• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Ev hanımları sağlık primi ödeyecek mi?

Ev hanımları sağlık primi ödeyecek mi?
4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı iştirakçisi) sigortalıları veya isteğe bağlı prim ödeyenler, sigortalı olarak tescil edildikleri tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılır ve ayrıca bir ...

4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı iştirakçisi) sigortalıları veya isteğe bağlı prim ödeyenler, sigortalı olarak tescil edildikleri tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılır ve ayrıca bir bildirime gerek olmaksızın tescil edilmiş sayılacaktır. Yani, Bağ-Kur sigortalısı olduğunuzdan ve Bağ-Kur primlerinizi öderken genel sağlık sigortasını da ödediğinizden ayrıca bir bildirim gerek yoktur.

Genel sağlık sigortalısının, sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;

a) Eşi,

b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi hâlinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi hâlinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirdiği kurum sağlık kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları,

c) Her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olan ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana ve babası,

Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle Bağ-Kur sağlık yardımından yararlandığınız sürece ev hanımı eşiniz sağlık yardımlarını sizin üzerinizden sağlayabilecek olup ayrıca genel sağlık sigortası primi ödemesine gerek yoktur.

***

Uyuyan bekçi tazminatsız atılır

Okurumuz Gülnaz U. “Fabrika’da gece mesaisinde uyuyan, işini gereği gibi yapmadığı için 30 günlük maaşından azda olsa maddi zarara neden olan gece bekçisinin iş akdini 25. maddeye göre fesh edebilir miyiz?” diye soruyor.

Güvenlik görevlisi gibi işyeri için hayati önemi haiz bir görevde bulunan kişinin gece nöbetinde iken uyuması gece uyuması doğruluk ve bağlılığa uymayan bir davranıştır. Dolayısıyla işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması gerekmez.

Gece bekçisi olarak çalışan işçinin görev esnasında uyumuş olması İş Kanunu’nun 25/II-e maddesi uyarınca işverene hizmet akdini derhal fesih yetkisi verir.

Gece bekçisi olarak çalışan ve görev sırasında uyurken yakalanan işçinin iş akti işverence derhal feshedilebilir. Bu durumda ihbar ve kıdem tazminatı ödenmez.

Ancak, gece bekçisi olarak çalışan işçinin görev esnasında uyumuş olması durumunda iş sözleşmesini fesih yetkisi, işverenin olayı öğrendiği günden başlayarak altı iş günü içinde kullanılmalıdır.

Resul KURT / Star Gazetesi
[email protected]
WWW.resulkurt.com
 

Bu haber toplam 3970 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim