• BIST 9524.59
  • Altın 2489.438
  • Dolar 32.5583
  • Euro 34.6329
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

"Erkekliğe ilk adım" heyecanı

"Erkekliğe ilk adım" heyecanı
Açık alanlarda yasaklanan toplu sünnet törenleri, park ve bahçelerde yapılan kutlamaların ardından çeşitli sağlık kuruluşlarında sünnet işleminin gerçekleşmesiyle sürüyor

Türk toplumunda dini vecibe olarak yerine getirilen ve "erkekliğe ilk adım" diye nitelendirilen sünnet törenlerinde çocuklar heyecanlı anlar yaşıyor.

Erkek çocuklarda penisin uç kısmını koruyan üst derinin bir kısmının kesilmesi işlemi olan, sağlık açısından faydası nedeniyle birçok toplumda gerçekleştirilen sünnet işlemi Türk kültüründe ise çeşitli şekillerde uygulanıyor.

Türkiye'de, sünnet törenlerinde davetiye bastırma, çocuklara sünnet elbisesi ve şapkası giydirme, sünnet olacak çocuğa asa alma gibi geleneklerle organize edilen şölenler, çoğu zaman düğünleri aratmayacak eğlencelerin düzenlenmesiyle de gerçekleştiriliyor.

Sünnet ettirecekleri çocuklarına bu harcamaları yapamayacak aileler için dernekler, belediyeler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları zaman zaman toplu sünnet şölenleri düzenliyor.

Sağlık Bakanlığınca toplu sünnetlerin, hijyenik olmayan şartlarda aceleyle yapılması, bulaşıcı hastalık, işeme güçlüğü, organ sakatlanması gibi sonuçlar doğurması nedeniyle yasaklanmasının ardından sünnetler, park ve bahçelerde yapılan kutlamaların devamında çeşitli sağlık kuruluşlarında operasyonun gerçekleşmesiyle sürüyor.

Açık alanlarda düzenlenen şenliklerde kayıtları alınan, kıyafetleri dağıtılan ve eğlendirilen çocuklar, daha sonra aileleriyle sünnet olacakları sağlık kuruluşuna getiriliyor.

Çocuklar, burada "kesim sırası" beklerken kendilerinden önce sünnet edilen yaşıtlarını heyecanla ve biraz da korkarak takip ediyor. Sıra kendilerine geldiğinde çalışanlar ve aileleri tarafından ilgisi farklı yönlere çekilmeye çalışılan çocuklara ilk olarak uyuşturucu iğne enjekte ediliyor.

Uyuşturucunun etkisini göstermeye başlamasının ardından operasyonla sünnet işlemi gerçekleştiriliyor. Bu işlem sırasında çocuklar daha az acı çekiyor ve bir süre sonra sünnet olmanın mutluluğuyla evlerine dönüyor.

Adana'da 190 çocuğa toplu sünnet

Maddi yönden harcama yapamayacak ailelerin çocukları için Adana'da Darendeliler Derneği tarafından toplu sünnet şöleni gerçekleştirildi.

Şölen, merkez Çukurova ilçesindeki Doğal Park'ta çocuklara sünnet kıyafetleri verilmesi, yemek dağıtımı ve kayıt yaptırma işlemiyle başladı. Kayıtları alınan 190 çocuk, bir haftalık süreçte merkez Seyhan ilçesindeki özel bir sağlık kabininde sünnet edildi.

Bu haber toplam 2437 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim