• BIST 8718.11
  • Altın 2246.928
  • Dolar 32.3334
  • Euro 35.1703
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Erbil'de hacamata yoğun ilgi

Erbil'de hacamata yoğun ilgi
Hacamat uzmanı Tahir: "Amerikalı yüzücü Michael Phelps'in de 2016 Rio Yaz Olimpiyatları öncesi hacamat yaptırdığı ortaya çıkınca bu tıbbi uygulamaya rağbet daha çok gösterilmeye başlandı."

Irak'ın Erbil kentinde, asırlık tedavi yöntemi olarak bilinen hacamata vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Erbil'deki Hacı Yunus Camisi'nde 4 hacamat uzmanı tarafından vatandaşlara ücretsiz hizmet veriliyor. Sabah 04.00'te başlayan halk arasında "hacamat" olarak bilinen kupa terapisi işlemi 08.00'e kadar devam ediyor. Camiye gelen vatandaşlar sırtlarından geleneksel yöntemlerle kan aldırmak suretiyle hacamat yaptırdı.

Hacamat uzmanlarından Ali Tahir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayıs ve eylül ayları olmak üzere yılda iki kere hacamat yaptıklarını anlattı. Tahir, geleneksel bu tıbbi uygulamanın Hazreti Peygamberin sünneti olduğunu hatırlattı. Hacamatın faydalarına ilişkin 27 hadisin nakledildiğini aktaran Tahir, Şam Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparken hacamatı öğrendiğini, şimdiye kadar yaklaşık 250 bin kişiye bu tedaviyi uyguladığının bilgisini paylaştı.

"Küçük cam çay bardaklarının içini ısıtıp sırt bölgesine uygulayarak burada birikmiş toksini bardak yoluyla vakumlayıp kanı çekiyoruz. Faydaları çok olduğu için birçok vatandaş hacamat yaptırmak istiyor." diyen Tahir, bu iş için ücret almadıklarını, hijyen noktasında da gereken hassasiyeti gösterdiklerini ifade etti.

- Phelps'inden sonra daha da yaygınlaştı

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulaması olan hacamatın Müslüman ülkelerin yanı sıra Batı ülkelerinde de yaygınlaştığını anlatan Tahir, "Amerikalı yüzücü Michael Phelps'in de 2016 Rio Yaz Olimpiyatları öncesi hacamat yaptırdığı ortaya çıkınca bu tıbbi uygulamaya rağbet daha çok gösterilmeye başlandı. Halk arasında geleneksel şifa yöntemi olmasının yanı sıra tıbben de hacamatın insan sıhhati için önemli olduğu biliniyor." dedi.

Hacamat için camiye gelenlerden Hacı Müeyyed (65) ise 10 yıldan beri kupa terapisi yaptırdığını, hacamata başladıktan sonra vücudundaki kısmi felcin iyileştiğini ileri sürdü.

Geleneksel tıp uygulaması olarak bilinen hacamata Irak'ta büyük ilgi gösteriliyor. Birçok vatandaş hacamat yaptırmak için ilgili merkezlere başvurduğu kaydedildi.

Hacamat, birçok ülkenin sağlık bakanlıkları tarafından henüz tedavi yöntemi olarak tanınmıyor. Türkiye'de ise 2014'te çıkarılan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği'ne giren hacamat, kamu hastanelerinde uygulanıyor. Suudi Arabistan da daha önce Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturduğu geleneksel tıp dalına hacamatı ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2581 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim