• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Eşdeğer ilaçta fark ödemeyin

Eşdeğer ilaçta fark ödemeyin
Devletin eşdeğer ilaç grubundaki en ucuz ilaç bedelini ödemesi nedeniyle eczacılar vatandaşa en pahalı ilacı satıyor. Ancak bu durumda hastalar kendilerine yazılan ilacın eşdeğerini eczacıdan isterlerse ilaç katılım payı ödemekten kurtulabilir.

Devletin eşdeğer ilaç grubu içindeki en ucuz ilaç bedelini ödemesi uygulaması, eczacıların ilaç bedeli üzerinden aldıkları kâr yüzünden ödeme sıkıntısına yol açıyor. Devlet, eşdeğer ilaç grubundaki en ucuz ilacın bedelini yüzde 10'a kadar artırarak öderken, doktorun raporla ilaç kullanan hastalara yazdığı ilaçta dahi eczacılar, vatandaşa eşdeğer ilacı vermeyerek pahalı olanı satıp, kâr paylarını artırıyorlar. Yetkililer, hastaların kendilerine yazılan ilacın eşdeğerini eczacıdan istemeleri halinde, ilaç katılım payı ödemeyeceklerine dikkat çektiler. Yetkililer, raporla kullanılan ilaçlarda da hastaların eşdeğer ilacı istemeleri halinde hiçbir fark ödemeyeceklerine dikkat çektiler. Eczacıların ilacın piyasa satış fiyatı içinde yüzde 14-25'i arasında değişen pay aldıklarını hatırlatan yetkililer, bu durumda eşdeğer ilaç grubunda en ucuz ilacın bedelini devlet ödediği için eczacının da kârının düşük olduğunu belirttiler.

ECZACI PAHALISINI SATIYOR

Bu çerçevede A,B,C isimli eşdeğer grup ilaçta A'nın fiyatı 10 lira, B'nin 11 lira, C'nin de 20 lira olduğu durumda, devlet bu ilaç grubunda en ucuz olan A'nın fiyatını ödediğine işaret eden yetkililer, "Eczacı bu ilaç grubundan yüzde 20 pay aldığında 10 liralık ilaçta 2 lira kazanıyor. Doktor aynı eşdeğer gruptaki C isimli en pahalı ilacı yazdığında ise eczacı yüzde 20 ile ilaçtan 4 lira kazanıyor. Vatandaşa devletin ödediği eşdeğer ilacı teklif etmiyor" dediler. Eczacının ortaya çıkan fiyat farkının nedenini vatandaşa anlatması ve eşdeğer ilacı teklif etmesi gerektiğine dikkat çekilirken, vatandaşların da reçetede fiyat farkı çıktığı zaman eczacıya "devletin tamamını ödediği eşdeğer ilacı istiyorum" demesi gerektiği belirtildi.

Fiyatlar aşağıya çekilecek

İlaç fiyatını düşürecek bir çalışma için hükümet kolları sıvadı. Çalışmaya göre, eczacıya ilaç başına bir pay verilmesi üzerinde duruluyor. Yetkililer, bir ilacın satış fiyatı üzerinden eczacının ortalama yüzde 20, depocunun yüzde 7-10 kâr ettiğini, üreticinin kârının da bunlar çıktıktan sonra belli olduğunu belirttiler. Eczacıya ilaç başına 2 lira kâr verildiğinde ise 20 liraya satılan kâr payları düşüldüğünde 14 liraya gerileyen ilacın fiyatı 16 olacak. Bu fiyatta üretici firmanın kârında bir kayıp olmayacağı gibi ortaya çıkan 4 liralık tasarruf da vatandaşa maliyet düşürücü yansıması olacağı belirtiliyor.

Üreticilerin kârı büyük

Yetkililer, 50 mg'lik Cozaar isimli tansiyon ilacının 15 yıl önce 30-34 lira arasında olduğuna dikkat çekerlerken, bugün ilacın fiyatının 13 TL'ye gerilediğini kaydettiler. Aradaki fiyat farkını değerlendiren yetkililer, "Geçmişte üretici firmaların ve uluslararası sermayenin ne ölçüde ciddi paralar kazandıkları ortaya çıkıyor" değerlendirmesi yaptılar. Yetkililer, Cozaar isimli ilaca da devletin bugün 7 lira ödeme yaptığını kaydetti.

Kaynak : Yeni Şafak

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4098 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim