• BIST 9463.73
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

En iyi kilo verme yöntemi hangisi?

En iyi kilo verme yöntemi hangisi?
Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU'nun yazısı...

“Yeni Yıla Yeni Diyet” dizisinde “glutensiz diyet, omega-3’ten zengin diyet, alkalen diyet ve glisemik yükü azaltılmış diyet” olmak üzere dört ayrı diyet konseptini anlattık. Bana sorarsanız, en doğru beslenme yaklaşımı bu dört konsepti aynı anda içeren bir diyet planı.

Dizide glutensiz diyet, omega-3’ten zengin diyet, alkalen diyet ve glisemik yükü azaltılmış diyet olmak üzere dört ayrı diyet konseptine geniş yer ayırdık. Bu diyetleri ayrı ayrı tanıttık ama bana

sorarsanız en doğru beslenme yaklaşımı bu dört konsepti aynı anda içeren bir diyet planıdır. 

Zaten biz de son yıllarda glisemik indeksi ağırlıklı tutarak bu planı uyguluyor, danışanları “omega- 3’ten zengin, gluteni sınırlı, alkalen gücü fazla, düşük glisemik yüklü besinlerle beslenmeye ve kilosunu yönetmeye” yönlendiriyoruz. 

“Peki, birkaç kilo fazlam var, nasıl vereceğim?” diyen de, “Aşırı kilolu biriyim, zayıflamak için ne yapmalıyım?” diye kara kara düşünen de aynı yolları, yöntemleri mi deneyecek? İşte o önemli soruların yanıtları...

HERKES FARKLIDIR

Herkesin “kendine özel” bir bedeni, o “bedene özel” bir “metabolik şartnamesi”, kişisel alışkanlıkları, ruhsal durumu, geleneksel, kültürel ve ailevi işaretlerle belirlenmiş yeme içme seçimleri, lezzet öncelikleri var. 

Zaten böyle olduğu için “birinin kilo hikâyesi diğerinden farklıdır” ve sadece bu nedenle bile “reçete diyet” listelerine itibar ederek ve onlardan birini rastgele seçerek kilo vermeye çalışmak büyük
hata. 

Böyle bir yaklaşım o programları üretenlere kucak dolusu para, size ise gidip gelen kilolar, bozulan metabolizmalar, fazladan yağlar, mutsuzluklar bırakır.

Diğer taraftan... Hemen her yıl yeni birileri çıkar, eskileri birbiri ile toplayıp çıkararak (!) yeni bir diyet programı önerir. Ya kendi adını verdiği saçma sapan diyetlerle (Ali diyeti, Veli diyeti, Ayşe, Fatma diyeti gibi) ya da dikkat çekici ve çoğu zaman da tıbbi esaslı deyimlerle süslenmiş iddialı laflarla (metabolik diyet, balans/denge diyeti, sebze suyu diyeti) sizi ayartmaya, kafanızı karıştırmaya (bu arada da ya kitabını ya da ürününü, hapını çöpünü satmaya) çalışır. 

Bunların, bu tür yaklaşım ve önermelerin tamamının net ve açık şekilde “fasa-fiso şeyler” olduğundan en ufak bir kuşkunuz olmasın!

Benim önerim 

Eğer vermeniz gereken kilo, beden ağırlığınızın yüzde 5’inden azsa sadece “daha az yiyip, daha sıkı bir aktivite planı yapıp her gün 30-45 dakika yürüyerek”, diyetisyene veya doktora gitmeden, üstelik hap çöp filan da yutmadan sorununuzu kendi kendinize çözebilirsiniz. 

Unu, tuzu, şekeri, yağı az, tatlısı, ekmeği, meyvesi sınırlı, pilavı, makarnası, patatesi kaldırılmışbasit bir “önlemler grubu” sizi hedefinize rahatlıkla taşır ve en geç 4-8 haftada o fazla yüzde 5’inizi (4-5 kilonuzu) rahat rahat verirsiniz. 

Eğer eşe, dosta hava atayım, “şu diyeti yaptım, mum gibi eridim” tripleriyle dolaşmak istiyorsanız, moda diyetlerden birini bile deneyebilirsiniz.  

Amaaa! Vermeniz gereken kilo toplamı kurtulmanız gereken yağ miktarı 4-5 kilodan fazla ise sakın yola bu şekilde çıkmayın. Önce gidin bir doktorla konuşun, “Sorunun tıbbi bir nedeni var mı, psikolojik ya da bedensel bir kökeni olabilir mi?” araştırmasını isteyin. 

Eğer varsa önce bu sorunu çözün, sonra fazla kilolarınızı verin. 

“Kilo verirken nasıl besleneceğiz?” sorusunun yanıtını da bırakın doktorunuz bir diyet uzmanıyla
birlikte planlasın, süreci birlikte izlesin.

BANA GÖRE

En etkili seçimler...

- Ana öğünlerde beslenmek
- Aç değilken yememek
- Atıştırma yapmaktan uzak durmak
- Alkole mesafeli olmak
- Şekerli, gazlı, kolalı içeceklere el sürmemek
- Sabah sıkı, akşam hafif, öğlen kararında yemek
- Mümkün olduğu kadar iyi ve uzun uzun çiğnemek
- Porsiyonları küçültmek
- Yağ, şeker, un, tuz tüketimini sınırlamak
- Sevilen şeyleri de yemek ama miktarını iyi izlemek, sıklığı seyreltmek
- Akşamları az ve erken saatlerde yemek
- Sebze ağırlıklı, bitkisel esaslı bir beslenme planı uygulamak

SONUÇ

Çare yürümektedir

Kilo vermenin de, verilen kiloları yeniden geri almadan usta bir “kilo yönetimi uzmanı” olmanın da etkili ve kalıcı yolu diyet yapmaktan değil, yiyeceklerle alınan kalorileri yakmaktan yani “yürüyüş yapmaktan”, her gün düzenli olarak 40-45 dakika tempolu yürümekten geçiyor. 

Tabii ki bu arada birer kalori bombası oldukları kesin olan yiyecek ve içeceklerden (alkol, meşrubatlar, tatlılar, unlu-tuzlu besinleri, yüksek kalorili atıştırmalıklar, tatlı meyveler...) uzak durmak şart!
 

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3521 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim