• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Emekliye intibak, memura ek zam müjdesi

Emekliye intibak, memura ek zam müjdesi
2,5 milyon emekliyi ilgilendiren intibak düzenlemesinin Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından temmuz-aralık enflasyon oranının yüzde 6,78 üzerine memurlar yüzde 2,67 enflasyon farkı alacak.

Başbakanlık Yeni Bina'da 6,5 saat süren bakanlar kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Arınç, çalışanları ilgilendiren iki müjde verdi. 2,5 milyon civarında kişiyi ilgilendiren intibak yasası hakkında taslağın Bakanlar Kurulu'nda kabul edildiğini aktaran Arınç, "İntibak Yasası emeklilerin farklı statülerde farklı pay almaları, gelirlerinin arttırılması hedeflenmektedir. 2000 yılı öncesi bağlanan malüllük, yaşlılık aylığını düzenleyecek." dedi.

MEMURA TOPLU SÖZLEŞME KABUL EDİLDİ

12 Eylül referandumuyla kabul edilen kamu görevlilerinin toplu sözleşme yapacaklarına dair kanunun da kabul edildiğini kaydeden Arınç, söz konusu kanun taslağının Meclis'e sevk edildiğini dile getirdi.

 

Memura yüzde 2,67 ek zam

Öte yandan Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, 2011 yılının Temmuz-Aralık dönemi için, yüzde 2,67 oranında enflasyon farkı alacak.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Aralık ayı tüketici fiyat artışı sonrasında Temmuz-Aralık dönemi enflasyonu da yüzde 6,78 olarak gerçekleşti. Aralık ayı tüketici fiyatları ise yüzde 0,58 arttı.

Bu şekilde geçen yılın ikinci yarısında Bütçe Kanunu kapsamında yüzde 4 oranında zam alan devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, yüzde 2,67 oranında ek zamma hak kazandı.

-6 aylık zam oranı yüzde 6,78'e çıkacak-

Böylece, devlet memurları ve sözleşmeliler, yüzde 4'lük ikinci yarı yıl zammının üzerine yüzde 2,67 enflasyon farkı alacak. Böylelikle 6 aylık zam oranı yüzde 6,78 olacak. Memur emeklilerinin zamdan doğan maaş farkları ise Sosyal Güvenlik Kurumunca daha sonra ilan edilecek tarihte hesaplara yatacak.

Memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı verilmesinden dolayı, 2012 Merkezi Yönetim Bütçesinde yer alan maaş katsayıları, enflasyon farkını da karşılayacak şekilde Bakanlar Kurulunca yeniden belirlenecek.

-Gözler toplu sözleşmeye çevrildi-

Bu arada, toplu sözleşme yasası geciktiği için devlet memuru, sözleşmeli ve memur emeklilerinin, 15 Ocak'ta alacağı zamlı maaş henüz netleşmedi. Her yıl toplu görüşme ile ağustos ayında belirlenen zam oranı, bu sene toplu sözleşmeye geçildiği için tespit edilemedi.

Şu anda Bakanlar Kurulu'nda olan yasa taslağının Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşması gerekiyor. Daha sonra çıkacak kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak. Cumhurbaşkanının onayının ardından, sendikalar ile hükümet toplu sözleşme masasına oturarak zam oranını belirlemeye çalışacak. Anlaşma sağlanması halinde uzlaşılan oran, memur maaşlarına yansıyacak. Uzlaşma olmaması halinde, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek ve memur maaş zammını belirleyecek.

-Asgari geçim indirimi-

Öte yandan, 1 Ocak'ta yürürlüğe giren ve 16 yaşından büyük işçiler için brüt 886,5 lira olarak belirlenen yeni asgari ücret de, asgari geçim indirimiyle memur ve sözleşmelilere aylık 6,75 lira ile 11,41 lira arasında maaş artışı sağlayacak.

Bekar ya da evli ancak eşi çalışan bir memur ya da sözleşmeli için 6,75 lira olan asgari geçim indirimindeki iyileşme, evli ve eşi çalışmayan bir kamu çalışanı için 8,09 lira, eşi çalışmayan 1 çocuklular için 9,1 lira, 2 çocuklular için 10,12 lira, 3 çocuklular için 10,74 lira, 4 çocuklular için de 11,41 lira olacak.

Fiş toplamanın sona ermesinin ardından uygulamaya konan asgari geçim indiriminin, asgari ücrete endeksli olarak hesaplanması asgari ücretteki artışın çalışanın maaşına yansımasını sağlıyor. Aylık maaşlara eklenen asgari geçim indirimi asgari ücrete endeksli olarak her 6 ayda bir yeniden hesaplanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3966 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim