• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 27 °C

"En gelişmiş ülkelerde bile e-reçete sistemi uygulanmıyor"

"En gelişmiş ülkelerde bile e-reçete sistemi uygulanmıyor"
Acar, Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinde bile e-reçete sisteminin olmadığını vurgulayarak, Türkiye’de bugün gelinen noktada reçetelerin yüzde 92’sinin elektronik ortamda yazıldığını belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu 2012 yılı merkezi eylem planı değerlendirme toplantısı Konya’da yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, toplantının asırlar öncesinden insanlığa ışık tutan, samimiyeti, kardeşliği, hoşgörüyü, sevgiyi öğreten Hazreti Mevlana’nın şehrinde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

2008 yılında yapılan reformdan sonra çok önemli hizmetlere imza attıklarını vurgulayan Acar, “Türkiye’nin göz bebeği bir Kurum ortaya çıkardık. Bu toplantı sadece bir Kurumun stratejilerini konuşacağı toplantı değil, aynı zamanda Türkiye’nin geleceğiyle ilgili önemli kararların alınmasına da vesile olacak bir toplantıdır. Bugün burada alacağımız kararlar Türkiye’nin ekonomik anlamda çok büyük bir yükünü oluşturan SGK açıklarının sürdürülebilir bir noktaya gelmesi anlamında önemli kilometre taşlarını almaya vesile olacak bir toplantıdır” diye konuştu.

Geleceğe dönük ortaya koyulacak projeksiyonların vatandaşlara sunulacak kaliteli hizmetlerle doğru orantılı olduğunu söyleyen Acar, SGK tarafından 2012 yılında hedeflenen projelerin büyük çoğunluğunun hayata geçirildiğini kaydederek, “2 yıldır söylenen ancak bir türlü hayata geçirilmesine cesaret edilemeyen intibak sorunu bu dönemde çözüldü. Yaklaşık 2,5 milyon dosya tozlu raflardan çıkarılarak sonuçlandırılmıştır. Bugün gelinen noktada 2000 yılından önce emekli olan vatandaşlarımız intibak farklarını almaya başladılar. 9,1 milyon yeşil kartlı SGK şemsiyesi altına alınmıştır” dedi.

Başkan Acar, SGK’nın bütün altyapı çalışmalarını tamamlayarak Kurum alacaklarının elektronik ortamda icra takibine aktarılması uygulamasının tamamlandığını belirterek, spor kulüpleri başta olmak üzere Kurum alacaklarının tahsili konusunda büyük ilerleme kaydettiklerini ifade etti.

Acar: Avrupa’nın En Gelişmiş Ülkelerinde Bile E-reçete Sistemi Uygulanmıyor

Türk Eczacılar Birliği ile protokol yapılarak daha önce yaşanan sorunların 15 Temmuz 2015 tarihine kadar rafa kaldırıldığını belirten Acar, e-reçete sisteminde alınan önlemler sayesinde bugüne kadar hiçbir sorunla karşılaşılmadığını kaydetti. Acar, Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinde bile e-reçete sisteminin olmadığını vurgulayarak, Türkiye’de bugün gelinen noktada reçetelerin yüzde 92’sinin elektronik ortamda yazıldığını belirtti.

Şu anda 20 ilde Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi yönteminin hayata geçtiğini ifade eden Acar, “Bu sistemin özel ve üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlayacağını söylediğimizde kimse inanmamıştı. 1 Nisan’da 20 ilimizde olduğu gibi tüm Türkiye’de hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Önümüzdeki Dönemde Yaptıklarımızı Fazlasıyla Yaparak Türkiye’ye, Türkiye’nin En Önemli Kurumunun Hizmetlerini Hediye Etmek İstiyoruz


Acar, 2008 yılında gerçekleşen sosyal güvenlik reformu sonrasında uygulamada karşılaşılan sorunların çözülmesi için TBMM’ye sunulan kanun tasarısının yasalaştığını hatırlatarak, “Liseyi bitirip üniversiteyi kazanan öğrencilerin 120 gün mağduriyeti vardı ve 400 bin öğrenciyi ilgilendiren bir konuydu. Bu yasayla bu sorunu da ortadan kaldırdık.

Önümüzdeki dönemde yaptıklarımızı çok daha fazlasıyla yaparak Türkiye’ye, Türkiye’nin en önemli Kurumunun hizmetlerini hediye etmek istiyoruz” dedi.

74 Milyona hizmet veren bir Kurum açısından memnuniyet oranının yüzde 70’lerin üzerinde olmasının olumlu bir sonuç olduğunu kaydeden Acar, ancak bu sonucu yeterli görmediklerini belirtti. Acar, hedeflerinin yüzde 100 memnuniyet oranına çıkmak olduklarını dile getirerek, “En ücra köşede, bir vatandaşımızın duyacağı sıkıntıyı kendi yüreklerimizde hissederek, hiçbir vatandaşın sıkıntı duymadığı bir hizmet anlayışını ortaya koymak mecburiyetindeyiz.

E-devlet uygulamaları arasında SGK’nın yüzde 61’le en çok kullanılan uygulama olduğunu dile getiren Acar, bu uygulamalardaki memnuniyet oranının en yüksek olduğu Kurumun yine SGK olduğunu belirtti.

Reform sürecinde reel anlamda toplam gelirlerin yüzde 71,8 artarken, giderlerin yüzde 33,7 arttığını bildiren Acar, Türkiye nüfusunun yüzde 1,8 artarken, aktif sigortalı sayısı artış oranının 2010 yılından itibaren yüzde 7,3 seviyesine ulaştığı bilgisini verdi.

2008 yılında 15 milyon 41 bin aktif sigortalı sayısının Ekim 2012 itibarıyla 18 milyon 256 bin 292 kişiye ulaştığını söyleyerek, “Prim gelirlerinin toplam giderleri karşılama oranı yüzde 52,8’den yüzde 63,6’ya çıkmıştır. Bunlar olumlu gelişmelerdir. Bu anlamda 2012 yılı bütçesini olumlu kapattığımızı söyleyebilirim. 25,4 milyar lira açık öngörürken, bu açık 17,2 milyar TL olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Konusunda Bilgilendirici ve Yol Gösterici Bir Yöntem İzliyoruz


Konuşmasında kayıt dışı istihdamla mücadele konusuna da değinen SGK Başkanı Fatih Acar, Kurumun bu konuda uyguladığı yöntemin bilgilendirici ve yol gösterici olduğunu vurguladı. Acar, 2012 yılında tüm Türkiye’de meslek odaları, ticaret odaları gibi sivil toplum kuruluşlarında toplantılar gerçekleştirdiklerini, bu toplantıların önemli neticeler verdiğini belirterek, “Kurumlar arası veri paylaşımı ile birlikte sonuç olarak 2008 – 2012 yılları arasında 1 milyon 465 bin 242 tescilsiz sigortalıyı tescilli hale getirdik.

Ayrıca 86 bin 774 tescilsiz işyeri de tescil edilmiştir. Bu sonuçlar 25 bin çalışanımızın birlikte oluşturduğu sinerjinin bir sonucudur. Her bir puanlık kayıt dışılığın prim karşılığı 650 milyon liradır. Yani 10 puanlık bir kayıt dışılığında meydana gelen azalış ülke ekonomisine 6,5 milyar TL katkı sağlamaktadır” diye konuştu.

2013 yılı projeleri ile ilgili olarak, tarım sektöründe yüzde 25 olan kayıt dışılığı yüzde 20 seviyesine çekmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Acar, hizmet takip projesinin sonuçlandırılacağını ifade etti. Sosyal Güvenlik Entegrasyon projesinin hızla tamamlanmaya çalışıldığını kaydeden Acar, bu projenin de 2 buçuk yıl içerisinde uygulamaya geçireceğini söyledi. Arşiv Yönetim sisteminin 2 yıl içerisinde tamamlanacağını açıklayan Başkan Acar, Data Center Projesinin yine 2013 yılı içerisinde faaliyete geçirileceğini belirtti.

Yapılan anket çalışması sonucunda Türkiye’de yaklaşık 1 milyar liralık ilaç israfı olduğunu tespit ettiklerini belirten Acar, vatandaşları bilinçlendirerek israf sorununu tamamen ortadan kaldıracaklarını kaydetti.

Başkan Acar’ın konuşmasının ardından birim amirleri ve daire başkanları 2012 yılında hayata geçirilen faaliyetlerle ilgili sunum yaptı.

Toplantının ardından SGK Konya İl Müdürlüğü sanat müziği korosu bir konser verdi.

Toplantıya SGK Başkanı Fatih Acar’ın yanı sıra, Başkan Yardımcıları Yadigâr Gökalp İlhan, Mustafa Kuruca, Mehmet Ali Sağlam, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan, Sigorta Hizmetleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Namık Kaya, Hizmet Sunumu Genel Müdürü Âdem Onar, Rehberlik Teftiş Başkanı Sıddık Topaloğlu, Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz ve Daire Başkanları katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2823 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim