• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Emekliye özel poliklinik kapısı kapanıyor

Emekliye özel poliklinik kapısı kapanıyor
Emekliler 15 Haziran'dan sonra özel polikliniklerden sağlık hizmeti alamayacak. SGK tarafından polikliniklere gönderilen yazıda bu tarihten itibaren hasta kabul edilmemesi istendi.

Emekliler 15 Haziran'dan sonra özel polikliniklerden sağlık hizmeti alamayacak. SGK tarafından polikliniklere gönderilen yazıda bu tarihten itibaren hasta kabul edilmemesi istendi.

Türkiye genelinde 500'e yakın özel poliklinikte memur emeklileri ve memurlara sağlık hizmeti veriyordu. 2003 yılında SGK, Emekli Sandığı ve özel poliklinikler arasında imzalanan hizmet alım sözleşmeleri 15 Haziran'dan itibaren geçersiz kılınacak.

Bu uygulamanın gerekçesi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından anlaşmalı olduğu özel polikliniklere gönderilen yazıda, "Aile Hekimliği uygulamalarının yaygınlaştırılması ve sevk zinciri uygulamasına geçilecek olması" şeklinde açıklanıyor.

Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Ramazan Aydın, ntvmsnbc'ye yaptığı değerlendirmede bu uygulamaya anlam veremediklerini belirterek şunları söyledi:

ÇOK KÜÇÜK HESAPLAR BUNLAR
"Bu kararı verirken hasta memnuniyetini düşünmediler. SGK, bu kararları kendi başına almıyor. Sağlık Bakanlığı ile istişarede bulunuyor. Sağlık Bakanlığı’nın bir talebi olsa gerek. Çünkü Sağlık Bakanlığı şu anda doktor sıkıntısı yaşıyor. Bu polikliniklerin kapanması veya devreden çıkmasının sonucu boşta kalacak olan doktorları hesap ediyor diye düşünmekteyiz. Ama çok küçük hesaplar bunlar. Vatandaşın memnuniyetini gözardı ederek böyle bir uygulamaya gidilmesi hem siyasi olarak hem de uygulama açısından doğru değil."

Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: 15 Haziran tarihi itibarıyla Türkiye genelindeki özel polikliniklerde –bunlar birinci basamak tedavi sağlık kuruluşlarıdır- feshedileceği polikliniklere tebliğ edildi.

Bu uygulama, aile hekimliği uygulamasının başladığı illerde yapılıyordu zaten. Aile Hekimliği birinci basamak hizmeti verildiği için, polikliniklerden hizmet almıyorum diye SGK bu sözleşmeleri feshediyordu. Buna çok fazla itiraz edemiyorduk. Ama 15 Haziran itibarıyla komple feshetmesine bir anlam veremedik.

SEVK ZİNCİRİ POPÜLİZM NEDENİYLE DURDURULDU
Seçim öncesinde sevk zinciri durduruldu. Bunun sebebi de malum; popülizm. Buradaki olay şu: Emekliler Türkiye genelinde bu birinci basamak sağlık kuruluşlarından hizmet alıyorlar. Ve mahallesinde, hemen semtinde ve belki de bir kapı ötesinde. Yaşlısı var, mağduru var, yürüyemeyeni var. Muayenesini oluyor, ufak tefek tetkiklerini, pansuman işlemlerini yaptırıyorlar. Bunların tamamı durduğunda nereye gidecekler? Deniyor ki, “Benim anlaşmalı olduğum sağlık ocaklarına gitsinler”. Emekli o kuyruğu bekleyemeyecek, özel polikliniğe gidip parasıyla hizmet alacak, tabii poliklinik açık kalabilmiş ise. Polikliniklerin çoğu kapanacak. Burada kesinlikle hasta mağduriyeti söz konusu.

İkinci olarak da; poliklinikler bu hizmeti verirken bir katma değer üretiyor. Vergi üretiyor, istihdam sağlıyor. 500’e yakın polikliniğimiz var. Sağlık ocaklarında böyle bir üretim yok. Aynı hizmeti veriyor ama özel polikliniklerden devletin yararı vardı, o da kalkmış olacak.

Bizim görüşümüz, böyle bir düzenlemeye gerek yoktu. Madem öyle, aile hekimliğine safha safha geçildiği illerde, “Ben bu hizmeti sağlık ocaklarından veya aile hekimlerinden almaya başladım” diyerek feshediliyordu. Kurum bu sistemi 2011 sonuna kadar devam ettirebilirdi. Aniden böyle bir işlem yapılmasını anlamış değiliz. Çok sakıncalı olarak değerlendiriyoruz.

Bunun iki ayağı var. Birincisi; aile hekimliği uygulanmaya başlayan illerde de özel polikliniklerden hizmet sözleşmesinin feshinde de sakınca görüyoruz. Sevk zinciri sistemi başlatılmadı. Uygulanan yerlerde de seçim öncesinde uygulamadan kaldırıldı. Dolayısıyla aile hekimliğinin uygulanan illerde bile bir anlamı yok. Çünkü sevk zinciri uygulanmıyor.

"Sevk zinciri" şu anlama geliyor: Hasta öncelikle aile hekimine gidecek, aile hekimi uygun gördüğünde ikinci basamağa, yani hastaneye, tıp merkezine veya üniversiteye doktor tarafından sevk edilecek. Sevk zinciri uygulanmıyor şu anda. Yani hastanın önce aile hekimine gitmesi zorunluluğu yok. İstediği zaman hastaneye de gidebiliyor. Dolayısıyla o bölgelerde, o illerde polikliniklerle yapılmış sözleşmelerin iptal edilmesinin de bir anlamı yok. Birinci basamak hizmet verdiği için aile hekimi ile poliklinikteki hekimin hiçbir farkı yok.


POLİKLİNİKLERİN ÇOĞU KAPANACAK
Poliklinikler şu anda sadece memur emeklileri ile memurlara hizmet veriyorlar. Ancak sağlık ocağının olmadığı bölgeler var. Aile hekimliği sisteminin hâlâ kurulmadığı bölgeler, mahalleler var. Oralarda poliklinikler açığı kapatıyordu. Buralarda hasta açısından çok büyük sıkıntılar olacak. Özel ücretle hizmet vermeyi başaran polikliniklerin oranı yüzde 10-15’i geçmeyecektir. 500 polikliniğin yüzde 15’i ancak devam eder, diğerleri kapanır.

Bizim mevcut protokolde imzamız var. Yani kurum aslında bizi muhatap almak zorundaydı. Sözleşmede ve protokollerde Maliye Bakanlığı, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği ve poliklinik olarak dörtlü imzamız var. Bize hiçbir bilgi vermeden böyle bir işleme başladılar. Olabilir, başlayabilirler. İstişarede bulunsaydık sakıncalarını anlatırdık. Ama sakıncalarını zaten bildiklerini düşünüyoruz.

YENİ BAKANIMIZA DA KONUYU İZAH EDECEĞİZ
Girişimlerde bulunduk. Bakanımız değişti, yeni bakanımıza da konuyu izah edeceğiz. Benim düşüncem, sayın bakanımız bu işi ciddi olarak dinlediği takdirde acelesinin olmadığına karar verecektir diye düşünüyorum. Eski uygulamayı devam ettirecektir diye düşünüyorum. Aklı selim bunu söylüyor."

İŞTE GÖNDERİLEN YAZI
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından özel polikliniklere gönderilmeye başlanan yazıda şu açıklamaya yer veriliyor: "Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık hizmet sunucularınca verilecek sağlık hizmetlerinin Kurumumuz ile Sağlık Bakanlığı arasında "Götürü Bedel Üzerinden Sağlık Hizmeti Alım Sözleşmesi" ile sağlanması uygulmasına geçilmesi neticesinde 1. Basamak sağlık hizmetlerinin bu çerçevede Sağlık Bakanlığı'nca sağlanacak olması, Aile Hekimliği uygulamalarının yaygınlaştırılması ve sevk zinciri uygulamasına geçilecek olması nedeniyle, birinci basamak birinci basamak sağlık hizmet sunucularınca verilen sağlık hizmetlerine ilişkin yeni düzenlemeye gidilmesine karar verildiği Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmeti Sözleşme ve Ödemeleri Daire Başkanlığı'nın 24.4.2009 tarih ve 5239539 sayılı yazılarında belirtilerek özel polikliniklerle imzalanan sözleşmelerin 15.06.2009 itibarıyla feshedilmesi istenilmektedir.

Bu nedenle; Kurumumuzla polikliniğiniz arasında imzalanan sözleşme 15.06.2009 tarihi itibarıyla feshedilecek olup bu tarihten itibaren hasta kabul edilmemesi hususunda bilgilerinizi rica ederim"


ntvmsnbc.com

Bu haber toplam 2674 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim