• BIST 9524.59
  • Altın 2521.586
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.5645
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Endoskopi ve kolonoskopi kabusuna son!

Endoskopi ve kolonoskopi kabusuna son!
Kameralı kapsülle anesteziye gerek kalmıyor...

Kullanılmaya başlanan kameralı kapsül endoskopi ile ulaşılamayan bağırsak bölgelerine kameralı kayıt alınması ve buradaki hastalıklarla ilgili teşhis konulması sağlanılıyor

Kameralı kapsüller ile ilgili düzenlenen basın toplantısına Başhekim Cengiz Denizer ve Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Erbayrak katıldı.

Başhekim Cengiz Denizer, kameralı kapsül yardımı ile ulaşılamayan bağırsak bölgelerini kamera ile kayı altına aldıklarını söyleyerek böylelikle önceden teşhis edilemeyen hastalıkları erken tedavi yapma şansı bulduklarını vurguladı.

Kapsülün uygulanma şekliyle ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Mustafa Erbayrak ise, "Mide ve bağırsak hastalıklarının teşhisinde sadece 2.6 cm boyutundaki kameralı kapsüller ile anesteziye gerek kalmadan mide ve bağırsaklar en ince detaylarına kadar görüntülenebiliyor" dedi.

Kapsül endoskopinin şu ana kadar kapalı kutu diye bilinen 4-5 metrelik ince bağırsağa kadar ulaştığını ve burayı görüntülediğini vurgulayan Erbayrak, "Kapsül yutulmadan 3 gün önce sıvı diyeti uygulanır. Kapsül yutulur ve saniyede 2 görüntü alarak radyo dalgaları sayesinde hastalar üzerine takılan kaydediciye görüntüleri gönderir. Yaklaşık 8 saat süren inceleme boyunca ortalama 60 bin görüntü elde edilir. Görüntülenme tamamlanınca kaydedicideki veriler bir program sayesinde videoya dönüştürülür. Tek kullanımlık olan kameralı kapsüller ise dışkı yoluyla vücuttan atılır" dedi.
İşlemin 10 yaş üzeri yutma fonksiyonu normal olan kişilere yapıldığını söyleyen Erbayrak, "Kapsül endoskopi özellikle ince bağırsak hastalıkların tanısında önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle endoskopi ve kolonoskopi ile tespit edilemeyen gizli bağırsak kanamalarında, ince bağırsağın çöliak, imflamatuvar bağırsak hastalıkları gibi polip ve tümörleri saptamada ve sindirim sistemi hastalıklarının teşhisinde önemli rol oynuyor" ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Erbayrak, kalp pili veya vücudunda herhangi bir elektro medikal cihazlar ve daha önceden karın ameliyatı, yutma problemi ve tıkanıklığı bulunanların işlem yaptırmadan önce bu hastalıklarını mutlaka doktorlara bildirmeleri gerektiğini kaydetti.

İşlemin yan etkilerinin bulunmadığını söyleyen Erbayrak, özel sağlık sigortalarının kameralı kapsül masraflarını karşıladığını ancak sosyal güvenlik kurumlarının ise karşılamadığının altını çizdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11197 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim