• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Epilepsiden ameliyatla kurtulmak mümkün

Epilepsiden ameliyatla kurtulmak mümkün
Türk Nöroşirürji Derneği Stereotaktik, Fonksiyonel, Ağrı ve Epilepsi Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu Başkanı Erdoğan: "Başarılı yapılan cerrahi tedavi, ilaca dirençli epilepsisi olan hastalarda tedavi sağlayıp uzun bir ömür fırsatı veriyor"

Türk Nöroşirürji Derneği Stereotaktik, Fonksiyonel, Ağrı ve Epilepsi Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu Başkanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, ilaca dirençli epilepsi rahatsızlığı bulunan hastaların yarısına yakınının cerrahi müdahaleyle sağlığına kavuşabildiğini belirtti.

Türk Nöroşirürji Derneğinin "Epilepsi Cerrahisi" konulu İlkbahar Sempozyumu Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde başladı.

Sempozyum hakkında gazetecilere bilgi veren Prof. Dr. Ersin Erdoğan, toplantılarda uzmanlarınca epilepside cerrahi uygunluk, cerrahi zamanlama ve uygun cerrahi yöntemin seçimi gibi konuların ele alındığını söyledi.

Türkiye'de sayıları 750 bini bulan epilepsi hastalarının yüzde 30'unun ilaç tedavisinden fayda görmediğine dikkati çeken Erdoğan, Türkiye'de sadece 3 bin hastanın epilepsi ameliyatı olduğunu dile getirdi.

Etkili tedavi edilemeyen bu hastaların cerrahi müdahaleyle sağlığına kavuşabildiğini aktaran Erdoğan, "Epilepsi halk arasında 'sara' olarak bilinen ve nöbetlerle kendini gösteren kronik bir hastalık. Hastaların yaklaşık üçte biri yeterli ilaç tedavisine rağmen bayılmaya devam ediyor. Başarılı yapılan cerrahi tedavi, ilaca dirençli epilepsisi olan hastalarda tedavi sağlayıp uzun bir ömür fırsatı veriyor." diye konuştu.

Erdoğan, hastanın nöbeti kontrol altına alınmadıkça, hayat kalitesinden kendisi ve ailesi için bahsetmenin imkansız olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki 750 bin civarındaki epilepsi hastalarına her geçen yıl 30 bininin eklendiğini anlatan Erdoğan, problemin genel pratisyenlerin ve nörologların hastaları zamanında epilepsi cerrahisi yapan merkezlere yönlendirmemesi olduğunu belirtti.

Epilepsi cerrahisinin, nöbetleri ilaçlarla kontrol altına alınamayan hastalara uygulanabilecek bir tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Genel olarak ilaca dirençli olan hastaların yüzde 50'sine epilepsi cerrahisi uygulanabilir. Cerrahi tedaviyle ya nöbetler tamamen ortadan kalkmakta ya da nöbetlerin sıklık ile şiddetinde önemli derecede azalma sağlanmakta." diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Bilir de beyindeki nöbet odağı saptanarak ilgili doktor tarafından yapılan ameliyatlarda yüzde 90'a yakın başarı elde edildiğini bildirdi. Bilir, halk arasında "pil takma" olarak bilinen cerrahi müdahalelerle de hastaların yaşam kalitesinin arttığına değindi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4878 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim