• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Ekmeğe sağlıklı yaşam standardı geldi

Ekmeğe sağlıklı yaşam standardı geldi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekmeğe sağlık standardı getirdi. Dana önce 300 gram büyüklüğünde olan ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayacak.

-KATKI MADDELERİ-

Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, 29 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak.Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri, Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak.

-HİJYEN-

Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler; 17 Aralık 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve 29 Aralık 2011 tarihli Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak. Bu Tebliğ kapsamında yer ayrıca "Ambalajsız Olarak Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Üretim, Depolama, Dağıtım ve Satış Aşamalarının Taşıması Gereken Kuralları" içeren Tebliğ ekindeki hijyen kriterlerine dikkat edilecek. Ambalajlama ise 29 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temes Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uyacak.

-ETİKETTE NELER OLACAK-

Gıda maddelerinin etiketlenmesi esaslarının yanı sıra etiketlerde bazı şartlar da aranacak. Ekmeğin geleneksel hali ile tuz ilave edilerek üretilen ürünlerin bileşimine tuz eklenmediği takdirde "tuz ilave edilmemiştir" ifadesi yazılacak. Un dahil olmak üzere ekmekte kullanılan malzemelere katkı maddesi kullanılmaması halinde "katkısız" ifadesi kullanılacak. Yöresel ve ülkesel adları ile bilenen ekmekler, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak kaydıyla, bu isimlerle üretilebilecek.

-UYUM ZORUNLULUĞU-

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri; bir ay içerisinde Tebliğ hükümlerine uyacak. Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri; ekmeğin ürün özelliklerine ve Tebliğ'de belirlenen kimyasal özelliklerine kadar 1 Temmuz 2012 tarihine kadar uyacak. Gıda işletmecileri, geçiş dönemi süresince istenilen şartları karşılayana kadar, 15 Şubat 2002 tarihli Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği hükümlerine uyacak. Tebliği yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8499 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim