• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Engelli çalıştırmayan iş yerlerine 59 milyon TL ceza kesildi

Engelli çalıştırmayan iş yerlerine 59 milyon TL ceza kesildi
Faruk Çelik, engelli istihdamını gerçekleştirmeyen iş yerlerine toplam 59 milyon liralık ceza kesildiğini belirterek, bu kaynaktan ilk etapta kendi işini kurmak isteyen 120 engelliye 36 bin lira imkan sağlanacağını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, engelli istihdamını gerçekleştirmeyen iş yerlerine toplam 59 milyon liralık ceza kesildiğini belirterek, bu kaynaktan ilk etapta kendi işini kurmak isteyen 120 engelliye 36 bin lira imkan sağlanacağını bildirdi.

Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısına başkanlık etti. Toplantıya 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişi katıldı. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil etti.

Çelik, toplantıda yaptığı konuşmada, hükümetlerinin her zaman engellilerin yanında olduğunu ve olmaya da devam edeceğini söyledi.

Bakanlık olarak engellilerin mesleki eğitimi için 10 yılda yaklaşık 120 milyon lira kaynak aktarıldığını belirten Çelik, 25 bin engelliyi meslek sahibi yaptıklarını vurguladı.

-"Cezalar neticesinde şu anda 59 milyon liralık imkan var"

Bakan Çelik, ilk kez 2014'te uygulanan çalışmayla 1 Aralık'ta İŞKUR bünyesinde alınan karar neticesinde engelli istihdamını gerçekleştirmeyen iş yerlerine ceza kesilmeye başladığını anımsattı.

Kesilen cezalar sonucu 59 milyon liralık bir kaynağın söz konusu olduğunu bildiren Çelik, "Bu imkanı kendi işini kurmak isteyen ilk etapta 120 engelli kardeşimize 36 bin lira bir imkan sağlayarak, bir hibe desteği yaparak onların iş kurmalarına ve işlerini geliştirmeye katkı sağlama adına bu imkanının kullanılması kararını aldık. İlk etapta 120 engelli vatandaşımız bundan yararlanacak. 3 aylık periyotlarla bunların sayısını artırma imkanımız var. Engelli kardeşlerimize yeni bir imkanı sunmuş oluyoruz. Engelli kardeşlerimizi İŞKUR'a beklediğimizi ifade ediyorum" diye konuştu.

-"Meclis'te çıkacak yasalardan birine ilave edilecek"

Çelik, iş gücü piyasasında oluşan cari ücret seviyesine devlet tarafından müdahale edilmesini sağlayan yegane aracın asgari ücret olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Asgari ücret, taban ücreti olup, çalışanlara bu ücretin altında ödeme yapılmasını engelleyen bir sosyal politika enstrümanıdır. İşçi ve işverenlerin, belirlenecek asgari ücretin üzerinde bir ücret belirleme imkanları her zaman vardır, aslında olması gereken de budur."

Çelik, geçen yıl verilen, 3 çocuktan alınan gelir vergisinin kaldırılmasıyla ilgili kararın yürürlüğe giremediğine işaret ederek, "Bugün, Maliye yetkilileriyle yaptığımız görüşmede, Meclis'te çıkacak yasalardan birine ilave edilmesi konusunda değerlendirmemiz, şu anda sürüyor. Umarım, bu konuda da neticeyi alırız" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışmalarını bir ay boyunca bağımsız sürdüreceğini ifade eden Çelik, kendilerinin katkılarının hep emekten yana olduğunu, oranın yükselmesine katkı sağlamayla ilgili de her zaman destek verdiklerini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3437 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim