• BIST 9092.9
  • Altın 2325.324
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0246
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Elleriniz yaşınızın aynası

Elleriniz yaşınızın aynası
Eller, vücudun yaşlılık sürecinden en fazla etkilenen ve gerçek yaşı en çok açığa çıkaran parçasıdır.

Ellerim o kadar kırışık ki, yaşımın 10 yıl önünden gidiyorlar. Ellerime estetik müdahale yaptırmak istiyorum. Sizce ne yapmalıyım? R.G./Trabzon
Eller, vücudun yaşlılık sürecinden en fazla etkilenen ve gerçek yaşı en çok açığa çıkaran parçasıdır. Güneşin zararlı etkileri ve doğal yaşlanma süreci ile, ellerin üstündeki ince cilt tabakası zamanla incelmeye başlar.

GÜNEŞTEN KORUYUN
Üzerinde yaşlılık lekeleri oluşur, damar ve tendonları belirgin hale gelir. Bu nedenle UVA ve UVB ışınlarına tam koruma sağlayan yüksek güneş koruma faktörlü bir kremi yaz-kış, her mevsim sürmelisiniz. Dolgu tedavileri kemikli görüntüyü azaltmada, kırışıklık, damar ve tendonları gizlemede yardımcı oluyor. Lazer tedavileri de yaşlılık lekelerini azaltıyor. Ayrıca topikal retinoid, çok hafif kimyasal peeling veya mikrodermabrazyon da önerilebiliyor. Ancak tüm yöntemlerden hangisinin size uygun olduğunu bir cilt veya medikal estetik uzmanına danışın.

***
Sigara Alzheimer'dan korumaz
Sigaranın Alzheimer hastalığından koruduğunu duydum. Ailemde de bu hastalık var. Sizce sigaraya başlasam bu hastalığa karşı korunmuş olur muyum? D.Ş./Kocaeli
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bazı çalışmalar, sigara kullananlarda Alzheimer hastalığı gibi hafıza fonksiyonlarını olumsuz etkileyen sağlık sorunlarının daha az görüldüğünü göstermişti.

RİSK İKİ KATINA ÇIKIYOR
Ancak birçok uzman bu sonucun tartışmaya açık bir konu olduğu konusunda hemfikirdi. Bunun başlıca sebebi, sigara içenlerde yaşam beklentisinin daha az olması ve sigara kullananların genelde Alzheimer ve diğer demans hastalıklarının sık görüldüğü ileri yaşlara ulaşamamasıydı. Son dönemde yayınlanan ve 20 binden fazla kişiyi yaklaşık 20 yıl takip eden yeni bir çalışma, bu tartışmayı noktalar nitelikte gözüküyor. Araştırmaya göre orta yaşlarda sigara kullanan kişilerde hafıza hastalıklarının görülme riski iki kat artıyor. Rakamlara bakıldığında, bunama riski, orta yaşlarda günde bir paket sigara içenlerde yüzde 37, bir-iki paket arasında içenlerde yüzde 44 ve iki paket içenlerde yüzde 100'den fazla artıyor. Kendinizi ileri yaşlarda hafıza sorunlarından korumak istiyorsanız ve özellikle de ailenizde Alzheimer hastalığı varsa sigaradan uzak durun.

***
Meme kanserine karşı yürüyün
Ailemde üç kuşaktır meme kanseri var. Ben de 20 yaşımdan beri devamlı kontrole gidiyorum. Meme kanserinden korunmak için neler yapabilirim? Z.B./Sinop
Menopoz sonrası, kadınlarda meme kanserine karşı korunma önem kazanır. Yaklaşık 100 bin kadını 30 yıl takip eden ve yeni yayınlanan bir çalışmaya göre, fiziksel aktivite menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyor. Özellikle günde bir saat tempolu yürüyüş yapmak ve aktivite seviyesini menopoz sonrasında artırmak öneriliyor. Alkol tüketiminizi kısıtlamaya ve sağlıklı bir kiloda kalmaya da özen gösterin. Ayrıca düzenli meme muayenesi, mamogram veya meme ultrasonu ile tarama yaptırmak meme kanserinin erken teşhisinde önemli.

DR. ECE HATTAT 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim