• BIST 9808.54
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

El yazısı ile reçete devri bitiyor

El yazısı ile reçete devri bitiyor
Reçetelerde radikal değişiklik Yeni yürürlüğe giren uygulama ile reçetelerdeki, ıslak imza ve kaşe dışındaki bilgiler bilgisayar ortamında hazırlanmaya başlandı.

Reçetelerde radikal değişiklik Yeni yürürlüğe giren uygulama ile reçetelerdeki, ıslak imza ve kaşe dışındaki bilgiler bilgisayar ortamında hazırlanmaya başlandı.

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''e-reçete''nin ilk aşaması olarak aile hekimliği ile yürürlüğe giren uygulamanın, hasta ve yakınları ile eczacılar tarafından memnuniyetle karşılandığını kaydetti.

Düzenleme ile aile hekimleri tarafından yazılan reçetelerdeki, ıslak imza ve kaşe dışındaki bilgilerin bilgisayar ortamında hazırlanmaya başlandığını bildiren Bulut, şöyle konuştu:

''Daha önce elle yazılan ve sadece eczacılar tarafından okunabilen reçeteler, artık her doktorun çalışma masasında bulunan bilgisayarda hazırlanıyor. Uygulama, elle yazılan reçetelerin okunamaması nedeniyle nadir de olsa yaşanan yanlış ilaç verilmesi, eczacı tarafından tekrardan doktorun aranması gibi bazı münferit olayları da ortadan kaldırıyor. Reçetelerin kolay okunması hastanın yanı sıra eczanelerdeki iş yoğunluğunu hafifletmesi bakımından önemli bir avantaj sağlıyor. Yeni işe başlayan bir çırak bile kolayca yazılan ilacı anlayabiliyor.''

Uygulamanın tıp tarihi ile yaşıt olan ve zaman zaman da espri konusu olan ''doktor yazısı''nı tarihe karıştırdığını anlatan Bulut, çalışmaları süren ''e-reçete''nin de yürürlüğe girmesiyle reçetelerin tamamen ortadan kalkacağını söyledi.

''E-reçete'' ile yazılan ilaçların doktorun bilgisayarından elektronik ortamda eczanelere ulaştırılacağını belirten Bulut, ''Tam anlamıyla elektronik ortama geçilmesi, okunmasından kaybolmasına kadar çok sayıda sorunu taşıyan sarı renkli reçeteleri tamamen ortadan kaldıracak. Reçete üzerine yapılan espriler de birer nostalji olarak hafızalarda yer alacak'' diye konuştu.

-''SAKINCALARI DA VAR''-

Bulut, bilgisayar çıktısı olarak verilen reçetelerin avantajlarının yanında bazı dezavantajlarının da bulunduğunu söyledi.

Tıp etiği ve hasta hakları açısından hasta ile ilgili bilgilerin gizli olması gerektiğini ifade eden Bulut, bilgisayar çıktısı olarak alınan reçetelerin ise bu durumu ortadan kaldırdığını ileri sürdü.

Bulut, ''Bazı hastalar kendisine yazılan ilaçların başkaları tarafından bilinmesini istemeyebilir. Ancak, bilgisayarda hazırlanan bu reçeteye bakan bir kişi, biraz da ilgiliyse artık kolayca fikir sahibi olabiliyor'' dedi.

Bilgisayar çıktısı olarak hazırlanan reçetelerle, eczanesindeki işlemlerin daha da hızlandığını anlatan eczacı Korhan Kadıoğlu da çırakların dahi kolayca reçeteleri okuyabildiğini söyledi.

-''EL YAZILI'' REÇETELER-

Bu arada, Aile Hekimliği ile başlayan ve yeni yürürlüğe giren uygulama ile el yazısı yerine bilgisayar çıktısı olarak alınan reçeteler, ''eczacılık lisans programlarında 4 senede kazandırılan yetenek'', ''tıp fakültelerinde bu yazının dersi mi var'', ''neşter tutma tarzını kaleme uyguladıkları için okunmuyor'', ''mübarek yazı'' gibi esprileri de ortadan kaldırdığı belirtildi.

samanyoluhaber

Bu haber toplam 3650 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim