• BIST 9054.59
  • Altın 2296.967
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0617
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Erkeklerde meme sorunları, “Erkeklerde Meme Büyümesi: Gynecomastia”

Erkeklerde meme sorunları, “Erkeklerde Meme Büyümesi: Gynecomastia”
Yapısal olarak aslında erkek memesinin kadın memesinden büyük bir farkı yok. Erkek memesinin küçük olmasının tek sebebi erkek vücudunda yeterli miktarda kadınlık hormonu olmamasıdır...

Yapısal olarak aslında erkek memesinin kadın memesinden büyük bir farkı yok. Erkek memesinin küçük olmasının tek sebebi erkek vücudunda yeterli miktarda kadınlık hormonu olmamasıdır.

Ancak bazı durumlarda erkek memesi kendiliğinden büyümeye başlıyor ve neredeyse bir kadın memesi şeklini alıyor. Bu bir hastalık ve tıpta “jinekomasti” olarak adlandırılıyor.

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Etöz, jinekomastinin nedenlerini anlattı.

Jinekomastinin Sebebi Nedir?

Jinekomastinin birçok nedeni olabilir. Bazı hastalıklar, örneğin siroz gibi ağır karaciğer bozuklukları, bazı ilaçlar, örneğin bir zamanlar çok kullanılan bir mide ilacı (cimetidin) jinekomasti yapabilir. Ancak jinekomasti vakalarının büyük çoğunda hiçbir sebep bulunmamaktadır. Yani bu hastalık büyük bir oranda hiçbir sebep olmadan kendiliğinden ortaya çıkar.

Vücut geliştirme sporcularının büyük bir kısmında da jinekomasti görülüyor. Bunun sebebi uyarıcı olarak kullandıkları yüksek miktarda erkeklik hormonu. Erkeklik hormonu vücutta kullanıldıktan sonra yok edilirken ortaya kadınlık hormonuna benzeyen bir ara madde çıkıyor ve bu da yüksek miktarlarda olunca göğüslerin büyümesine neden oluyor. Türkiye’de en sık kullanılan ilaçlar primabolan, sustanon ve anapolan. Özellikle anapolan ciddi şekilde jinekomasti yapıyor ama hem çok etkili hem de hap olarak alınabildiği için bu sporcular tarafından tercih ediliyor.

Ameliyatsız Çözümler Olabilir Mi?
Jinekomasti bir kere oluştuğunda büyüyen meme dokusunun alınması gerekir. Hormonsal tedaviler ile gerilemesi beklenen bir şey değil.

Ameliyat Nasıl Yapılıyor?
İki tür ameliyat yapılıyor.

Eğer büyüyen meme bezi yumuşak ve yağlı ise sadece liposuction, yan, yağ alma ameliyatı yeterli olabiliyor. Ama sert ve büyük jinekomastilerin açık teknik ile çıkarılması gerekiyor. Ancak bu izli bir ameliyat değil. Meme ucunun altında, deir ile renkli kısmın birleşme hattında yarım daire şeklinde bir kesik yapılıyor ve meme bezi buradan çıkarılıyor. Gerekiyorsa liposuction da yapılıyor.

Bu küçük sayılabilecek bir ameliyat. Ortalama bir saat sürüyor, ağrılı bir ameliyat değil. Hastanede yatmak gerekmiyor. Pansumanlar iki gün sonra çıkarılıyor ve üçüncü gün yıkanılabiliniyor. Dördüncü gün işinize dönebilirsiniz.

Kimler Bu Ameliyatı Olmalı
Ben jinekomastisi olan bütün erkekler için bu ameliyatı öneririm. Bu bir erkek için katlanılması zor bir durum ve özellikle gençlerde psikolojik problemler yaratıyor.

Komplikasyonlar ve Çıkabilecek Sorunlar
Bu tür ameliyatlarda ciddi bir kanama olması olasılığı neredeyse yok. Kanama memenin bir kenarında kan birikmesi yani “hematom” şeklinde olabilir. Doktorunuz sizi yeniden ameliyathaneye alarak bu birikmeyi temizlemek ve kanamayı, eğer devam ediyorsa, durdurmak isteyebilir.

Aynı şekilde ameliyattan sonra beşinci gün civarında tek taraflı bir şişlik enfeksiyon habercisi olabilir. Yine çözüm enfeksiyonun temizlenmesi ve tabii antibiyotik tedavisi olacaktır.

Asimetri bu ameliyattan sonra karşılaşılabilecek sorunlar arasında. Nadir de olsa ciddi asimetrilerde bir rötuş ameliyatı gerekebilir.

Ameliyat Öncesi Ve Sonrası Sizi Neler Bekler
Bu büyüklük ve zorluk olarak küçük denebilecek bir ameliyat. Ağrılı bir ameliyat değil. Genellikle hastalar aynı gün taburcu olabiliyorlar ve 3–4 gün sonra işlerine dönebiliyorlar.

İlk gece nispeten sıkıntılı geçebilir. Genellikle ağızdan alınacak basit bir ağrı kesici yeterli olur. Bu ameliyat ciddi morarmanın ve şişliklerin beklenmediği bir girişimdir.
Çalışıyorsanız bu ameliyat için 4 gününüzü ayırmanız yetecektir.

Ameliyatın Karnesi

Anestezi şekli: Lokal anestezi yeterli olur.
Ameliyat nerede yapılmalı: Bir hastanede ve ameliyathanede.
Ameliyat süresi: 1 saat.
Hastanede yatış süresi: Aynı gün taburcu olunabilir.
Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sızlama olabilir. Özellikle ilk bir kaç gün kol hareketlerinde hafif ağrı olur. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
Şişme, morarma: 5–10 gün arasında, orta derecede.
Dren: Düşük bir ihtimalle drenler kullanmak gerekir. Drenler ertesi gün alınır.
Pansuman: 2–3 günde tamamen çıkarılıyor.
Dikişler: Genellikle alınacak dikiş olmuyor..
Ne zaman işe dönülebilir: 3–4 gün.
Araba kullanmak: 3–4 dört gün sonra, özellikle kol hareketlerindeki hassasiyet azaldığında araba kullanılabilir.
Günlük hayata dönüş: Ameliyattan sonraki bir kaç gün kol hareketlerinde hafif ağrı olur. Bu memenin üzerinde bulunduğu göğüs kaslarının hareketleri ile oluşan ağrıdır.
Spor: 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3 hafta sonra koşuya başlanabilir. Kolların kullanıldığı fitness, tenis gibi sporlara 4 hafta sonra başlanabilir.
Son şekil: İlk zamanlarda oluşan sertlikler üçüncü aydan sonra geçer.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 23053 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim