• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

"Ekrana çıkan doktora imza şartı"

"Ekrana çıkan doktora imza şartı"
Bilinçli Sağlık Platformu Başkanı Prof. Dr. İlhan: "Sağlık Bakanlığı medyatik isimlerin tartışmalı sağlık önerileriyle toplumda oluşan bilgi karmaşasını önlemeyi hedefliyor"

Bilinçli Sağlık Platformu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, beslenme biçimleri başta olmak üzere sağlık ve gıda konularındaki bilgi kirliliğinin vatandaşları yanlış yönlendirdiğini söyledi.

Aynı zamanda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan İlhan, düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda birçok kişinin sağlıklı yaşam ve beslenme biçimleri konusunda görüş ve yorumda bulunduğunu, toplumun bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığının medyatik isimlerin "tartışmalı" sağlık önerileriyle toplumda oluşan bilgi karmaşasını önlemeyi hedeflediğini ifade eden İlhan, uzmanların, doğruluğu bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmamış veya mevzuatla tıbbi işlem olarak tanımlanıp düzenlenmemiş tedavi ve yöntemler hakkında artık görüş veremeyeceğini savundu.

Özellikle beslenme biçimleri başta olmak üzere son dönemde gıda ve gıda ile ilişkilendirilen sağlık konularında yazılı ve görsel basında, internet sitelerinde yer alan yanlış bilgilendirmeler ve buna bağlı oluşan bilgi kirliliğine karşı toplumda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. İlhan, "Bilinçli Sağlık Platformu olarak toplumu, sağlık alanında paylaşılan bilgileri sorgulamaya ve doğru bilgiye eriştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

İlhan, şöyle konuştu:

"Beslenme biçimleri başta olmak üzere sağlık ve gıda konularında bilgi kirliliği vatandaşları yanlış yönlendiriyor. Sağlık Bakanlığı medyatik isimlerin tartışmalı sağlık önerileriyle toplumda oluşan bilgi karmaşasını önlemeyi hedefliyor. Sağlık Bakanlığı, RTÜK'e gönderdiği bir yazıyla, ekrana çıkacak doktorlara ve uzmanlara, sağlık meslek mensuplarının uyacağı kuralları ve etik değerleri içeren bir taahhütname imzalatılmasını istedi. Taahhütnameyi uzmanlara, yayınına katılacakları televizyon ya da radyo kuruluşları imzalatacak. Uzmanlar artık doğruluğu bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmamış veya mevzuatla tıbbi işlem olarak tanımlanıp düzenlenmemiş tedavi ve yöntemler hakkında görüş veremeyecekler."

Prof. Dr. İlhan, bilgi kirliliğini engellemek ve sağlıklı yaşam için her gördüğüne, duyduğuna inanmayıp doktora danışılması, bilginin sorgulanması, tek yönlü değil dengeli beslenilmesi, fiziksel aktivitenin düzenli yapılması uyarısında bulundu.

Bu haber toplam 2542 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim