• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Engellilerin hayata erişimini kolaylaştıracak yeni genelge

Engellilerin hayata erişimini kolaylaştıracak yeni genelge
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yayımladığı genelgeyle, engellilerin umuma açık her türlü yapı, açık alan ve toplu taşıma araçlarına daha rahat erişebilmesini sağlayacak denetimlere yeni ölçütler getirdi.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engellilerin umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarına daha rahat erişebilmesini sağlayacak denetlemelere, yayımlanan genelgeyle yeni ölçütler getirildi. Buna göre, alışveriş merkezleri içerisindeki sinema ve mağazalar engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engellilerin umuma açık her türlü yapı ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarını rahatça kullanmasını sağlamak amacıyla belirlenen ölçütler yenilendi.

Bakanlık tarafından, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği'nde 21 Eylül 2016'da yapılan değişikliğin ardından "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları Genelgesi" yayımlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya imzalı genelgeyle, izleme ve denetleme faaliyetlerinde kullanılacak formlar yeniden düzenlendi.

Genelgeyle, denetimlerin nasıl yapılacağı ile ilgili ilkeler belirlenirken, mevcut binaların erişilebilir hale getirilmesinde uyulması gereken ölçütlerde de değişiklikler yapıldı.

Kamu hizmeti için kullanılan resmi binalar ile ibadet yerleri, özel eğitim, özel sağlık tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları, otel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar, spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar yeni ölçütlere göre belirlenen formlarla denetlenecek.

Denetimler sonucu erişilebilir olduğu tespit edilen yerler ve araçlar için valilikler bünyesindeki komisyonlarca, umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarının denetim tarihi itibarıyla erişilebilirlik mevzuatına uygun olduğunu gösteren "Erişilebilirlik Belgesi" düzenlenecek.

Diğer yandan, komisyonların denetim sonucu eksiklik tespit ettiği binalar, açık alanlar ve toplu taşıma araçlarına yönelik idari para cezaları da kesilebilecek.

Binalara, yaya kaldırımlarına, yaya geçitlerine, duraklara, otoparklara, halka açık telefon kulübelerine, halka açık tuvaletlere, kent parklarına, sürücü koltuğuna ilave olarak sekizden fazla koltuğu bulunan ve yolcu taşımak amacıyla kullanılan araçlara, raylı sistem taşıtlarına ve gemilere ilişkin formlarda, her birine yönelik ayrı sorular hazırlandı.

Öğrenci yurtlarına düzenleme

Genelgeye göre, bir kampüste birden fazla yurt bulunması durumunda, en az bir kız ve bir erkek yurdunda engelliler için odalar oluşturulacak, ortak kullanım alanları da yine engellilerin erişimine uygun hale getirilecek.

Diğer yurtlarda ise yemekhane, dinlenme odaları, çalışma odaları ve ziyaretçi salonları gibi ortak kullanım alanları, engellilerin erişebilirliğinin sağlanması için yeniden dizayn edilecek.

Özellikle hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri ile ilgili standartlara uygun olmayan uygulamaları engellemek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından usul ve esaslar hazırlanacak.


Merve YILDIZALP
AA

 

 

Bu haber toplam 4902 defa okunmuştur
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim