• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

"En iyi video" ödülü Türk hekimlerine

"En iyi video" ödülü Türk hekimlerine
Türk hekimlerinin, halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen rektum kanserindeki ameliyat tekniğini,..

Türk hekimlerinin, halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen rektum kanserindeki ameliyat tekniğini, cerrahlara öğretmek için hazırlandıkları video eğitim seti, alandaki en saygın ödüllerden biri olarak kabul edilen ''En İyi Video'' ödülünü, Türkiye'ye getirdi.

"En İyi Video" ödülünün sahipleri Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Ayhan Kuzu, Doç. Dr. İbrahim Halil Açar ve Doç. Dr. Ahmet Keşşaf Aşlar oldu.

Prof. Dr. Kuzu başkanlığındaki ekip tarafından hazırlanan video sunumu, bu yıl 111. yaşını kutlayan Amerikan Kolon-Rektum Cerrahisi Derneği tarafından 14–19 Mayıs tarihleri arasında ABD'in Minneapolis kentinde düzenlenen uluslararası kongrede, bilim insanları ile paylaşıldı.
Kalın bağırsak kanserinde ameliyat tekniğini öğretmek amacıyla hazırlanan video sunumu, dünya genelinde çeşitli ülkelerden yaklaşık 2 bin 500 bilim insanının katıldığı kongrede, büyük beğeni kazandı ve takdir topladı. Kongrede, kalın bağırsak ameliyatının tüm detaylarının gösterilerek anlatıldığı video sunumunun ardından, katılımcılara tekniğin eski yöntemden farkları açıklandı ve kadavra üzerinde uygulamalara yer verildi.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri ve cerrahlar tarafından hazırlanan üç boyutlu çizgi film uygulamaları da bulunan video çalışmasının, ameliyat hemşirelerinin operasyonu tanımaları açısından da faydalı olduğu belirtildi. Video seti, 4.5 ve 2 saatlik iki ayrı bölümden oluşuyor. Video setinin, çok yakında dünya çapında dağıtımı yapılacak.


"Kalın bağırsak kanseri en sık görülen kanser arasında"

AÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kuzu, kalın bağırsak kanserinin, Türkiye dahil dünya genelinde hem kadın hem de erkekte en sık görülen kanser türleri arasında yer aldığını söyledi. Kalın bağırsakta görülen kanserlerin önemli bir kısmının, kalın bağırsağın makata yakın bölümünde geliştiğini anlatan Kuzu, rektumda gelişen kanserlerin tedavi prensiplerinin yerleşim yeri itibariyle kalın bağırsağın diğer yerlerinde yerleşen kanserlerden önemli ayrıcalıklar gösterdiğini dile getirdi.

Rektum bölgesinde yerleşen kanserlerin tedavilerinde ameliyat tekniğinin önemine değinen Kuzu, şunları kaydetti: ''Kanserli bağırsağın tamamen alınması sırasında komşu organlara dikkat edilmesi ve özellikle cinsel organlara giden sinirlerin hasar görmemesi gerekiyor. Bu nedenle, Türk hekimlerinin eğitim videosu yoluyla cerrahlara göstermek istedikleri ameliyat tekniğinin iyi bilinmesi ve iyi uygulanması, ameliyat sonrası ciddi sorunlara neden olabilecek yanlışlık ve eksiklikleri gidermede çok büyük rol oynayacak. Bu sayede, kanser hastalığının tekrarlaması, sinir hasarına bağlı idrar yapma işlevinin bozulması ve cinsel iktidarsızlık probleminin görülmesi gibi sorunların neredeyse ortadan kaldırılması mümkün olabilecek. Türk cerrahlarından oluşan ekibimiz tarafından rektum kanseri ameliyat tekniğini öğretmek amacıyla hazırlanan eğitim DVD'si, bu endikasyonlara neden olmadan operasyonun nasıl yapılacağını ayrıntılarıyla gösteriyor. Bu DVD eğitimi alan hekimler, tekniği uygulamaya hazır hale geliyor.''
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2238 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim