• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Ev yoğurdu çok daha yararlı!

Ev yoğurdu çok daha yararlı!
Süt, yoğurt ve turşunun içinde bulunan probiyotikler; bağışıklık sistemini güçlendirip ömrü uzatıyor. Bu canlı organizmalar; kolon ve meme kanserinden korunmada da etkili oluyor.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ

Binlerce yıldır Ortadoğu ve Akdeniz diyetinin önemli bir parçasını oluşturan probiyotikler; süt, yoğurt ve turşunun içinde bulunuyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar; probiyotiklerin vücuda büyük yarar sağladığını gözler önüne seriyor. Probiyotikler, son derece yararlı organizmalardır. Bu organizmalar; enfeksiyon ve toksin kaynaklı hastalıkların oluşma riskini azaltıyor ve ömrü uzatıyor. Ayrıca tehlikeli organizmaların hareket kabiliyetini azaltarak, bağırsak iç zarının fonksiyonunu da artırıyor.

HAZMI KOLAYLAŞTIRIYOR

Bağırsaktaki sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, çok sayıda hastalığı da beraberinde getiriyor. Son yıllarda yoğurt, turşu gibi fermente edilmiş gıdaların az yenmesi, süt ve yoğurdun pastörize edilmesi ve antibiyotik kullanımı; bağırsaktaki probiyotik dengesinin bozulmasında önemli rol oynuyor. Probiyotikler; bağışıklık sistemini de güçlendiriyor, bağırsak duvarını zararlı maddelerden koruyor, hazmı kolaylaştırıp vücudu hastalıklardan koruyor. Ayrıca kanserli hücrelerin üremesini de engelliyor. Yapılan son araştırmalar; bu organizmaların özellikle kolon ve göğüs kanserinden korunmada çok etkili olduğunu ortaya koyuyor. DNA hasarının azalmasında da etkili olan probiyotikler; diyare, irretable bağırsak sendromu, kolit ve Crohn (bir tür bağırsak hastalığı) gibi hastalıklardan da koruyor. Alerjik maddelerin kana geçmesini engelleyen ve bağırsak iltihabına da engel olan bu organizmalar; bağırsak mukozasını (zar tabaka) güçlendiriyor.

BAĞIRSAK DOSTU BAKTERİ

Bifidobakteriler ise; bağırsakta yaşayan, bağırsak florasının dengesini koruyan ve vücudu zararlı bakterilerden arındıran bakterilerdir. Bunlar; enfeksiyon, enflamasyon (iltihap), kardiyovasküler hastalıklar ve kanser tedavisinde çok yararlıdır. Bifidobakteriler; günümüzde sindirimin düzelmesi, bağırsak fonksiyonlarının artması ve enfeksiyonlara karşı direnç oluşturulması amacıyla probiyotik olarak kullanılıyor.

KEMİK ERİMESİNE KARŞI YOĞURT TÜKETİN

Kalsiyum açısından da çok zengin olan yoğurdun yararları saymakla bitmiyor. Yoğurt, kadınlarda 50'li yaşlarda rastlanan kemik erimesini azaltıyor.

NİTRİTEN KORUR

Antioksidan olarak da bilinen yoğurdun, nitrit içeren gıdaları nötralize eden koruyucu bir özelliği de var. Öte yandan kemiklere metastaz yapan prostat ve meme kanserlerinin tedavisinde de yarar sağlıyor.

CİLDE YARARLI

Yapılan araştırmalar; günde 250-500 gram yoğurt tüketiminin, memelerde fibrokistik yapıların oluşmasını da engellediğini gösteriyor. Yoğurt ayrıca, cilt sağlığı için maske olarak kullanıldığında da başarılı sonuçlar veriyor.

EV YOĞURDU ÇOK YARARLI

100 yaşın üzerindeki insanların beslenmesi incelendiğinde; yüzde 80'inin, günde yarım kilo, probiyotiklerce zengin ev yoğurdu tükettiği görülüyor. Günümüzde gıdaların pastorizasyon işleminden geçirilmesi; içindeki probiyotikleri büyük ölçüde tahrip ediyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4076 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim