• BIST 8708.17
  • Altın 2242.45
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1585
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Eriyip yok olan stent eleştirilerle beraber geldi!

Eriyip yok olan stent eleştirilerle beraber geldi!
Kalp hastaları artık damar açmakta kullanılan stentleri ömür boyu taşımayacak. Çünkü, içerdiği ilaçla damardaki tıkanıklığı 1 yılda giderip, ikinci yıldan itibaren de eriyip yok olan stent geliştirildi...

Damarları tıkalı hastalara takılan stentlerde önemli bir adım atıldı. Artık hastalar, metal stentleri ömür boyu taşımak zorunda kalmayacak.ABD merkezli Abbott Laboratuvarları, dikiş ipinde kullanılan aynı polimerden stent üretmeyi başardı. Bu 'eriyen' stentler, içerdikleri ilaçla bir yılda damarların kalbe kan pompalamasını sağladıktan sonra, takip eden iki yıl içinde de kendiliğinden yok olacaklar. Dünyanın en prestijli tıp dergilerinden ABD merkezli The New England Journal of Medicine'a göre, teoride stentlerin kalıcı olmaması, iltihap ve acı riskini azaltacak. Mevcut kullanımdaki metal stentler ise kan damarlarını eski haline getirdikten sonra vücutta kalmayı sürdürüyor ve bu da damarın hiçbir zaman eski esnekliğini kazanamamasına neden oluyor. Metal stentlerin bir diğer riski de az, ihtimal de olsa damarın yeniden tıkanması. Bu da gelecekteki tedavi yöntemlerini sınırlayan bir durum oluşturuyor.

DAMARA DA 'YARAR'

Eriyen stentler ise, damarların yeniden eski doğal durumuna dönmesini sağlıyor. Abbott stentleri Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere dünyada 100'den fazla ülkede kullanımda ancak her yıl kalbiyle ilgili problem yaşayan 850 bin kişiye stent takılan ABD'de kullanılması için, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'nin onayı bekleniyor. Abbott Laboratuvarları, geçtiğimiz ay bir basın duyurusu yaparak, eriyen stentlerin dünya genelinde 125 binden fazla hastanın tedavisinde kullanıldığını açıkladı.

ELEŞTİRİ DE VAR

The New England Journal of Medicine, 'eriyen' stentle ilgili eleştirel bir yazıyı da yayınladı. Almanya'nın Münih kentindeki Kalp Merkezi'nden Kardiyolog Robert Byrne, normal stent takılan hastaların sadece yüzde 0.7'sinde kan pıhtısı oluşurken, eriyen stent kullanan hastalarda bu oranın yüzde 1.5'e çıktığına dikkat çekti. Bazı bilim adamları bu farkın istatistik olarak önemli olmadığını savunurken, Byrne, "Eriyen stent sezgisel olarak çekici olsa da, bu teknolojiyi kayıtsız şartsız kabul etmemiz için yeterli değil" ifadelerini kullandı.

FİKİR YENİ DEĞİL

Aslında vücutta kendiliğinden kaybolan stent fikri yeni değil. 1970'lerde sentetik eriyen dikiş iplerinin yapılmasının ardından doktorlar, bunu stentlere uygulamayı da tasarlamıştı. Ancak bunu gerçeğe dönüştürmek kolay olmadı. Vücuda yerleştirilen bu tür maddelerin zaman içinde erirken yeterince sağlam ve sürdürülebilir olması, sağlık açısından risk oluşturmaması ve röntgende tespit edilebilir olması gerekiyordu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9364 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim