• BIST 9524.59
  • Altın 2493.495
  • Dolar 32.5458
  • Euro 34.6981
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

En ölümcül hastalık

En ölümcül hastalık
Türkiye'de 2009'da ölüm nedeni bilinen vaka sayısı 280 bin 531 çıkarken ölenlerden 155 bin 274'ünün erkek, 125 bin 257'sinin ise kadın olduğu belirtildi. Ölüm nedenlerinde dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırayı aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk kez 2009'a ait Ölüm Nedeni İstatistikleri'ni açıkladı. Ölüme sebep olan ilk 5 hastalık grubu sırasıyla yüzde 39.9 ile dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 20.7 ile habis urlar, yüzde 8.9 ile solunum sistemi hastalıkları, yüzde 6.4 ile endokrin (iç salgı bezi), beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar ve yüzde 4 ile dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler oldu. Habis urlarda ilk 5 sırayı yüzde 31.4 ile gırtlak ve soluk borusu, bronş, akciğer habis urları, yüzde 8.6 ile midedeki habis urlar, yüzde 8.6 ile lenfaid ve hematopoetik habis urları, yüzde 6.3 ile kolon habis urları ve yüzde 5 ile pankreastaki habis urlar aldı. Ölüm nedeni istatistikleri, tüm il ve ilçe merkezleri ile hekimi olan tüm yerleşim yerlerindeki ölüm vakalarını kapsıyor. Bu vakalar için doldurulan "Ölüm Belgesi'', sağlık kurumu aracılığıyla TÜİK'e bildiriliyor. 2009'da ilk defa olmak üzere, ölüm vakalarında ölüme sebebiyet veren ve ölümle ilgili tüm hastalıklar alandan derlenirken, bu hastalıklar Uluslararası Hastalık Sınıflaması-10'a (UHS-10) göre kodlandı. Öte yandan, 2009'daki ölüm nedenlerinin cinsiyete göre dağılımı şöyle:

TÜRK UZMANLAR, TÜİK VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ


Doç. Dr. Kaan Kırali (Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi):
'Dünyada da sıralama böyle'
Dünyada da bu böyle. Birinci sırada kalp damar hastalıkları, ikinci sırada kanser gelir. Dolaşım sistemi hastalıklarından birinci olarak kalp krizleri, ikinci olarak boyun damarlarına bağlı felçler, üçüncü olarak da karın ve bacak damarlarına ait problemler geliyor. Kadınlarda menopoza kadar sık görülmeyen kalp-damar haslıkları menopozdan sonra ileri yaşta artıyor.

Doç. Dr. Filiz Çay (Ankara Üniversitesi Onkoloji Uygulama Araştırma Merkezi):
'Avrupalılaştıkça oranlar artacak'
BU sıralama son derece doğal. Akciğer, gırtlak ve soluk borusu kanserlerinin bu kadar yüksek oranlarda ölüme sebep vermesinin nedeni kesinlikle sigaradır. Mide kanserinin ikinci sırada yer alması ise bir Türkiye gerçeği. Yaşam tarzımızın gittikçe Batılı tarzda olması, fast-food, hazır gıdalar ve alkol tüketiminin artması da bu kanserlerin görülme sıklığını artıracak.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta Göğüs Hastalıkları Uzmanı)
'Solunum hastalıkları ikinci sırada'
Solunum hastalıkları aslında üçüncü değil, kanserlerden dolayı ikinci sıradadır. Solunum hastalıklarından ölümlerin başında akciğer kanserleri geliyor. İkinci sırada ise yine yüzde 90 oranla sebebi sigara olan, KOAH geliyor. Sigara bağışıklığı etkileyen bir hastalık olduğu için solunum yolu hastalıkları sık ve ağır olarak ortaya çıkıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2515 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim