• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Eriyen stentin, uygun kullanımda başarı oranı yüksek

Eriyen stentin, uygun kullanımda başarı oranı yüksek
Medipol Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Boztosun: "Eriyen stent, uygun damar yapısına sahip hastalarda, kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde takıldığında yüksek başarı oranına sahip"

TANSEL PARLAK-Medipol Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, "Eriyen stent, uygun damar yapısına sahip hastalarda, kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde takıldığında yüksek başarı oranına sahip." dedi.

Prof. Dr. Boztosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eriyen stentlerin, ilaçlı metal stentlere benzemekle birlikte, içerik olarak metalden üretilmediğini, dikişlerin de yapısında kullanılan bir maddeden yapıldığını anlattı.

Kalp damar hastalığını tedavi edebilmek amacıyla tasarlanan bu stentlerin bulundurduğu ilaç sayesinde, damarın yeniden tıkamasını engellediğini dile getiren Boztosun, şunları kaydetti:

"Bu stentler, damar açılıp tedavi edildikten sonra 2-3 yıl içinde biyolojik olarak tamamen kaybolmakta ve yerleştirilmiş olduğu damarın sağlıklı ve yabancı materyalden arınmış olmasını sağlamaktadır. Eriyen stent, uygun damar yapısına sahip hastalarda, kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde takıldığında yüksek başarı oranına sahip. Eriyen stentler, hastanın hayatının daha sonraki aşamasında kalp damarına tekrar müdahaleye gerek duyulduğunda, bölgeye tekrar stent takabilme kolaylığı sağlıyor."

Boztosun, ayrıca ileride gerekebilecek bir baypas durumunda metal stentin olduğu bölgeye ameliyat yapılmasının zor olduğunu belirterek, "Eriyen stent sayesinde tıkalı olan damara bu müdahaleyi yapmak daha kolaydır. Öte yandan eriyen stentlerin ilk kullanılmaya başlandığı dönemden itibaren, yerleştirme tekniğinin de gelişmesiyle uygun kişi ve teknik kullanımı sonucunda metal ilaçlı stentlerle benzer sonuçların elde edildiği görülmektedir." diye konuştu.

- "Başarı oranlarımız metal ilaçlı stentlerle benzer düzeyde"

Prof. Dr. Boztosun, hastaların takiplerini de yakından yaptıklarını ve olumsuz sonuçlarla çok düşük oranda karşılaştıklarını aktararak, "Başarı oranlarımız metal ilaçlı stentlerle benzer düzeyde bulunuyor. Bu başarımızı da doğru hasta seçimine ve doğru yerleştirme tekniğinin kullanımına bağlıyorum. Ayrıca bu konuya ilişkin devam eden çalışmaların sonuçları açıklandıkça konu üzerindeki şüphelerin zamanla daha da azalacağını düşünmekteyim." ifadelerini kullandı.

Amerika Gıda ve ilaç Kurumunun (FDA) eriyen stent kullanımına ilişkin açıklamasını da değinen Boztosun, "Eriyen stentlerde damarda pıhtılaşma riskinin diğer ilaçlı metal stentlere göre zaman içerisinde artığı yönündeki bilgiler ışığında FDA'a bir uyarı metni yayınladı. Kamuoyunda 'eriyen stentler yasaklandı' olarak yorumlanan bu metinde, eriyen stentlerin özellikle küçük çaplı damarlarda uygulanılmasından kaçınılması ve kullanım kılavuzunda önerilen uygun stent yerleştirme tekniğinin kullanılarak bu işlemin yapılması gerektiği belirtilmekteydi. Eriyen stentlerin tamamen yasaklandığı, kullanılmaması gerektiği bilgisi bu yüzden doğru olmayıp, haberler bu stentleri kullanırken dikkat edilmesi gerektiği şeklinde yorumlanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3298 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim