• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

‘Esmer ekmek’ tebliğ bekliyor

‘Esmer ekmek’ tebliğ bekliyor
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, ekmeğin esmerleşmesi için ‘Un Tebliği’ne ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, doktorlar esmer ekmeğin daha sağlıklı olacağı görüşünde

Sofraların vazgeçilmezi ekmekle ilgili en kapsamlı düzenleme geçtiğimiz temmuz ayında gerçekleşmişti. ‘Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ne göre, fırıncıların ürettikleri ekmeklerde en az 65 randıman kepekli un kullanma zorunluluğu getirilmişti. Ancak uygulamada bu standart sağlanamadı. Kimi fırında kepek oranı yüksek ekmek satılırken kimisinde kepek oranı düzenlemenin çok altında kaldı. Yapılan denetimler de standardın sağlanamadığını kanıtladı. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında açıklanan denetim sonuçlarına göre, 181 bin 330 inceleme gerçekleştiren ekipler, şartlara uygun üretim yapmadığı belirlenen 7 bin 66 işyeri hakkında idari para cezası uyguladı.

Başbakan Erdoğan da geçtiğimiz gün ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nda beyaz ekmeğin hala satılıyor olmasına tepki gösterdi. Erdoğan, “Şu beyaz ekmek denilen ekmeği sofralarımızdan kaldıralım. Kepek oranı yüksek ekmeği sofralarımıza getirelim. Dedelerimiz, ninelerimiz bu ekmeği mi yiyordu” dedi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, beyaz ekmek sorununun bakanlığın unculara yönelik bir düzenleme getirmemesinden kaynaklandığını söyledi. Ekmekteki kepek oranını fırıncıların ayarlamak zorunda kaldığını ve bu noktada sorunlar yaşandığını anlatan Balcı, “Bu yüzden kimi fırıncıda az kepekli kimisinde de bol kepekli ekmek satıldı. Esnaf ancak tuz oranını düşürebildi. Bakanlık da bunun farkında. Un Tebliği hazırlıklarına başlandı. 10-15 gün içerisinde tamamlanmış olur” dedi.

DAHA SAĞLIKLI MI OLACAK?

Doktor ve beslenme uzmanları da ekmek konusunda Başbakan Erdoğan’la hemfikir;

İç hastalıkları uzmanı Dr. Faik Akvardar: “Normalde ekmek yapımında kullanılan buğdayın ekmeğe vermesi gereken renk esmerdir. Günümüzde beyaz ekmek elde etmek için içerisine katkı maddeleri konulmaktadır. Bu katkı maddeleri insülin salınımını bozmakta ve insülin direncine yol açmaktadır. Bu sebeple sağlıklı olan esmer ekmek tüketilmeli.”

İç Hastalıkları uzmanı Dr. Türkan Tanyel Er: “Beyaz ekmek yememek biz dahiliye hekimlerince rutin olarak önerilir. Yalnız kepekli değil çavdar ve tam tahıllı ekmekler de tercih edilmelidir. Ekmekteki tuz oranı da uyarılara rağmen yüksek. Tuzun fazlası hipertansiyon açısından tetikleyici.”

Beslenme uzmanı Banu Eroğuz Demirözü: “Beyaz undan yapılmış beyaz ekmek kan şekerimizin çok süratle artmasına sebep olur. Süratle artan kan şekeri vücudun müdahalesiyle süratle düşürülünce bu defa bir kısır döngünün içine sürüklenilir.”

Beslenme ve diyet uzmanı Duygu Seçkin: “Beyaz ekmeği sık tüketen bir toplum olduğumuzu düşünürsek bu değişimin faydası büyüktür. Çünkü buğday kepeği buğdayın vitamin ve mineral deposudur. Özellikle çinko, kalsiyum, demir ve B grubu vitaminleri bakımından zengindir.”

AYŞE SORUCU / Milliyet

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2374 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim