• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

El titremesi özellikle gençlerde çok yaygınlaştı

El titremesi özellikle gençlerde çok yaygınlaştı
El titremesi kişilerin günlük aktivitesini ve psikolojisini etkiler. İş yapma kabiliyetini bozar...

Titreme tüm vücutta olabilir.Bu yazımda özellikle el titremelerinden bahsedeceğim. El titremesi kişilerin günlük aktivitesini ve psikolojisini etkiler. İş yapma kabiliyetini bozar.

El titremesi her yaşta görülebilir fakat orta yaşta daha fazla ve şiddette görülür. Günümüzde gençlerde de yaygın olarak görülmektedir. Eli titreyen her kişinin tek korkusu parkinson hastası olmaktır. 

Fakat ailesel özelliğe bağlı, kalıtsal olan ve de ailesel el titremesi dediğimiz el titremeleri de sıkça görülür. Bu tür el titremesi genelde genç yaşta görülmeye başlar. Sinir sisteminin bozuk olduğu zamanlarda, heyecan da artar. Sosyal ortamlarda ve iş hayatında kişinin utanmasına ve kendini içe kapamasına neden olur. El titremesi sebebi ile kariyerini yarıda bırakan veya el titremesinin verdiği kompleksten dolayı işte kendini ispat edemeyenlerin sayısı çok fazladır. 

Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ Sıkça görülen el titremeleri ile ilgili şunları kaydetti: 

1) İstirahat titremesi: Bu titreme kişi elleri hareketsiz haldeyken yani dururken olur. Hareket esnasında kaybolur. Parkinsonda görülen bu tip titremedir. Bu titreme orta yaşta parkinson hastalığıyla beraber başlar. Parkinson hastalığının titreme yanında, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertleşme gibi birçok başka belirtileri vardır.

2) Ailesel el titremesi: Erken yaşta genellikle gençlik döneminde belirti verir. Bir elde başlar ve zamanla diğer ele de geçer. Kural olarak hareket halindeyken başlayıp, istirahattayken geçse de, istirahat halindeyken de görülebilir. Yeme, içme ve yazı yazma bozulabilir.

Hastalığın tanısı bazen tesadüfen konur veya hasta titremenin oluşturduğu sosyal sorunlarla doktora başvurur. Titreme dışında her şey normaldir. Hastaların yarısından çoğunda aile öyküsü vardır.

Sıklığı yaşta beraber artar. Hastalığın ileri evresinde aşırı titremeden dolayı hareketler çok kısıtlanır. Heyecan, sinir, yorgunluk, ısı değişikliği vs. titremeyi arttırır. Uykuda titreme kesilir.

3) Intansiyon titreme: İstemli hareket esnasında ortaya çıkar ve hedefe yaklaşırken titreme artar. Beynin bir bölümü olan cerebellum denen kısmın rahatsızlıklarında sıkça görülür.

4) Psikojenik titreme: Ani başlar. Bir psikolojik sorundan sonra başlayabilir. Tipik bir özelliği yoktur. kadınlarda daha sık görülür. En çok ailesel titreme ile karışır. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 12582 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim