• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Eskişehir'de Kadın Sağlığı Danışma Merkezi açıldı

Eskişehir'de Kadın Sağlığı Danışma Merkezi açıldı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörlüğü ve Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu (UNFPA) işbirliğiyle kurulan, mülteci kadın ve kız çocuklarına eğitim vermeyi amaçlayan Kadın Sağlığı Danışma Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.


UNFPA Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, açılışta yaptığı konuşmada, Kadın Sağlığı Danışma Merkezinin yaşanan insani krizlerden etkilenen kadın ve kız çocuklarının korunması ve istihdam edilmesinde kilit role sahip olduğunu kaydetti.

Üreme sağlığı ve cinsiyete dayalı şiddet, güçlendirme ve yetenek geliştirme çalışmalarının Türkiye'deki mültecilere ekipman ve gıda teminatı konularında kapasite geliştirme ve teslimatının temel sorumluluk alanlarını oluşturduğunu anlatan Kulessa, şöyle konuştu:

"Kadın ve çocuklar mülteci nüfusunun büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bunların yüzde 25'ini kriz dönemlerinde daha da ihmal edilen acil durumlarda daha savunmasız olan hamile kadınlar oluşturmaktadır. Güvenlik, itibar ve sağlıklarının korunmasının sağlanmasını, ailelerin ve toplumların refahı için öncelikli olarak görüyoruz. Üreme sağlığı küresel bir sorun ve insani gelişimin temel yapı taşlarından biridir. Üreme sağlığı hizmetlerinin sağlanması özellikle kadın ve kız çocukları arasında hastalık, ölüm ve engellilik oranlarını önlemede hayati öneme sahiptir. Cinsiyete dayalı şiddet gibi ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Kadın Sağlığı Danışma Merkezi, cinsiyete dayalı şiddet vakalarına daha iyi cevap verebilmek için bilinçlendirme ve güçlendirme aktiviteleri, psikososyal desteklerle üreme sağlığı hizmetleri vermeyi amaçlamaktadır. Bu merkezler kadınlar için sosyalleşmek, ağ kurmak, özgürleşmek ve kendi hayatlarına devam etmek için motivasyon buldukları merkezlerdir. Türkiye genelindeki 29 Kadın Sağlığı Dayanışma Merkezi 500 bin insana hizmet veriyor."

Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Genel Müdürlüğü (ECHO) Türkiye Ofisi Başkanı Jane Lewis ise söz konusu merkezin ülkelerinden kaçmak zorunda bırakılan erkek, kadın ve çocuklara destek verilmesi hususunda güçlerin birleştiğinde neler başarılabileceğinin somut örneği olduğunu bildirdi.

Merkezlerin mülteci kadın ve kız çocuklarını korumak, yeni bir hayat kurabilmeleri için onlara güvenli bir çevre sunduğunu ifade eden Lewis, "AB ve BM Nüfus Fonu, mültecileri destekleme taahhüdünün bir parçası olarak 20 farklı merkezde bu hizmetleri vermekte ve ağını genişletmeye devam etmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bu konudaki yakın ortaklığı ve rehberliği olmadan mümkün olamazdı. Ülke çapında bir milyon mülteciye insani yardım desteği sağlamak ve bunu gerçekleştirene kadar durmayacağız." dedi.

- "Türk milleti, dara düşmüş, canı yanmışlara yüreğini açmıştır"

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ise bugün Suriye ve Irak'ta yaşanan kara günlerde Türkiye'nin mümkün olduğunca el uzatmaya çalışması gerektiğini vurguladı.

ESOGÜ'nün Çamlık 2 Yerleşkesi'nde faaliyet gösterecek merkezin savaş ve doğal afet gibi olağanüstü durumlarda savunmasız kalan ve özel ihtiyaçları çoğu zaman gözardı edilen kadın ve kız çocuklarının korunmasını ve güçlendirilmesini sağlayacağına değinen Gönen, şunları söyledi:

"Tarihin derinliklerinden günümüze kadar yüce yürekli Türk milleti, nerede dara düşmüş, nerede canı yanmış varsa elini uzatmış, yüreğini açmıştır. Bu nedenledir ki bu milletin içinde ve dışında düşmanları bitmemiştir. Düşmanlarımız ve hainlerimiz bilmelidirler ki halkımızın vatan, bayrak sevgisi ve devletine bağlılığı genlerine işlemiştir, silinemez. Bu hasletler geçmişte olduğu gibi tüm hainlerin ve düşmanların amaçlarını boşa çıkartacaktır. Görüyoruz ki şer odaklarının uşaklığını yapanlar utanmadan ve sıkılmadan bir yandan yüze gülücü gözükürken her fırsatta yürütülen mücadeleyi baltalamak için her fırsatı değerlendirmektedirler. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hükümetimizin yürüttüğü FETÖ/PDY terör örgütüne karşı yürütülen çalışmaları bir yandan destekler gibi görünüp öte yandan yalan ve iftiralarla önemsizleştirmeye çalışmaları açık ve net görülmektedir. Yüze gülen ancak tuttukları kalemlerle zehirlerini saçanların elbet bir gün hesap vereceklerine duyduğumuz inançla ESOGÜ olarak çalışmalarımıza her alanda büyük bir inanç ve şevkle sürdürüyor, 'durmak yok yola devam' diyoruz."

Merkezin Proje Sorumlusu Doç. Dr. Figen Çalışkan ise projeyle Suriyeli ve Iraklı mülteciler ile mevsimlik tarım işçisi ve yerelde ihtiyaç sahibi kadın ve kız çocuklarına güvenli alanlar oluşturduklarının altını çizdi.

Konuşmaların ardından merkezin açılışı gerçekleştirildi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1913 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim