• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

En önemli belirtisi boyunda hissedilen şiddetli ağrı

En önemli belirtisi boyunda hissedilen şiddetli ağrı
Beyin ve Sinir Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Soner Büyükkınacı, vücudun yükünü taşıyan disk dokusunun deforme olması ile boyun fıtığı probleminin ortaya çıktığını belirtti.

Diskin dış kısmında bulunan ve daha sert olan yapıdaki küçük yırtıklardan içteki yumuşak olan kısmın dışarı çıkmasının boyun fıtığıoluşumunun bir özeti olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Soner Büyükkınacı, "Omur yapısı bozulduğunda omurların üstünde küçük kemik çıkıntılarının meydana gelmesiyle oluşan boyun fıtığı birçok belirti vermektedir. Boyun fıtığında görülen en önemli belirti boyunda hissedilen şiddetli ağrıdır. Hastalığın başlangıç aşamasında boyun ve sırt ağrısı ön plandadır. Fıtık ilerledikçe deforme olan diskin sinirlere baskı yapması sonucu kollarda parmaklara kadar inen ağrı ve uyuşmalar meydana gelir. Hastalar direk olarak kol problemleri ile de başvurabilirler. Tedavi edilmeyen ileri boyun fıtığı vakalarında omurilik baskı altında kaldığında bacaklarda güçsüzlük, yürüme bozukluğu ve idrar kaçırma gibi oldukça riskli bir dönem başlar diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Soner Büyükkınacı, hastalığın teşhisinin bireyin problemleri ile konulduğunu kaydederek şöyle konuştu:

"Kesin teşhis MR ile konuluyor"

"Detaylı muayene ve MR incelemesi ile de kesin teşhis konulur. Belirtileri birbirine oldukça benzeyen boyun omurlarını tutan tümör ya da enfeksiyon gibi rahatsızlıkların da gözden kaçmaması için muayene ve radyolojik incelemeler oldukça büyük önem taşımaktadır. Boyun fıtığında birçok tedavi çeşidi mevcuttur. Zannedilenin aksine boyun fıtığında cerrahi yöntemle yapılan tedavi son çare olarak görülmektedir. Hastaların büyük bir kısmı için yatak istirahati, ilaç tedavisi ya da fizik tedavi yeterli olmaktadır. Boyun fıtığının başlangıç döneminde şiddetli ağrı varsa istirahat ve ilaç önerilmektedir. Ağrının azalma gösterdiği dönemde ise fizik tedavi programı önerilir. İlaç olarak ise ağrı kesici, ödem azaltıcı ve kas spazmını çözücü ilaçlar verilir. Boyun fıtıklarının çoğunda fizik tedavi ile de düzelme sağlanabilmektedir. Yumuşak doku ve sinir kökü baskısına bağlı oluşan ağrıları gidermek ve spazm oluşan kasları gevşetmek adına kızıl ötesi ışınlar ve sıcak uygulamalar yapılır. Boyun fıtığının tedavi edilmesi sürecinde cerrahi yönteme yaklaşık 10 hastadan birinde başvurulmaktadır. Cerrahi tedavi yalnızca ilerleyici kas gücü kaybı, duyu kusuru ve refleks kaybı oluştuğunda, omuriliğe baskı yapan boyun fıtıklarında, tedaviye rağmen şikayetleri devam eden hastalarda uygulanır. Tedavide ilk seçenek boyunda disk protezi kullanılarak yapılan mikrocerrahidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7300 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim