• BIST 9677.86
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzman hekimleri (İstanbul SGK)

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzman hekimleri (İstanbul SGK)
Kurumumuz web sitesi www.sgk.gov.tr'de 16.02.2008 tarihinde yayımlanan değişiklik ile “sağlık kurumlarının/ kuruluşlarının kuruluş ve faaliyetleri ile ilgili olarak tabi oldukları mevzuat hükümlerinin izin vermesi ve aynı sağlık kurum/kuruluşunda olmak şa

Kurumumuz web sitesi www.sgk.gov.tr'de 16.02.2008 tarihinde yayımlanan değişiklik ile “sağlık kurumlarının/ kuruluşlarının kuruluş ve faaliyetleri ile ilgili olarak tabi oldukları mevzuat hükümlerinin izin vermesi ve aynı sağlık kurum/kuruluşunda olmak şartıyla;

"Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji" uzman hekimi, sözleşme eki EK-1 Branş Listesinde yer alan "enfeksiyon hastalıkları (intaniye)" ve "mikrobiyoloji laboratuarı" branşlarının her ikisi için bildirilebilecektir." değişikliği getirilmiştir.

Değişikliğe rağmen müdürlüğümüze bu konuda çok sayıda soru ve sorun iletilmektedir.
Sağlık Bakanlığı'nın 27.03.2002 tarih ve 24708 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliğinin 15.02.2008/26788 sayılı Resmi Gazetelerde yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği nin EK-11 sayılı ekinde yer alan
ÖZEL DAL HASTANELERİNİN ALT YAPI STANDARTLARI  VE BAZI UZMANLIK DALLARINDA BULUNMASI GEREKEN ASGARİ STANDARTLAR" ın (b) şıkkında (değişik 21.10.2006 tarih/26326 sayı);
Enfeksiyon hastalıkları dalında hizmet verecek dal hastaneleri ile enfeksiyon hastalıkları dalında hasta kabul ve tedavi edecek genel hastanelerde, bu yönetmelikte öngörülen asgari standartlara ilave olarak;
1) Poliklinik odası  ve bu hastalar için düzenlenmiş hasta odaları, yeterli hava akımı olacak ve  UV ile yüzey ve hava dezenfeksiyonu yapılabilecek şekilde planlanır. Zemin mikrop tutmayacak şekilde köşesiz planlanır ve döşenir.
2) Solunum yalıtımı gereken hastalar için en az bir yalıtım odası ayrılır.
3) Enfeksiyon hastalığı dal hastanesi ve genel hastanelerden hasta yatak sayısı 100 ve üzeri olan hastanelerde bulaşmaya sebebiyet vermeyecek şekilde banyosu, tuvaleti ve lavobosu bulunan en az bir adet negatif hava basıncı odası ayrılır.
4) Enfeksiyon hastalığı dal hastanesinde ve genel hastanelerin enfeksiyon hastalıkları dalında  kabul ve tedavi edilecek hastalarda;  kullanılan tıbbî malzeme, yemek kapları, salgı ve boşaltım kaplarının dezenfeksiyonu için "enfeksiyon kontrol programı" doğrultusunda işlem yapılır.

5) Mikrobiyoloji laboratuvarı bulunur (Değişik 15.12.2008/26788)
6) Acil ünitesi ve genel yoğun bakım ünitesi bulunur." hükmü bulunmaktadır.
Mevzuatlar doğrultusunda ruhsat/faaliyet izin belgesinde "Enfeksiyon Hastalıkları" bulunduran sağlık kurumu ve kuruluşları bu uzmanlık dalında bildirdikleri "Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji" uzmanını aynı tesiste SGK Özel Sağlık Kurum/kuruluşlarından Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi Ek-1 listesinde yer alan "Tıbbi Mikrobiyoloji" branşında da tanımlayabileceklerdir.
Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanlık dalında, uzmanlık belgeleri enfeksiyon hastalıkları kliniği ve mikrobiyoloji laboratuarının her ikisini birlikte yönetebileceğine dair yeterlilik hükmü taşımaktadır. Benzer şekilde çocuk hastalıkları uzmanlarının aynı zamanda yeni doğan servislerini idare etmesi gibi, anestezi uzmanlarının aynı zamanda yoğun bakımları idare etmesi gibi bu durum için Sağlık Bakanlığı, Özel sağlık kuruluşları mevzuatlarında buna ait engel bulunmamaktadır.
Nitekim uygulamada, laboratuar ve Enfeksiyon hastalıkları servis sorumlusu olarak Sağlık Bakanlığınca ruhsatlanmış pek çok Hastane ve merkez bulunmaktadır.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzman hekimlerinin, enfeksiyon hastalıkları (intaniye)" ve "mikrobiyoloji laboratuarı" branşlarının her ikisinde faaliyetleri ve SGK ile sözleşme yapabilmelerinde  aynı sağlık kurum/kuruluşunda olması, Sağlık Bakanlığınca ruhsat ve/veya faaliyet izin belgelerinde bulunması kaydıyla bir engel bulunmamaktadır.
Bu haber toplam 3617 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim