• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Elektrik arızası ameliyathane kapattırdı / Video

Elektrik arızası ameliyathane kapattırdı / Video
Mardin'de aşırı sıcakların etkisiyle yaşanan enerji sorunu sağlık alanını da etkiledi.

Kızıltepe İlçesi'ndeki 200 yataklı Devlet Hastanesi'nde, aşırı sıcaklar ve enerji sorunu nedeniyle ameliyathaneler ve yoğun bakım ünitesi kapatıldı. Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, enerjide yaşanan dalgalanma nedeniyle kente su veremediklerini söyledi. Yaşanan asırı sıcaklar Kızıltepe'deki Devlet Hastanesi'ni de olumsuz etkileyerek 200 yataklı hastanede sağlık hizmetlerini kısmen durma noktasına getirdi. Hastanede bulunan tam teşekküllü 6 ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri, yaşanan sıkıntılar nedeniyle hasta kabulünü durdurdu. Mağdur olan hastalar ise çevre il ve ilçelerde bulunan hastanelere sevk ediliyor. Hastanede bulunan 11 asansörün sadece ikisi çalışıyor.Kızıltepe Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Sefer Varol, firmalara, arızalanan ve çalışmayan cihazlar konusunda defalarca bildirimde bulunmalarına rağmen firmaların servis hizmeti vermediklerini söyledi. Varol, yaşanan durumu Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere hastane binasını yapan TOKİ yetkililerine, kentin mülki idare emirlerine durumu defalarca anlatmasına rağmen çözüm bulunamadığını anlattı.

BAZI ÖNEMLİ ÜNİTELER KAPATILDI

Hastanenin bölge hastanesi konumunda olduğunu ve günde yaklaşık 3 bin hastaya poliklinik hizmeti verdiğini belirten Varol, bazı önemli üniteleri kapatmak zorunda kaldıklarını dile getirerek, "Aşırı sıcakların etkisiyle enerji voltajından kaynaklı ve hastanenin yapımı aşamasında kullanılan malzemenin kalitesinden kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Hastanemizde her gün en az 25-30 arasında ameliyat gerçekleştiriyorduk. Kızıltepe ilçemiz başta olmak üzere çevre yerleşim alanlarından çok fazla hasta sirkülasyonumuz var. Bu hastalarımıza hizmet üretmek bizim başlıca görevimiz, ancak bazen bizi de aşan sorunlar oluyor. Aşırı sıcaklardan kaynaklı yaşanan enerji sorunu, hastanemizin elektronik aksamında büyük arızalara sebebiyet vermiştir" dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞINA SORUN İLETİLDİ, ÇÖZÜM YOK

Havalandırma, soğutma ve ameliyathane içerisinde voltaj dalgalanması nedeniyle büyük sorunlar yaşadıklarını anlatan Varol, "Ameliyathane'de otoklav (Sterilizasyon) sistemimiz çalışmıyor. Ameliyathanemizin içindeki ısı derecesi 18'de olması gerekirken minimum 34 dereceyi buluyor. Bu da hasta sağlığını tehdit ediyor. Çok istisnai ve acil müdahale gerektiren durumlar haricinde hastanemizde 4 günden beri ameliyatlar yapılmıyor. Hastanemizin kendi jeneratör sistemi ise maalesef yüklenici firmalar, ilimizin ısı derecesine cevap verecek kalitede cihazları kullanmadıklarına şahit oluyoruz. Bizler bu konuda gerek TOKİ yetkilileri gerekse de yüklenici firmayla defalarca görüştük. Yaşadığımız sorunları sayın valimize de kaymakamımıza da sayın milletvekilimiz Abdurrahim Akdağ aracılığıyla Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ bey ile paylaşmış durumdayız" diye konuştu.

HASTALAR VANTİLATÖRLE SERİNLETİLİYOR

Başta yoğun bakım üniteleri olmak üzere hemen hemen bütün servislerde yatan hasta refakatçileri evden getirdikleri vantilatörlerle hastalarını serinletmeye çalışıyor. Bazı hastalar, içerdeki sıcaklık nedeniyle hastanede yatmaktan vazgeçerken, bazı hastaların ise tedavilerini erteledikleri öğrenildi.Adem Abdullahoğlu adlı bir hasta yakını, "Hastanemiz çok güzel, hastane personellerimiz bize çok iyi davranıyor, ancak 45-50 derece sıcaklarda maalesef klimalar çalışmıyor. Kendi çabamızla hastalarımızı serinletmeye çalışıyoruz. Bu duruma bir çare bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.

MARDİN'E İÇME SUYU VERİLEMİYOR

Mardin Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Beşir Ayanoğlu, su sıkıntısı yaşamadıklarını ancak elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmaları nedeniyle su pompalarının devre dışı kalması nedeniyle kente su veremediklerini söyledi. Ayanoğlu, "Mardin'e su sağlayan 12 adet pompamız var. Bu pompaların 380 voltla çalışması gerekiyor. Ama gün boyunca elektrik 0 ile 480 volt arasında dalgalanıyor. Bu da pompaları devre dışı bırakıyor. Su ile ilgili herhangi bir sıkıntımız olmadığı halde kente su veremiyoruz. Günde ortalama 40'a yakın elektrikte dalgalanma yaşanıyor. Her dalgalanma şehre su sağlayan su pompasına vurulan bir darbe anlamına geliyor. Gelen suyu biriktirip küçük bölgelere veriyoruz. Yaşanan sıkıntıyı gidermek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

 


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2433 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim