• BIST 9530.47
  • Altın 2478.792
  • Dolar 32.4444
  • Euro 34.8012
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Erkeğe gebelik testiyle vurgun

Erkeğe gebelik testiyle vurgun
Çankaya Belediyesi’ndeki operasyonda eski Başkan Muzaffer Eryılmaz’la birlikte 8 kişi tutuklandı. Zanlıların, erkeklere gebelik testi uygulanmış gibi gösterip vurgun yaptığı belirlendi

Eski Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ile Eryılmaz döneminde belediyenin sağlık işlerini üstlenen özel firma sahiplerinin de aralarında bulunduğu 10 kişiden 8’i “ihaleye fesat karıştırmak ve resmi evrakta sahtecilik” suçlarından tutuklandı.

Medula Uygulamalarında Servis Masası Kullanımı Hakkında Duyuru

Polisin Eryılmaz döneminde gerçekleştirilen 3 ayrı ihaleye yönelik düzenlediği operasyonun ayrıntılarına Milliyet ulaştı.

2004-2009 arasında Belediye Başkanlığı görevini yürüten Eryılmaz’ın talimatıyla Belediye Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlar ile sağlık hizmeti alamayacak kadar bakıma muhtaç olan vatandaşlara yönelik tedavi hizmetlerinin geliştirilmesi için “Evde Sağlık ve Bakım” hizmeti projesini devreye soktu. Proje kapsamında bakıma muhtaç ve Çankayalı vatandaşlar için özel sağlık firmalarından hizmet alımı gerçekleştirildi. Özel sağlık firmalarıyla sayısı yüz binlerle ifade edilen gaita, kan, boğaz kültürü, idrar tahlili gibi çeşitli tetkikler yapılması için toplam değeri 4 milyon lirayı bulan sözleşmeler imzalandı. Belediyeye bağlı sağlık merkezlerinde sağlık kontrolünden geçirilen kişilere ait veriler, sözleşme uyarınca özel firmalara gönderildi. Belediye ve özel firmalar arasında yapılan sözleşmede, yıllık 750 bin dolayında tetkikin yapılması kararlaştırıldı.

İddiaya göre, bu firmalar sözleşme uyarınca yapılması gereken tetkiklerin tamamını gerçekleştirmediği halde belediyeden sözleşmede belirtilen 750 bin tetkikin ücretini aldı. Firmaların gerçekleştiremediği tetkikleri de hayali kişiler üzerinden yaptığı öne sürüldü.

85 yaşındaki erkeğe gebelik testi
Firmaların ayrıca sağlık taramasından geçen vatandaşlara gerekli olmadığı halde sözleşme gereği tetkik kotasını doldurabilmek için fazladan tetkik yaptığı iddia edildi. Firmaların bu kapsamda, sağlık taramasından geçen erkeklerin kan tahlillerinde gebe olup olmadıklarına da baktıkları öne sürüldü. Soruşturma dosyasında 85 yaşındaki bir erkeğe gebelik testi yapıldığı bilgisinin de yer aldığı iddia edildi.

Mahkemeye sevkedilenlerden memur Fikret Aydın, Çankaya Belediyesi eski ihale yetkilileri Doğan Nedim Altay, Seyit Ufuk Karademir, medikal firması çalışanları Fatih Çelik, Mustafa Erkan, Zeki Özkanoğlu, eski Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Yılmaz ve Çankaya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde inşaat teknikerliği yapan Nuri Telek’in tutuklanmasına karar verildi. Çankaya Belediyesi’nde memur olan N.Ö., ve muhasebeci C.G. ise serbest bırakıldı.

Yardımcısını suçladı
Eryılmaz, ifadesinde ihalelere herhangi bir dahlinin olmadığını belirterek, “5393 sayılı yasa çıktıktan sonra yetkilerimi belediye başkan yardımcılarına dağıtmıştım. Dolayısıyla ihaleye çıkmak ve sonraki süreç ile ilgili olarak yetki, o zamanki belediye başkan yardımcılarından Duran Yönel beye aitti. Ben, yetkimi devretmiştim” dedi.

2006’daki ihaleyi kendisinin “olur” vererek gerçekleştirdiğini söyleyen Eryılmaz, “Sonraki ihaleler, yetki verdiğim kişiler tarafından yapılmıştır. 2006’daki ihale de yine benim tarafımdan değil, yetkilendirdiğim başka şahıslar tarafından gerçekleştirilmiştir. İhale içeriğinin muğlak ifadelerle belirsizleştirilmesi, başka katılımcıların engellenmesi hususunda bilgi sahibi değilim. İhale süreci içinde katılımcıların sunduğu belgelerin sahteliği ya da gerçekliği konusunda bilgi sahibi değilim, hiçbirsini tanımam. Yapıldığı iddia edilen haksız ödemelerle ilgili de bilgi sahibi değilim” dedi.

Savcının soruları
Eryılmaz’ın, başkanlığı döneminde sağlık taraması için anlaşma yaptığı özel firmalara haksız menfaat sağlamak ve ihaleye fesat karıştırmakla suçlandığı iddia edildi. Eryılmaz döneminde belediyede görev yapan bir çalışanın, “ihalelerle ilgili talimatları başkandan alıyorduk” şeklinde ifade verdiği öne sürüldü. İfadesinde özel sağlık firmalarına haksız kazanç sağladığı ve ihaleye fesat karıştırdığı suçlamalarını reddeden Eryılmaz’a, emniyette ve savcılık sorgusu sırasında sorulan sorulardan bazıları şöyle:

* Neden evde sağlık ve bakım hizmeti gerçekleştirdiniz? Bu hizmeti gerçekleştirmenizdeki amacınız nedir?
* Kan tetkiklerini neden yaptırdınız?
* Erkeklere gebelik testi yaptırdınız mı?
* İhalelerdeki göreviniz nedir?

TÜRKER KARAPINAR-SERTAÇ KOÇ / Milliyet

Ankara Tabip Odası Ecevit'in doktorundan savunma istedi

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3624 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim