daha fazla enerjiye sahip olduğunu göstermektedir.

10- İlham getirir: Spor salonunda yapılan bir antrenmanda kalbe kan pompalamak yaratıcılığı 1-2 saat artırabilir. Eğer ilham patlamasına ihtiyacınız varsa egzersiz yaparak egzersiz sonrası ilhamınızı güçlendirebilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3129 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim