• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 27 °C

Erken kalkan formda kalıyor

Erken kalkan formda kalıyor
Gençlerin gece ve gündüz ritimlerini beden ağırlıklarıyla karşılaştıran Avustralyalı bilim insanları, sürpriz sonuçlara ulaştı. Akşamları erken yatan ve sabahları erken kalkan gençler zayıf kalıyor.

Gündüz ritmi, uyku süresinden daha ağır basıyor. Bunun nedeni akşamların hareketsiz geçirilmesi diyor araştırmacılar Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi’nin “Sleep” dergisinde.

Adelaide Güney Avustralya Üniversitesi’nden Carol Maher, yaşları dokuz ila on altı arasında değişen 2200 gencin gündüz ritmini öğrendikten sonra bu verileri beden ağırlıklarıyla karşılaştırmış. Geceleri geç saatlere kadar oturan ve sabahları geç kalkan gençlerde şişmanlık riskinin bir buçuk misli fazla olduğu ortaya çıkmış. Bu gençler gün içinde bedensel olarak yarı yarıya daha az etkinler ve sabahları aktif olan gençlere kıyasla ekran karşısında üç misli fazla vakit geçiriyorlar.

Son yıllarda geç yatan gençlerin bir dizi sağlık problemiyle karşı karşıya kaldıklarını saptamışlardı. Fakat son araştırma iki grubun da eşit miktarda uyku aldıklarını gösteriyor. Bu günü daha uzun yaşamanın, uyku süresinden daha önemli olduğu anlamına geliyor. Önemli olan zamanın nasıl geçirildiği diyor bilim kadını. Geç yatanlar genel olarak bilgisayar ve te-levizyon karşısında oturarak, günde ortalama olarak yarım saat daha az hareket ediyorlar. Gençlerin gündüz ritminin çocuklardan ve yetişkinlerden farklı olduğu bilinen bir gerçek. Geç yatmak onlar için normal, fakat bu ritim onları çoğunlukla sağlıksız davranışlara doğru itiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5074 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim