• BIST 9696.99
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

Engelli bireyler İçin hizmetlerin geliştirilmesi projesi gündemde!

Engelli bireyler İçin hizmetlerin geliştirilmesi projesi gündemde!
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca yürütülen "Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, Elazığ'da "Yerel Yönlendirme Komitesi Toplantısı" yapıldı.

Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi haberi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca yürütülen "Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, Elazığ'da "Yerel Yönlendirme Komitesi Toplantısı" yapıldı. 

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) desteğiyle yürütülen ve Avrupa Birliğince finanse edilen proje çerçevesinde düzenlenen toplantı, Elazığ Valiliği ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde Sivrice Hazarbaba Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan WHO Türkiye Temsilcisi Maria Cristina Profili, zihinsel engelli bireylerin topluma kazandırılması noktasında her bireyin ihtiyaçlarının ayrı ayrı ele alınıp değerlendirilmesi ve belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Engelli bireylerin topluma entegrasyonunu için yapılacak faaliyetlerde özellikle ruh sağlığı ve bakım hizmetlerde birtakım değişiklikler yapılmasının gerekli olduğunu ifade eden Profili, "Bu, bir geçiş süreci, özellikle kurumsal yapıdan toplum temelli bir yapıya doğru bir geçiş söz konusu. Geçiş sürecinin çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Engelli bireylerle birebir konuşarak onların ihtiyaçlarının ne olduğunu onlara sormamız lazım. Onların da bizim gibi normal bir hayat yaşamaları için gerekli ortamın sağlanması lazım" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi ise zihinsel engellilerin hem bakım hem de sağlık hizmetlerinde topluma katılımını artırmaya yönelik bir model oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Engelli bireylerin toplumda daha aktif yer almasını sağlamaya yönelik olarak oluşturmaya çalıştıkları modelde Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının iş birliği içerisinde olduğunu ifade eden Çiftçi, WHO yetkililerinin de tecrübelerinden faydalandıklarını kaydetti.

Projede Elazığ'ın pilot illerden biri olduğunu dile getiren Çiftçi, şunları söyledi:
"Zihinsel engelliler alanı, Türkiye'de yerleşmiş, oturmuş ve hizmeti sorunsuz yürüyen diyebildiğimiz bir alan ancak bu alandaki en büyük sorunumuz, zihinsel engelli kişilere 'şu anda biraz sen bir kenarda dur' diyoruz. Hayatın içine katmadan belki beş yıldızı Otel konforunda hizmet veriyoruz ancak 'hayatın içinde mi?' sorusunun cevabı, bizim açımızdan olumlu değil. Bu yüzden birinci hedefimiz, bunu sağlayabilmek. Zihinsel engelliler alanında hizmet veren kurumlar, genelde şehir merkezlerinin dışında, toplumdan soyutlanmış bir vaziyette. Bu durumu ortadan kaldırmak ve engellilerin de toplumda yer almalarına olanak sağlamak için birinci aşama olarak Umut Evi Projesi'ni ortaya koyduk.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5096 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim