• BIST 9079.97
  • Altın 2323.68
  • Dolar 32.3605
  • Euro 34.9265
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Evde bakım hizmeti patlama yaşayacak

Evde bakım hizmeti patlama yaşayacak
Türkiye'nin gelecek yıllarda dünyada yaşlı nüfusun en hızlı arttığı ikinci ülke olması bekleniyor. Şu anda sayı 5 milyon civarında. 8.5 milyon engellinin yanı sıra 22 milyon kronik hastası da bulunan Türkiye'deki bu rakamlar iştah kabartıyor.

Bu bayramda ziyaret edip ellerini öptüğümüz 65 yaş üzerindeki yaşlıların nüfusu Türkiye nüfusunun yüzde 7'si, yani 5 milyon civarında. 2014'te bu nüfusun 11 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Yine Türkiye'de kalp ve şeker gibi kronik hastalıklara yakalananların sayısı 22 milyon, toplam engelli sayısı 8.5 milyon, toplam kanserli sayısı 400 bin, Alzeheimerli sayısı da yaklaşık 400 bin kişiyi buluyor.

Bakım hizmeti zor

Şayet evinizde bakımı size bağlı yaşlı veya hastanız varsa bilirsiniz. Özellikle hasta yatalaksa hizmet çok zordur. Kimi zaman sıkıntılar baş gösterir. Buna karşın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi evde bakım sektörü bizde henüz fazla büyüyemedi. Buna rağmen yerli ve yabancı birçok firma sağlık alanındaki bu boş alana girmek için rekabete başladı.

50 milyon doları geçti

Evde bakım alanının yıllık bakım boyutunun şu anda 50 milyon dolarları geçtiği tahmin ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin rakamlarına göre evde bakım hizmeti bekleyenlerin sayısı 500 bini aşmış durumda.

Bu büyük bir potansiyel görerek Türkiye'ye gelen Belçika kökenli Senior Asist'in Genel Müdürü Aynur Dik, "Gelecek 25 yılda Türkiye; dünyada yaşlı nüfusun en hızlı arttığı ikinci ülke olacak" derken, deneyimli sağlık çalışanlarınca sunulan evde bakım ve evde sağlık hizmetine de gösterilen önemin artacağını söylüyor.

Bilinç eksikliği çok

65 yaş üzeri nüfusun yüzde 90'ında genellikle kronik hastalık, yüzde 35'inde iki, yüzde 23'ünde üç ve yüzde 14'ünde de 4 veya daha fazla hastalık bulunduğunu belirten Dik, evde bakıma muhtaç insanlara verilen hizmetlerin el yordamı ile gerçekleştirildiğini, eğitim ve bilinç eksikliği olduğunu vurguluyor. Dik, her bireyin hastalık sorununun farklı olduğunu, verdikleri hizmetlerde 'hasta hakları'na riayet eden ekiplerin bulunduğunu belirtti.

Hipertansiyon kontrolü 600 lira

Bir ay süreyle haftada bir gün eve eğitim amacıyla gelen hemşirenin maliyeti 300 lira olurken, hipertansiyonu ya da diyabeti olan bir hastanın 2 ayda bir gerçekleştirilen kontrolleri 600 ila 700 lira arasında değişiyor. Hizmetler içerisinde genellikle evde hemşire, evde bakım destek elemanı, evde doktor, evde tıbbi cihaz ve fizyoterapi yoğun olarak talep ediliyor. Bunlara ek olarak, evde laboratuvar ve röntgen hizmetleri de verilebiliyor.

Yüzlerce ruhsatsız firma var

Evde bakım hizmeti veren ruhsatlı firma sayısının 25'e ulaştığı sektörde, ruhsatsızlarla birlikte 350 firma bulunuyor. İsteyenlere günlük, haftalık ve aylık bakım hizmeti sağlanıyor. Bu hizmetlerin fiyatları, duruma göre değişiyor. Mesela, evlerinde bakıma muhtaç yakını bulunanlara tatile gitme fırsatı da sağlanıyor.

PERİHAN ÇAKIROĞLU - BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3989 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim