• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Eşdeğer ilaç tartışması

Eşdeğer ilaç tartışması
Kayseri Eczacı Odası Başkanı Bülent Ünsal, ''Orijinal ilaçla eş değer ilaç arasında yararlılık bakımından hiçbir fark yok. Eş değer ilaçla hem devlet hem eczacı hem de vatandaş kazanıyor'' dedi.

Kayseri Eczacı Odası Başkanı Bülent Ünsal, ''Orijinal ilaçla eş değer ilaç arasında yararlılık bakımından hiçbir fark yok. Eş değer ilaçla hem devlet hem eczacı hem de vatandaş kazanıyor'' dedi.

Türk Eczacılar Birliğinin (TEB) 14 Mayıs Eczacılar Günü'nden itibaren eş değer ilaç kullanımıyla ilgili uygulama başlattığını belirtti.

Ünsal, ''Eş değer ilaç 5 yıldan beri Türkiye'de gündeme geldi. Son 5 yılda devlet, piyasada mevcut ürünlerin en ucuzunun yüzde 22 fazlasını ödedi. Bu süreçte özellikle orijinal menşeli dediğimiz ilaçların fiyatları çok yükseldi ve bu şirketler fiyatlarını aşağı çekmek zorunda kaldır'' diye konuştu.

''Eş değer ilaç kullanımı sayesinde son 5 yılda ilaç fiyatlarının 4'te 1'e kadar düştüğünü kaydeden Ünsal, şunları söyledi:

''Eczacı olarak eş değer ilaç kullanımını teşvik ediyoruz. Bu uygulama sayesinde hem ülke genelinde ilaç fiyatları aşağı çekildi, hem de bu ilaçların eş değerleri çıktı. Bu eş değer ilaçların biyoeşdeğerlilik çalışmaları yapılmış. Orijinal ilaçla eş değer ilaç arasında yararlılık bakımından hiçbir fark yok.''

Türkiye'nin eş değer ilaç kullanmak zorunda olduğunu vurgulayan Ünsal, ''Çünkü zengin bir ülke değiliz. Orijinal ilaçla aynı etken maddeye sahip biyoeşdeğerliliği aynı olan eş değer ilacı kullanmakta hiçbir sakınca yok. Hekimin 'Her ne olursa olsun yazdığım ilacı vereceksin' gibi eczacıya dayatmada bulunmasının mantığı yok. Zaten Sağlık Bakanlığı böyle davranan hekimler hakkında soruşturma da açacak'' dedi.

Ünsal, bir ürün üretildiğinde firmaların patent hakları ve korumaları bulunduğunu, ilaçta da aynı durumun söz konusu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

ORİJİNAL İLAÇLA AYNI AMA FARKLI İSİMLE ÜRETİLİYOR

''Bu ilacın 10 yıl, 20 yıl gibi bir başka firma tarafından benzerinin üretilemeyeceği hakkında yasal hakkı var. Bu süreler bittikten sonra, patent sahibi firmalar, patent aldıkları orijinal ilaçla aynı ama farklı bir isimle ilaç üretiyorlardı. Önceki ürettiği orijinal ilacın fiyatını aşağı çekemedikleri için
bu yola başvuruyorlardı. Başka isimle ürettikleri bu ilacı çok daha ucuz fiyatla piyasaya sürüyorlardı. İlaç aynıydı ama isimleri ve fiyatları farklıydı. Yani orijinal ilaçtan sonra eş değerini de üretiyorlardı ve ayrı ayrı fiyatlarla satıyorlardı. Bunu firmalar yıllardan beri yapıyor zaten.''

Eş değer ilaç kullanımı sayesinde herkesin kazançlı çıktığını kaydeden Ünsal, ''Eczacılar, eş değer ilacı satarak daha yüksek kar sağlıyor. Aynı zamanda da ülke ekonomisi kazanıyor. Devlet, orijinal ilaçla aynı etken maddeye sahip eş değer ilacın bedelini ödüyor. Yüksek fiyatlı orijinal ilacın ücretini ödemiyor. Orijinal ilaçta ısrar eden vatandaş, bu ilacın ücretini kendisi ödüyor. Kısacası, eş değer ilaç kullanımı sayesinde hem devlet hem eczacı hem de vatandaş kazanıyor'' diye konuştu.

EŞ DEĞER İLAÇ İÇİN REKLAM FİLMİ

TEB Merkez Heyeti'nin kamuoyunu eşdeğer ilaç kullanımına teşvik için hazırladığı reklam filmi televizyonlarda gösteriliyor. Tanıtım filmine Sağlık Bakanlığı da destek veriyor.

Eş değer ilaç kullanımının öneminin anlatıldığı broşürler de eczaneler aracılığıyla hastalara ulaştırılıyor. Eş değer ilaç kullanımının teşvikiyle ilgili tanıtım kampanyalarında, orijinal ilaçlarla aynı etken maddeye sahip olduğu belirtilen eş değer ilacın, bilimsel deneylerle kanıtlanmış, aynı etkinlik, aynı kalite ve aynı güvenilirlikte olduğu, sadece üreticilerin orijinal ilaç için yapılan laboratuvar ve klinik araştırmaları tekrarlamamasından dolayı orijinaline göre yüzde 20-80 daha ucuz olduğu ifade ediliyor.

Eş değer ilaç kullanımı AB ülkelerinin tamamına yakınında uygulanıyor ve yaygınlaştırılmasına çalışılıyor.

ntvmsnbc

Bu haber toplam 1652 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim