• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Ergenekon'da 5 doktor beraat etti

Ergenekon'da 5 doktor beraat etti
Prof. Dr. Haberal ile ilgili hazırlanan sağlık raporunun mahkemeden saklandığı iddiasıyla yargılanan 5 profesörün de aralarında bulunduğu 8 sanık "yüklenen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması" gerekçesiyle beraat etti.

Ergenekon davası sanıklarından CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal ile ilgili hazırlanan sağlık raporunun mahkemeden saklandığı iddiasıyla yargılanan 5 profesörün de aralarında bulunduğu 8 sanık beraat etti.

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınarak İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dava, bu mahkemenin üçüncü duruşmasında karara bağlandı.

Duruşmaya profesör doktor sanıklar Erhan Kansız, Cengiz Çeliker, Zerrin Yiğit ve Nazmi Gültekin ile refakatçi olduğu belirtilen Muhammet Hüsrev katıldı.

Duruşmada esasa ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Sait Kunt, geçen duruşmada hazırladığı mütalaayı tekrar ederek, sanıkların beraatine karar verilmesini istedi.

Son sözleri sorulan sanıklardan Erhan Kansız, "Suçsuz olduğum kanısındayım, beraatimi talep ediyorum" derken, diğer sanıklar da beraatlerini talep etti.

- "Ergenekon örgütünün varlığına ilişkin mahkeme kararı yok"

Mahkeme heyeti, tüm sanıkların "yüklenen suç açısından kast veya taksirleri bulunmadığı" sonucuna varıldığı gerekçesiyle Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 223/2-c maddesinde hükme bağlanan, "yüklenen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması" maddesi uyarınca tüm sanıkların ayrı ayrı beraatlerine oybirliğiyle hükmetti.

Bu kararın gerekçesine Mahkeme Başkanı Metin Tamirci muhalefet ederek, karar tutanağına şerh yazısı yazdırdı. Şerh yazısında, "Sanıklara yüklenen eylem, bizatihi suç teşkil etmemekte ancak bir terör örgütüne yardım şeklinde yapıldığı taktirde suç teşkil etmektedir. Sanıkların suçlandıkları tarih itibariyle iddia edilen Ergenekon terör örgütünün varlığına ilişkin henüz bir mahkeme kararı bulunmadığından, suçun unsurları itibariyle oluşmadığı, dolayısıyla sanıkların CMK'nın 232/2-a maddesinde hükme bağlanan, 'yüklenen fiilen kanunda suç olarak tanımlanmamış olması' maddesi uyarınca beraatlerine karar verilmesi gerektiği kanısında olduğumdan çoğunluğun kararına gerekçede muhalifim" ifadesi kullanıldı.

- İddianameden

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce hazırlanan iddianamede, Haberal'ın İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde tedavi görmeye başlamasından bir süre sonra taburcu edilmesine yönelik heyet raporu düzenlendiği belirtilerek, bu raporun işleme konulmadığı gibi yargılamanın devam ettiği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne de gönderilmediği kaydediliyordu.

İddianamede, sanıkların ''Ergenekon terör örgütüne yardım etmek'' suçundan 7,5 ile 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3052 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim