• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Evde bakım hastane maliyetlerini yüzde 40-60 azaltıyor

Evde bakım hastane maliyetlerini yüzde 40-60 azaltıyor
Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Anıl Sugetiren, evde bakım hizmetlerinin Türkiye’de yeterince gelişmediğine dikkat çekerek, “Hastane maliyetlerinde yüzde 40-60 avantaj sağlıyor...

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Anıl Sugetiren, evde verilen sağlık hizmetlerinin toplam sağlık bütçesinde ciddi bir yükü azalttığını belirterek, "Bizim 2001 yılından bu yana verdiğimiz evde bakım hizmetleri Türkiye’de ne yazık ki yeterince büyümedi. Sosyal Güvenlik Kurumu yeni bir uygulama ile şu anda sadece kamu hastanelerinin evde bakım hizmetlerinin ödemesini yapıyor. Özel sağlık kuruluşlarının evde bakım hizmetlerinin geri ödemesinin SGK tarafından yapılmaması ve sağlık profesyoneli açığı nedeniyle bu alan istenilen boyutlara gelemedi" dedi.

Evde bakımın hastane giderlerinde yüzde 40-60 oranında maliyet avantajı sağladığına dikkat çeken Sugetiren, şöyle konuştu: "Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi çok büyük olduğu için evde bakımın geri ödenmesi sisteme eklenmedi. Oysa hastanelerin en yüksek maliyet kalemleri personel ve otelcilik hizmetleri. Hastane maliyetlerini düşürmek için yatak kapasitesini aşağı çekmek önemli bir fırsat yapatıyor. Buna bir de hastanede bakım sırasındaki enfeksiyon riskini eklediğinde evde bakım oldukça avantajlı bir sistem. Bu sistem Türkiye’de ne yazık ki henüz yıllık 50 milyon dolar civarında bir büyüklüğe sahip." 

Türkiye'de Eczacıbaşı Grubu ve Acıbadem Grubu’nun sektörde ciddi bir ağırlığı olduğunu söyleyen Sugetiren, "Bu iki grubun dışında kalan 15-20 milyon dolarlık bir kayıtdışı hizmet veren kesimin olduğunu tahmin ediyoruz. SGK bu konuda ödeme yapmaya başlarsa sektörün büyüklüğü 100 milyon dolara çıkar" ifadelerini kullandı.

Evde kan ölçümüyle 900 milyon dolar tasarruf

Türkiye'de bilinen 22 milyon kronik hastalıklı insan olduğunu kaydeden Anıl Sugetiren, "Nüfusun giderek yaşlanacağı da dikkate alınırsa 25 yıl sonra sağlık bütçesi 3 kat artacak. ABD kronik akciğer hastalıklarına yılda 3 milyar dolar harcıyor. ABD’de sadece bu hastalıkla ilgili kan basıncını evde ölçmeyi ve doktora evden bilgi vererek önlem almayı sağlayan bir sistemi devreye alarak bir yılda 900 milyon dolar tasarruf sağlandı. Eczacıbaşı Sağlık Hizmetlerinin başlattığı yeni bir sistemle kronik hastalığı olanların ve isteyen yaşlıların 7 gün 24 saat uzaktan izlenebildiği bir sistem. Günde 2 liraya alınan bu hizmetle kronik bir hastanın hayatı kurtulabilir. Biz de mobil sağlık hizmetleri vermeye başladık. 3 yıl içinde 1 milyon kişinin sağlık durumu bir şekilde herhangi bir teknoloji ile takip edilecek" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1967 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim