• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

En keyifli antioksidan kakao...

En keyifli antioksidan kakao...
Her haliyle onlarca fayda sağladı, tadı damağımızda kaldı. Ebegümecigillerin bu harika çekirdeği kakao keyif ve mutluluğun ilacı oldu.

Su ve baharatla karıştırıldı, dinsel ayinlerde kullanıldı. Yağı üretildi bronzlaştırdı. Süte katıldı, tozu ve yağı karıştırılınca dünya harikası çikolata ortaya çıktı. Her haliyle onlarca fayda sağladı, tadı damağımızda kaldı. Ebegümecigillerin bu harika çekirdeği kakao keyif ve mutluluğun ilacı oldu.

Başta Güney Amerika olmak üzere Batı Afrika, Batı Hint adaları ve tropiklerde yetişen ve doğal yetiştirme alanı And Dağları’nın etekleri olan kakao, düzenli yağmur alan randımanlı topraklarda yetişiyor. Kocaman bir zeytin çekirdeği şeklinde olan bu kahverengi bitkinin her birinin içinde 20-25 çekirdekçik bulunuyor. Dünyada 70 bin kilo metrekare üzeri bir ekim alanına sahip olan kakao tohumları hemen ya da bir süre sonra mayalandırılıyor ve ardından kurutulup, acı lezzeti kaybolunca kavruluyor, un haline getirilip yağı alınıyor ve yeniden öğütülerek toz hali elde ediliyor. Üretiminin yüzde 40’ı Fildişi sahillerin de gerçekleşiyor. Onu başta Gana olmak üzere, Endonezya ve küçük miktarlarda üretim yapmakla birlikte Brezilya, Nijerya ve Kamerun takip ediyor .Orta Amerika'ya Mayalar tarafından getirildiği düşünülen kakao, mutfaktakiler için şüphesiz eşi benzeri bulunmaz bir malzeme. Sayısız tatlı, pasta, kurabiye yapımında kullanılan kakao, benim için en çok sütle karıştığında şaha kalkıyor. Kış günleri hem lezzet, hem de sağlık için sıcacık kakao içmeyi ihmal etmeyin. Bilim adamlarının Kızıl derili “Cuna” kabilesi üzerinde yaptıkları araştırmalara göre, haftada 40 fincan kakao içen kabile bireyleri, kakaonun içinde bulunan etken madde 'epicatechin' sayesinde Panama’da yaşayan diğer halklardan daha uzun yaşamakta ve ileriki yaşlar da Alzheimer hastalığına da yakalanmamaktalar. Kabilenin çoğunluğunun doğumdan ölüme kadar içtiği tek şey kakao.

Ancak kakaoyuda kararında tüketmekte fayda var. İçin de bulunan etken maddelerden dolayı fazla tüketildiğin de çarpıntı ve baş ağrısına neden olurken, sinirlerin yorulmasına ve sinir zafiyetine sebep olabiliyor.Yağı ağır olduğu için karaciğeri yoruyor.

Faydalarıyla kakao

Kalp, felç, kanser ve diyabet riskini azaltıyor. Çekirdeğinde bulunan “flavanol” maddesi beyne fazla oksijen gitmesini sağlıyor ve ileri yaşlardaki bellek sorunlarını azaltıyor. İdrar söktürücü etkisi olduğu gibi hazmı kolaylaştırıyor. Bağırsak ve idrar yolu spazmlarını çözümlüyor. Göğüs ucunda oluşan çatlak ve yaraların azalmasında etkilidir. Uyarıcı etkisiyle yorgunluğu giderir ve vücuda dinçlik verir. Yağı vücuda sürüldüğünde güneşin zararlı etkilerini azaltır, cilt koruyucu olarak görev yapar. Kakao, kırmızı şaraba oranla iki, yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içeriyor. Çikolatanın kalori sorunu yaratmasından ötürü yoğun çikolata tüketimi yerine kakaoyu tercih edin.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2555 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim