• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

"Emeklilerden sağlıkta katkı payı alınmasın"

"Emeklilerden sağlıkta katkı payı alınmasın"
Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, "sağlık hizmetlerinde emeklilerden hiçbir ad altında katkı payı alınmamasını" istedi.

ÖZCAN YILDIRIM

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) her değişiklikte ilaçların kapsamının daraltıldığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından fiyatlarının yeniden belirlendiğini savunarak, "emeklilerden hiçbir ad altında katkı payı alınmamasını" talep etti.

TÜED Başkanlar Kurulu, emeklilerin sorunları başta olmak üzere güncel ekonomik ve sosyal konuları değerlendirmek üzere 23-24 Eylül'de Ankara'da toplandı. Toplantıda, söz alan şube başkanları, bölgesel sorunları ve emeklilerin karşılaştığı konuları gündeme getirdi.

Toplantının ardından hazırlanan sonuç bildirgesinde, IŞİD tarafından Irak'ta rehin alınan 49 kişinin Türkiye'ye sağ salim biçimde getirilmesinden memnuniyet duyulduğu ifade edildi.

Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığında kurulan 62. Hükümete başarılar dilenen sonuç bildirgesinde, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Komşu ülkelerde yaşanan parçalanma ve terörün insanlığa verdiği ölüm ve acılara son verilmesi için Birleşmiş Milletlerin öncülüğünde her türlü karar alınmalıdır. Ülkelerin toprak bütünlüğüne zarar veren ve insanların ölmesine neden olan oluşumlara son verilmeli, barış ve huzur ortamı sağlanmalıdır. Ülkemize Irak ve Suriye'den gelen 1 milyon 300 bin insana kucak açılması, Türk milletinin tarihten gelen vakur duruşu olarak değerlendirilmiştir."

"Aylıkları düşüren hesaplama sistemi değiştirilmeli"

Bildirgede, yeni hükümetten emeklilerin karşı karşıya kaldığı sorunları kapsamlı olarak ele alması istenerek, "Başta emekli aylıklarındaki eşitsizliklere çözüm getirmelidir. 2000 sonrasında emekli olanların mağdur edildiği bir süreç bulunmaktadır. Özellikle de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emekli aylıklarını düşüren hesaplama sisteminin değiştirilmesi gerekmektedir. Birinci öncelik olarak, 2000 sonrası emekli olanların aylıklarındaki eşitsizliklerin giderilmesi için gösterge sistemini baz alacak şekilde intibak yapılmalıdır. İntibak ile prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları eşit olanların emekli aylıkları eşitleneceğinden, bu haklı talebimizin sonuçlanmasını bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

"En az aylık uygulaması başlatılmalı"

Kamu çalışanları için toplu sözleşmeyle elde edilen hakların memur emeklilerine uygulandığı biçimiyle işçi ve Bağ-kur emeklilerine de yansıtılması talebinin bulunulduğu bildirgede, şunlara yer verildi:

"6552 sayılı Torba Kanunda emekli aylıklarındaki eşitsizlikleri giderecek bir değişikliğe yer verilmemesi, işçi, memur ve Bağ-kur emeklilerinin aylıklarındaki eşitsizliklere çözüm getirilmemesi önemli bir eksikliktir. Ekim ayında gündeme gelecek Torba Kanun çalışmalarında emeklilerin sorunlarına çözüm getirecek değişikliklere yer verilmeli, taleplerimiz en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan Hane halkı Bütçe Araştırmasında; emekli aylıklarının diğer hane halkı harcamalarına göre, kira ve konut, gıda ve ısınmaya daha fazla pay ayırdıkları dikkate alınmalı ve insanca yaşamaya yetecek bir aylık ödenmelidir. Bunun için, 506 sayılı kanun dönemindeki gibi en az aylık uygulaması başlatılmalı ve sosyal güvenliğin en önemli normu olan ILO'nun Aile Yardım Sigortası ülkemize kazandırılmalıdır."

Bildirgede, SUT ile yapılan değişikliklere vatandaşlardan yoğun şekilde eleştirilerin geldiğine dikkat çekilerek, "Her bir SUT değişikliğinde, ilaçların kapsamı daraltılmakta ve SGK tarafından fiyatlar yeniden belirlenmektedir. Sağlık hizmetleri giderek paralı hale getirilmiş ve bu durum da emeklilerin bu tür ek ödemeleri karşılayacak bir gelire sahip olmadıklarından ciddi sıkıntı yaratmıştır. Emeklilerin kaliteli sağlık hizmetlerine ulaşımı zorlaşmıştır. Bu nedenle, emeklilerden hiçbir ad altında katkı payı alınmamalıdır" görüşü vurgulandı.

Yıllardır emeklilerin talepleri olan bankaların ödemesi gereken promosyona bir çözüm getirilmemesinin çifte standart uygulama olduğunun belirtildiği bildirgede, Başbakanlık'ın 2007/21 sayılı Genelgesinde yapılacak değişiklikle emeklilere de promosyon ödenmesiyle çalışan ile emekliler arasındaki ayrımın kalkacağı kaydedildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4163 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim